Teide, Santa Cruz de Tenerife

Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades3 hores 53 minutsDificultat medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 1.370 metresDificultat orientació2
Orientación en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiuDificultat desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 8 km 800 metresEsforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutNomés pujadaVisualitzar document106
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 3.715 metresEl punt més baix es troba a 2.371 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícula número 1094-I

Ascens sense grans aventures al cim més alt del territori nacional. És tan alta la protecció que s’exerceix actualment en aquest Parc Nacional, que és també Monument Natural, que no hi ha moltes alternatives per a pujat al pic del Teide. Avui dia, l’ascens a peu al cim està controlat i s’ha de comptar amb permís si es pretén accedir al mateix entre les 09.00 i la 17.00 hores. El permís es concedeix per a un dia en concret i una hora determinada. Aquesta restricció es deu al fet que l’existència del telefèric que puja fins a la Rambleta, a 3.555 metres d’altura, facilita que molta gent accedeixi al cim, amb la massificació i la degradació del medi que això comporta.
A part de la restricció de l’accés al cim existeix també restricció en el que a itineraris es refereix ja que tan sols hi ha 2 permesos per a accedir a l’estació superior del telefèric i un per a accedir al cim.
Es tracta de les senderes 7 i 9 fins a la Rambleta i el 10 «Telesforo Montsó» fins al cim.
Si no es vol sol·licitar permís, o en les dates disponibles no s’ha concedit el mateix, existeixen dues opcions:
La més complicada consisteix a pujar i baixar del cim el mateix dia. Estem parlant, segons dades del meu GPS, de 9 quilòmetres de pujada i d’altres de baixada, amb un desnivell positiu de 1373 metres. Si s’ha de contar que abans de les 09.00 del matí s’ha d’estar de nou en l’estació superior del telefèric s’ha de saber que l’ascensió haurà de ser nocturna.
Hi ha també la possibilitat, molt més relaxada, d’accedir a peu al cim pernoctant en el refugi d’Altavista. Aquest refugi presumeix de ser el més alt de la nació i jo afegiria que el més car. L’ús d’aquesta instal·lació comporta automàticament l’autorització d’ascens al cim amb la condició d’haver tornat a la Rambleta, cabina superior del telefèric, a les 09.00 hores.
En totes dues opcions es requerirà l’ús d’un bon frontal, així que serà un element imprescindible en la motxilla. Aquestes hores intempestives de fer cim no suposaran cap problema si el que es vol és complir amb una de les accions més típiques i recomanades d’aquest ascens. Es tracta d’estar en el cim a l’hora de l’alba. Si el dia és l’adequat, resulta espectacular observar l’ombra del Teide reflectida en el mar de núvols o en la calitja que sol envoltar a la muntanya.
Finalment, si es disposa del permís però poc temps per a pujar al cràter, el telefèric estalvia temps i esforç.
En el meu cas vaig optar pel típic recorregut que fa servir el sender 7, per la muntanya Blanca, i dormir en el refugi d’Altavista i l’endemà pujar al cim pel sender 10.

Ressenya del recorregut

No m’estendré molt a explicar el recorregut en si ja que hi ha moltíssima informació ja escrita en internet i en altres mitjans però si explicaré, a grans trets, aspectes que em semblen interessants.
El recorregut es pot dividir perfectament en quatre fases o trams:
Els primers 4,5 quilòmetres, des de l’aparcament en el quilòmetre 40,2 de la carretera TF-21 fins al desviament al mirador de la muntanya Blanca es realitza per una còmoda i àmplia pista que zigzagueja guanyant altura de forma suau, amb pendents màxims del 12% i passant a tocar dels “Ous del Teide”.
Des de l’esmentat desviament fins al refugi la cosa s’empina bastant. S’abandona la tranquil·litat de la pista i es transita per una senda on predominen la pedra descomposta i sorro produïda pel desgast de les trepitjades dels muntanyencs. Aquest tram, en el qual se supera un fort pendent en inacabables llaçades, es fa una mica pesat. Ens distreuen en gran manera altres “ous del Teide” bastant més grans que els observats en el primer tram.
Del refugi, inexplicable la sensació de caminar per la senda sota la lluna plena amb el frontal apagat, el camí contínua en fort pendent fins que s’aconsegueix el desviament al mirador de la Fortalesa però des d’aquest punt fins la Rambleta el camí és pla.
Des de l’estació superior del telefèric fins al pic el camí, d’escales, torna a empinar-se i tocarà esforçar-se de nou, caminant entre fumaroles i forta olor a sofre.
En el cim, donat el fred i el vent imperant en tota època de l’any, és interessant localitzar el punt en el qual les fumaroles emanen els seus vapors ja que ajuden molt a millorar la temperatura corporal ja que el normal és haver d’esperar que el sol es mostri per sobre dels núvols per a poder contemplar l’alba i l’ombra.
La distància entre trams, segons el meu GPS és la següent:
Des de l’aparcament fins al refugi hi ha 7,6 quilòmetres.
Des del refugi fins al cim hi ha 2,4 quilòmetres.
No obstant això, la traça de baixada, fet d’una tirada, indica que el recorregut és de 9 quilòmetres. Coses de la tecnologia.
El cas és que per a fer-se una idea ja val.
Penso que per a fer aquesta excursió cal estar preparat, ja que el desnivell a superar és important. També està l’assumpte del mal d’altura, per la qual cosa és important prendre’s l’ascens amb calma procurant que el cos s’aclimati. També crec que és important posar l’accent en l’assumpte de la indumentària. En el cim acostuma a fer sempre vent i fred. No us deixeu portar pel tòpic. El clima a Tenerife és diferent en la costa que en el cim del Teide, us ho garanteixo.

Print Friendly and PDF Imprimeix (Del document previ que s'obtengui s'haurà d'eliminar tot allò que no interessi, sobretot les fotografies.)

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar i iniciar la caminada:

28.25952225N, 16.60343816W

Mapa amb el recorregut

Mapa con Leaflet

En aquest enllaç hi ha la traça, per si te la vols descarregar.

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.