Terril, Sevilla

Terril, Sevilla
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hora 50 minutsDificultat medi natural1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu423 metresDificultat orientació3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu423 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 6 km 289 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutLinealVisualitzar document50
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 1.128 metresEl punt més baix es troba a 738 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícules nombres 1021-IV, 1022-I, 1036-II y 1037-I

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

36.99641738N 5.20114979W

De nou unes vacances per terres andaluses han sigut l’excusa perfecta per fer un altre cim del repte que els muntanyencs andalusos anomenen «8 mils d’Andalusia», i que no és res més que la partió del meu repte principal que és l’ascens als cims més alts de cadascuna de les províncies nacionals.
He aprofitat la meva estada a Ronda, camí de Cadis, per pujar als cims del Torreón, cim més alt de la província de Cadis, i al cim del Terril, o el Monigote, com sembla que també es coneix aquest cim al territori. Aquest últim, l’objecte d’aquesta ressenya, forma part de la serra del Tablón (toponímia oficial) o del Terril i amb els seus 1.128 metres d’altura segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) és el cim més alt de la província de Sevilla.
Degut a la fisonomia de la serra, de vessants amb un interessant pendent, descarnats pels ramats que pasturen i desproveïts de vegetació a causa d’un important incendi l’any 2005, gairebé tothom que puja al cim, o si més no els que ho expliquen a internet, ho fan aprofitant la carena de la serra, de perfil inclinat tant al costat est com a l’oest, però que a la part alta se suavitza a causa dels petits turons que la conformen.
Es pot pensar que aquesta falta d’alternatives es deu al fet que els que hi pugen desconeixen la muntanya, però res més lluny de la realitat. Són incomptables les ressenyes deixades per col·lectius de muntanyencs andalusos que han fet el cim, i algunes d’aquestes ho són de grups que ho han fet en més d’una ocasió. Sobre el mapa de l’IGN es poden imaginar altres alternatives, sempre pel vessant sud, però ni als mapes ni als visors d’ortofotos es veuen camins per pujar i baixar de la carena. La falta de vegetació d’aquest vessant fa pensar en la possibilitat. No així pel nord, ja que per aquella banda sí que hi ha vegetació de mal superar.
Amb aquesta perspectiva a mi no em va quedar cap altra alternativa que fer el mateix que tothom. Sí que tenia al cap provar de pujar pel sud, sense camí, des del Cortijo Cabreriza i baixar del cim al Cortijo del Moro o del Chivo, però a l’anar tot sol i amb el temps limitat, no vaig voler aventures. Una pena.

Ressenya del recorregut

L’inici del recorregut es fa des del km 8,250 de la carretera SE-9225, d’Algámitas a Pruna. Camino uns 250 metres aproximadament per l’asfalt d’aquesta carretera fins a trobar el cartell del km 8, lloc on hi ha a l’esquerra de la carretera el naixement d’un sender que inicia un fort ascens, flanquejat de matolls i vegetació baixa.
Alternant fortes pujades i trams més planers arribo a un primer coll que en algun web he llegit que anomenen port de la Ventana, a on hi ha un vell pluviòmetre. Des d’aquest lloc ja es veu el punt de pas següent, entre dos turons que es veuen més endavant, una mica escorats a l’esquerra de la posició que ocupo. Hi ha qui puja o baixa del cim directament per la carena que continua per l’esquerra, però en aquest cas decideixo fer pel flanc, més còmode, i ja veuré per on baixo. Tinc un ventall de possibilitats al cap per fer-ho.
A partir d’aquest punt el camí es fa difús. La traça principal es fa complicada de seguir, aperduada entre múltiples rastres d’allò que també semblen corriols. De tant en tant trobo senyals, molt vells, de pintura, i quelcom semblant a fites. A la meva esquena veig Olvera i molt més al fons, la serra del Pinar, amb el Torreón de Cadis, al qual he pujat ja fa unes hores. El sender, a mig vessant sud de la muntanya, va guanyant altura per sota dels turons que formen la carena.
El pendent es fa més suau i el sender s’obre quan passem per sota del turó de la Ventana. Ja tinc a la vista, lluny encara, el cim del Terril. El reconec pel vèrtex geodèsic que el corona. El sender perd tot el pendent i planeja fins a arribar a un nou coll, del qual desconec el nom. En aquesta zona encara resisteixen dretes velles alzines que em serveixen per fer un mos a l’ombra, de la qual no he gaudit en tota la pujada, i el sol ja cau a plom.
Havent recuperat forces, continuo el camí a la recerca del cim. La traça es dibuixa sobre terreny clarament afectat per l’incendi que ja he esmentat en l’apartat de comentaris. Després d’un puja i baixa soc a un nou coll, ja amb el cim a tocar. El terreny és obert i amable en aquest punt però a mesura que anem remuntant metres la progressió es complica una mica a causa de la gran quantitat de rocs que esquitxen el terreny. Vigilant a on, i com, poso els peus, arribo al vèrtex.
El dia em permet gaudir d’extraordinàries vistes arreu. En destaquen, o em criden l’atenció, cap al sud. També cap al proper Peñón d’Algámitas, només set metres més baix d’on soc. La vista, però, segueix atreta pel Torreón de Cadis i m’haig d’obligar a mirar altres indrets. És molt el país a contemplar. Així estant, i amb l’horari empaitant-me, em deixo de contemplacions i em poso a plantejar la tornada.
La calor ja és molt intensa i no tinc ganes d’intentar buscar com baixar vessant avall a la recerca del Cortijo del Moro, o del Chivo, així que em giro i rumio la possibilitat de tornar per la carena, pujant a tots els turons i fer així quelcom semblant a una circular. Començo la baixada pel mateix camí fins al coll que separa el Terril del turó de la Ventana. Quan hi soc, faig una aturada per valorar les possibilitats.
La manca de temps em fa anar més ràpid de l’aconsellable, així que el cansament és ja important. A això s’hi ha d’afegir que la calor ja és sufocant i la poca aigua que encara porto no es pot beure de calenta que és. Penso que no ha sigut bona idea fer el cim del Torreón i el del Terril el mateix dia, però ja està fet. Pel davant tinc un fort pendent a remuntar per passar pel turó de la Ventana i m’imagino el que serà el puja i baixa que se suposa que m’espera per tal de completar el recorregut de carena, així que decideixo tornar pel mateix camí fet de pujada.
D’aquesta manera, tornant per camí conegut, arribo de nou al cotxe i al final d’aquest recorregut, amb el regust amarg de no haver completat un itinerari circular, però amb la satisfacció de veure com he pogut fer dos cims provincials el mateix dia. No soc partidari d’aquesta forma de fer, però en descàrrec meu puc dir que emprendre aquest projecte m’obliga a desplaçaments llargs i cars, així que haig de mirar d’estalviar diners i benzina.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil d el recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic IGN.
col·lecció MTN 25.
quadrícules nombres 1021-IV, 1022-I, 1036-II y 1037-I
CONCEPTE DADA
Distància 6 km 289 metres
Desnivell 423 metres
Altitut Màxima 1.128 metres
Mínima 738 metres
Temps (1) 1 hora 50 minuts
Senyalització Cap
Punt d'inici km 8 ctra SE-464

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 3 3 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.