Tossal de la Baltasana

Tossal de la Baltasana
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 20 minutsSeveritat del medi natural 2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 330 metresOrientació en l'itinerari2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 330 metresDificultat en el desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 10 km 980 metresQuantitat d'esforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document43
Alçàries segons cartografia topogràfica ICGC
El punt més alt es troba a 1.214 metresEl punt més baix es troba a 938 metres
CartografiaEditorial Piolet. Mapa Predes V3.

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.309799ºN, 0.987909ºE

Excursió molt fàcil i còmoda que es pot fer en una matinal. És perfecta per fer juntament amb altres cims propers, com per exemple la punta del Curull, com vaig fer jo. Per guanyar el cim no trobarem cap complicació, ja que tot el recorregut està perfectament senyalitzat amb pintura de GR. Potser tindrem problemes per començar, però una vegada hem arribat al restaurant El Racó d’en Manelic ja no trobarem dificultats fins al cim. I per tornar a Prades, el mateix, tot i que des d’uns metres abans d’arribar al coll del Serafí deixarem el GR i perdrem tota mena de senyals.
Aquest cim ens regala els ulls amb bones vistes de 360°, des dels Pirineus fins al mar, sempre que el dia ho permeti. També podem acabar el dia visitant els diferents monestirs que hi ha a la zona, cal fer especial menció del de Poblet. O podem aprofitar per conèixer en profunditat Prades, que bé s’ho val.

Ressenya del recorregut

Surto de la plaça Major de Prades baixant en sentit nord pel carrer de Sant Antoni. Més endavant giro a la dreta per tal de creuar la carretera TV-700. A l’altra banda continuo per formigó, acompanyat per senyals de pintura de GR. Passo de llarg la zona esportiva de Prades i continuo per formigó en sentit nord-est. Més endavant giro en sentit nord-oest per seguir els senyals de GR i deixar el formigó. Del que es tracta és de seguir sempre aquests senyals.
Així, deixo primer un trencall a la dreta que se’n va a la recerca de la bassa de la font de la Salut, més endavant passo pel coll de la Foguina, deixo per l’esquerra el trencall que se’n va a la recerca del coll del Bosc i finalment, després d’una bona pujada, trepitjo el cim del tossal de la Baltasana.
Al cim hi ha una taula d’orientació i un vèrtex geodèsic. També, una caseta que se suposa que guarda equipament de telecomunicacions. Havent gaudit de la contrada, per darrere de la caseta passa el GR que haig de seguir per continuar el recorregut.
El primer punt de pas que trobo és la pista que ve del coll del Bosc. M’hi incorporo i continuo pel GR en sentit nord-est, en direcció a la font del Mas d’en Pagès. No trigo gaire a deixar el GR, ja que cal girar a la dreta, al pla de la Moleta. La pista, ara en sentit sud-est, em porta a un punt al qual trobo un sender, precari, que per la meva esquerra, en sentit nord-est, es dirigeix a les coves del Pere.
Quan soc al desviament que permet accedir a l’interior, trobo un pal indicador. No entro a les coves, així que segueixo camí en direcció a Prades. Torno a sortir de nou a la pista deixada per desviar-me a les coves. La pista va primer en sentit nord-est per girar més endavant en sentit sud-oest i passar a tocar del Mas de l’Espasa i més endavant em trobo una bifurcació de la pista, a l’alçada del Mas del Violinista.
Continuo pel trencall que va en orientació sud-oest per progressar còmodament entre els vessants del coster de la Gallinassa i del pla del Ganxo fins que em trobo amb el barranc dels Bassots. En creuo la llera i surto a una nova pista que em porta al coll del Serafí, a on hi ha un dipòsit contra incendis.
En aquest coll tinc la possibilitat de tornar al començament per tres camins diferents. Per una banda es pot anar per la pista que passa per la bassa de la font de la Salut i d’allà enllaçar amb el camí de Montblanc. Una altra possibilitat consisteix a seguir la pista que porta a la mateixa bassa, però quan gira en sentit nord-oest, deixar-la per agafar el trencall que agafa orientació sud-oest per anar als Pics, al racó dels Hortalets i la urbanització Punt de l’Est.
En aquesta ocasió jo vaig per la pista que volta el pla del Gendral, passa a tocar de la Casa Pocurull i el mirador del pla de les Freixes, passo per la balma de l’Abellera i finalment aterro a la Mare de Déu de l’Abellera. Aquest és un bon lloc per recuperar forces bevent agua a la font de l’Àngel.
Continuo el recorregut i surto a l’asfalt. Un sender lateral em permet estalviar-lo i arribo a Sant Roc i al coll homònim, ara sí, per asfalt. Continuo una estona per aquest material fins que el deixo per agafar un sender que fa baixada per la dreta en sentit oest. Aquest sender porta a enllaçar amb asfalt i a Sant Antoni, ja a Prades.
Ja pels carrers de Prades, bé pel de la Caballa, com va ser el meu cas, bé pel de Sant Roc, se surt a la carretera TV-700 i per aquesta, en sentit nord-est, a la plaça Major, final d’aquest recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Piolet.
Mapa Predes V3.
CONCEPTE DADA
Distància 10 km 980 metres
Desnivell 330 metres
Altitut Màxima 1.214 metres
Mínima 938 metres
Temps (1) 2 hores 20 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici Prades

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 2 3 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.