Tossal de l’Infern

Tossal de l’Infern
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 28 minutsDificultat medi natural1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 121 metresDificultat orientació2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 121 metresDificultat desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 10 km 760 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document32
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 305 metresEl punt més baix es troba a 250 metres
CartografiaMapa topogràfic ICGC full 65-29 E/1:25.000

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.604375ºN, 0.877400ºE

Recorregut planer i còmode, gens recomanable a l’estiu o en èpoques de forta calor, per terres del Pla d’Urgell per “pujar” a dos cims singulars. L’un perquè és a la llista dels 100 cims, l’altre perquè a molts llibres, ressenyes i llistes és considerat com a sostre comarcal (altres consideren sostre comarcal del Pla d’Urgell el cim dit lo Tossal, al terme de Barbens). S’ha de dir que si no fos per aquestes singularitats, aquests cims no tindrien gens d’interès per als excursionistes de fora de les terres properes, però el cert és que una vegada ets “a dalt” entens per què ha valgut la pena el desplaçament. Si el dia és clar, les vistes són espectaculars. El fet de ser turons enmig del pla fa que els ulls s’omplin de paisatge.
Aquesta proposta potser és una mica llarga. A la pàgina web de la FEEC hi ha una ressenya de Joan Maria Vives amb una proposta molt més curta, però trobo que la facilitat del terreny permet alguna llicència. El recorregut que es proposa enllaça els cims del tossal de l’Infern, a Miralcamp, amb el cim de la Fita Alta, a Sidamon, transitant per pistes que els agricultors de la zona fan servir per acostar-se als camps de cultiu, així com els conills. És increïble la quantitat d’aquests lepòrids que es pot arribar a veure, sobretot als trossos de pista que ressegueix la séquia de la Serra. Arribarà un moment en què els marges del terreny s’enfonsaran a causa de la quantitat de llodrigueres que arriba a haver-hi.
Aquest passeig permet també contemplar com l’ésser humà aprofita tots els recursos al seu abast per treure profit de la terra. Són incomptables els camps dedicats a tota mena de cultius. Des dels camps de blat de moro, aprofitant la séquia, fins als de secà, i els camps de fruiters, així com els d’ametllers i nogueres.
El track que s’adjunta en aquesta ressenya és real. Si algú té la curiositat d’analitzar-lo, veurà que els horaris de començament i acabament no es corresponen. Això és degut al fet que em vaig descuidar d’activar el GPS. A conseqüència d’això vaig haver de recórrer dues vegades el tros de Miralcamp al tossal de l’Infern. Ja a casa vaig refer el track enganxant els punts en el seu ordre, posant els últims al començament.

Ressenya del recorregut

Comencem el recorregut en sentit sud-oest en direcció a una petita rotonda i al camp de futbol, per carrer asfaltat. Deixem a la dreta el carrer dels Plans i ens dirigim al passeig de Bellavista. Hem de recórrer la totalitat d’aquest carrer amb el camp de futbol a la nostra dreta.
Després de recórrer uns 1.300 metres des de l’inici deixem la pista per la qual es transita, girem a la dreta, en sentit oest i deixem a l’esquerra una altra pista que va en sentit contrari. Poc més endavant s’abandona la pista per la qual transitem i girem a la dreta per superar una petita cuneta i accedir a un altre sender, precari, que descendeix a la cerca d’una altra pista que passa per una cota inferior. Enllacem amb aquesta darrera i ens hi incorporem per seguir-la en sentit sud-est, en clara orientació cap al tossal de l’Infern, el qual veiem just davant de la nostra posició. Al cap de 50 metres trobem un entroncament del camí. Seguim per la dreta i accedim a la plana cimera.
És difícil dir on es troba exactament el cim. No hi ha cap element que ho indiqui. Com que es tracta d’una planícia el que fem és recórrer-la tota i així és segur que passem pel punt més alt. A més, el sender pel qual hem de tornar així ho fa. La baixada cap a la pista adequada és complicada però s’acaba baixant i enllaçant amb la pista. La seguirem per la dreta, en sentit nord-est, per dirigir-nos a la cerca d’una bassa d’aigua que es veu en aquella direcció.
Tornem a trobar una nova pista. Girem a l’esquerra i prenem orientació nord. De nou trobem una altra pista. L’agafem, girant a la dreta i seguint ara en sentit nord-est. No hem de caure en la temptació de seguir per l’esquerra, ja que el canal ens tanca el pas. Cert és que aquest tan sols té una amplada d’un metre i que no porta molta aigua ni corrent, però és millor no córrer riscos.
Més endavant es deixa la pista i es gira a l’esquerra per seguir al costat del canal de la Serra. Per sobre de la nostra posició passa una àmplia pista apta per a vehicles. Més endavant se’ns presenten dues possibilitats:
Es pot escurçar el recorregut desviant-nos pel vial de la dreta que puja a la pista abans esmentada o podem seguir al costat del canal. Ambdues alternatives s’ajunten més endavant. Arribem a la carretera C-341 i la creuem per seguir al costat del canal i deixant recte una bona pista. Una vegada superades dues basses d’aigua el canal fa un fort gir a la dreta i consegüentment el camí que seguim gira en el mateix sentit i pren orientació est i de nou tornar a girar i seguir ara en sentit nord. Quan es pugui cal creuar el canal, per pas habilitat per prendre clara orientació cap al cim de la Fita Alta, ja a la vista.
Trobarem més endavant un altre encreuament de pistes en el qual prendrem la de la nostra esquerra, així arribarem a una caseta de bombament d’aigua que no s’ha de sobrepassar. Per la dreta surt un pas entre camps, perdut entre la vegetació però de fàcil trànsit, que ens porta drets de nou al canal, que ens tancarà el pas. No caigueu en la temptació de saltar-lo. A la dreta, sota una noguera que es veu prop de la posició que ocupem, hi ha un pas, ja que el canal passa a ser enterrat. Així doncs, cal dirigir-se a la noguera i creuar el canal.
Ara caminem per pista i tenim de nou el canal a l’esquerra i tenim ja a tocar el cim de la Fita Alta. Podem pujar per qualsevol dels múltiples camins que les rodades de les motos han deixat a la muntanya o podem ascendir tranquil·lament seguint la pista principal.
Per tornar cal desfer el camí realitzat per tornar a la pista. Una vegada hi som cal continuar en sentit nord-est, seguint el canal en direcció a l’aeroclub Mollerussa, el qual hem de sobrepassar. Després seguirem en direcció al circuit municipal d’autocròs i podem arribar, o no, al parc municipal de la Serra i a l’IES Agràries d’Urgell. Si seguim la proposta aquí explicada, en arribar a l’altura d’una bassa d’aigua s’ha de girar a la dreta i més endavant a l’esquerra per voltar una altra bassa i acabar enllaçant amb la pista que ve del nord-oest, i que és la que haurem de seguir si realitzem una altra opció diferent de l’aquí explicada. El cas és que en trobar aquesta nova pista l’hem de seguir, en sentit sud-est, per trobar-nos de nou amb la carretera C-341 i tornar a creuar-la. Així, seguint sempre en sentit sud-est arribarem de nou a la població de Miralcamp.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic ICGC.
full 65-29 E/1:25.000
CONCEPTE DADA
Distància 10 km 760 metres
Desnivell 121 metres
Altitut Màxima 305 metres
Mínima 250 metres
Temps (1) 2 hores 28 minuts
Senyalització Cap
Punt d'inici Miralcamp

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.