Turó del Galutxo

Turó del Galutxo
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hora 20 minutsSeveritat del medi natural 1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 169 metresOrientació en l'itinerari2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 169 metresDificultat en el desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 6 km 890 metresQuantitat d'esforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document27
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 847 metresEl punt més baix es troba a 724 metres
CartografiaMapa topogràfic ICGC full 270-118 e/1:5.000

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.543744ºN, 1.368370ºE

Excursió circular feta en el sentit horari. Curta, distreta i interessant passejada, que ens permet assolir el sostre comarcal de la Segarra caminant per còmodes pistes obertes per accedir als múltiples camps de conreu que volten el cim. També per permetre al personal de manteniment acostar-se als molins de vent generadors d’energia que, tot i que enlletgeixen el paisatge, li donen una certa personalitat i resulta un punt curiós caminar entre aquestes moles metàl·liques. Potser si fa vent el soroll acaba emprenyant una mica, però no deixa de ser impressionant caminar sota les imponents aspes dels molins.
Fetes les consultes prèvies a les eines disponibles —cartografia ICGC i Google Earth—, vaig tenir clar que les possibles rutes a fer serien totes per pistes ja que no vaig trobar cap camí o sender topografiat.
Si hom consulta itineraris per fer el cim, trobarà moltes i moltes possibilitats i de molt variats perfils i distàncies. Jo proposo una sortida curta per així poder-la fer com a complement bé d’altres sortides o compaginant altres activitats, com pot ser visites turístiques a poblacions dels voltants. També es vol oferir la possibilitat de fer el recorregut en família, acompanyats per mainada i anar així introduint-los en aquest món del muntanyisme.
Com a curiositat, per a aquells com jo que han de desplaçar-se de molt lluny, es pot aprofitar per fer altres cims singulars dels voltants. És el cas dels cims del tossal de Suró, inclòs a la llista dels 100 cims de la FEEC, i una mica més lluny el tossal Gros de Vallbona, cim comarcal de l’Urgell i també a la llista de la FEEC.

Ressenya del recorregut

Comencem a caminar per la pista per l’esquerra, en sentit nord-oest, en direcció als molins de vent del parc eòlic de Montargull. Deixem a l’esquena la pista que és el camí de la Moscallona, que serà per on tornarem. Sempre per pista caminant amb la mateixa orientació arribem a connectar amb una altra pista, que és el camí vell de Montargull.
Ens hi incorporem i fem un canvi d’orientació per encarar al nord-est. Molt més endavant deixarem per la nostra esquerra una altra pista i continuarem en el mateix sentit de la marxa. Aquesta pista ens portarà a connectar amb la carretera TV-2242, molt a prop ja de Montargull.
Anirem per l’asfalt en direcció a aquest disseminat. La carretera asfaltada passa a ser de terra i vam passar de llarg les edificacions mig derruïdes que un dia van conformar el nucli urbà, i per àmplia pista de terra ens dirigim al turó del Galutxo, també conegut amb el nom de turó del Calixto.
Un clar sender deixa la pista i ens ajuda a pujar al cim. Es tracta d’una petita esplanada, a manera de placeta natural, indicada amb una fita de pedres. Fet el cim baixem ara per un sender en sentit sud-oest al començament i sud-est uns metres més avall per enllaçar amb una altra pista, que agafarem en sentit sud-oest i torna de nou cap a Montargull.
Quan connectem un altre cop amb l’asfalt, el seguirem unes poques desenes de metres, fins a l’altura de l’era del Manel. Aquí abandonem l’asfalt i ens incorporem a la pista d’accés a Cal Vilanova. Passem de llarg l’edifici i ens dirigim, en el mateix sentit de la marxa, a la recerca d’una nova edificació que veiem més endavant. De nou l’hem de superar, l’era del Vilanova, per continuar recte per la pista per la qual caminem.
Aquesta pista, després d’un llarg passeig descendent, ens porta a la rasa de la Font del Badia. Anant per la pista acabarem per girar en sentit sud-oest per enllaçar més endavant amb una altra pista transversal al nostre sentit de marxa. Ens incorporem a aquesta pista i la seguim en sentit nord-oest. Uns centenars de metres més endavant aquesta nova pista acaba difuminant-se entre camps de cultiu (octubre 2011), però del que es tracta és d’anar caminant en sentit nord-oest per acabar per connectar de nou amb una altra pista més evident, al viver del Carbassa, i continuar en sentit sud-oest fins a acabar en el punt d’inici d’aquest recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic ICGC.
Full 270-118 e/1:5.000
CONCEPTE DADA
Distància 6 km 890 metres
Desnivell 169 metres
Altitut Màxima 847 metres
Mínima 724 metres
Temps (1) 1 hora 20 minuts
Senyalització Cap
Punt d'inici Camí de la Moscallona

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.