Puig d’Arques

Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 58 minutsSeveritat del medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 542 metresOrientació en l'itinerari2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 542 metresDificultat en el desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 12 km 160 metresQuantitat d'esforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document56
Alçàries segons cartografia topogràfica ICGC
El punt més alt es troba a 545 metresEl punt més baix es troba a 169 metres
CartografiaMapa topogràfic ICGC full 78-26 escala 1:25.000

Aquesta proposta és una còmoda passejada, circular fins al puig d’Arques. Aquí hauria de dir que aquest és també el sostre comarcal del Baix Empordà, però hi ha controvèrsia al respecte. A moltes llistes així es fa constar, però a d’altres, el puig d’Aiguabona és el que s’emporta aquest privilegi perquè segons el visor de l’ICGC, supera al primer en poc més de 50 centímetres. Bé sigui com sigui i pensant el que es pensi, l’un està al costat de l’altre així que el que es fa és fer-los tots dos a l’hora.
Pel que fa al terreny, gairebé el 95% del recorregut es fa per pista forestal molt ampla i en molt bon estat. Transitem per un tram del GR 92-2, pel sender PR-C 103 i pel sender local de Calonge.
No trobarem gaires ombres ni fonts així que no és recomanable fer aquesta excursió a l’època d’estiu.
Per fer aquest cim es poden triar un bon grapat de punts d’inici per arrancar a caminar. Un dels més clàssics, fàcils i curts és els plans de Can Sabater, quasi ja al mateix cim. Fins allà es puja en cotxe per pista de muntanya asfaltada que neix a Romanyà de la Selva, a la carretera GIV-6612. Aquesta opció és la millor per fer una curta excursió si es planteja fer-la amb mainada petita o companys i amics poc acostumats a caminar. També serveix com a complement d’altres ascensions a cims de la zona inclosos a la llista dels 100 cims, ja que a prop hi ha el Montclar, el puig Gros i el Quermany Gros. També és cert que aquesta carretera d’aproximació permet altres punts d’aparcament per fer més llarg el recorregut.
Un altre punt d’inici que s’acostuma a agafar per plantejar la caminada és el coll de la Ganga, al qual s’arriba també en cotxe normal per la carretera GI-660 que uneix les poblacions de la Bisbal d’Empordà i Calonge. Des d’aquest punt, una pista de terra, o carretera de terra, ben arranjada, enllaça el cim amb aquesta carretera. Aquesta opció però és complicada per fer un recorregut circular i té també l’inconvenient que la pista per la qual es transita és molt popular entre els ciclistes de BTT.
També es pot pujar, per sender senyalitzat que és el GR-92.1, des de la mateixa carretera GI-660, poc abans d’arribar al km. 7, tot just s’ha passat el torrent del Forn de Vidre. Aquest punt d’inici sí que permet fer un recorregut circular per anar i tornar del cim en un recorregut no tan llarg com és el lineal del coll de la Ganga.
La gran quantitat de pistes que solquen aquesta muntanya, gairebé totes elles aptes per circular amb vehicle normal, tenint sempre clar que anem per pistes de muntanya i alguns trencaaigües poden ser
una mica justos, permeten plantejar excursions per tots els costats. L’aproximació al punt d’inici d’aquesta proposta es fa per pista de terra que enllaça la urbanització Riu d’Or, de Calonge amb els plans de Can Sabater. En aquesta ocasió circulem uns 2,2 km per pista de terra en estat prou bo per a fer-lo en un cotxe normal, tenint sempre present el que abans he comentat.

Ressenya del recorregut

La creu de Can Carbó, al camí de Mas Sais, és un encreuament de camins senyalitzat amb cartells homologats. El recorregut proposat es fa seguint el sentit contrari a les agulles del rellotge així que agafarem la pista que en direcció nord-oest inicia una suau baixada. Després de recórrer uns 500 metres trobem una pista secundària que surt a la nostra esquerra en un fort revolt de la pista. Seguirem per la pista en sentit oest, i deixem la pista principal, que continua en baixada. Creuarem un pont una mica amagat per la vegetació i continuarem en sentit nord-est fins a sortir de nou a una pista més ampla. Anirem caminant en sentit nord-oest uns 150 metres. Trobarem una cruïlla. Girarem a l’esquerra, en sentit oest per anar en cerca del mas Can Carbó.
Abans d’arribar a aquest edifici, en restauració, ens haurem trobat una cruïlla, la pista que continua recte està barrada per una cadena i a la dreta continua, en forta pujada, una altra pista. Totes dues són opcions bones, ja que agafem la pista que agafem, arribarem al mas. En aquest lloc hem d’anar a trobar una pista que puja per un costat de la casa i que comença a tapar-se amb la vegetació. Anirem seguint aquesta pista, sempre en pujada i en direcció nord-est a les diferents cruïlles que ens podem trobar fins que, després d’uns 850 metres tornem a sortir a una pista en millor estat de conservació.
Girarem a l’esquerra, en sentit oest. Havent recorregut 650 metres tornem a trobar altra pista. La seguirem en sentit sud-oest i ja no la deixarem fins a arribar a Sant Cebrià dels Alls. Ara ja som en un GR i haurem d’anar seguint les indicacions que ens manen cap al puig d’Arques. Arribarem a una cruïlla senyalitzada amb un pal que ens indica la direcció a prendre per anar al puig d’Aiguabona i al puig d’Arques. Haurem de deixar el GR i agafar el PR-C 103, i anar per una pista secundària que puja per la nostra dreta en sentit nord-oest. Al cap de pocs metres de pujada arribarem a una cruïlla. Primer continuarem pel PR, girarem a la nostra esquerra, per pujar al puig d’Arques o de la Gavarra. Fet el cim, tornarem sobre les nostres passes fins a la cruïlla anterior i ara anirem recte, per enfilar un sender entre alzines que ens pujarà fins a la plataforma del mirador del puig d’Arques.
Després de gaudir de les vistes, si el dia ho permet, baixarem de la plataforma que fa de mirador i agafarem un corriol que segueix per sota de la plataforma, en sentit nord-est, per visitar el dolmen o cista del Puig d’Arques. D’aquest punt continuarem baixant, entre alzines, en sentit nord-est per anar a trobar la pista forestal. Arribats a aquesta pista, seguirem per la nostra dreta fins a tornar a sortir a la Creu d’en Sabater, lloc pel qual ja hem passat de pujada.
Ara agafarem la pista que en sentit sud, mena cap a Calonge. Transitem pel sender de petit recorregut de Calonge. No el deixarem fins a arribar a Can Tallades. Aquí deixarem el sender de petit recorregut i anirem la pista que, en sentit nord-est, en 990 metres ens portarà al punt de destinació.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar i iniciar la caminada:

41.876534ºN 3.037150ºE

Mapa amb el recorregut

En aquest enllaç hi ha la traça, per si te la vols descarregar.
El track per arribar al punt d’inici proposat el podeu descarregar a Wikiloc.

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic ICGC.
Full 78-26 escala 1:25.000
CONCEPTE DADA
Distància 12 km 160 metres
Desnivell 542 metres
Altitut Màxima 545 metres
Mínima 169 metres
Temps (1) 2 hores 58 minuts
Senyalització Pintura i cartells
Punt d'inici Creu de Can Carbó

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.