Muntanya de Santa Bàrbara

Muntanya de Santa Bàrbara
Muntanya de Santa Bàrbara

Aquesta també va ser una excursió que no vaig trobar la manera de fer diferent de la que fa tothom. Es pot preparar més llarga o més curta, però sempre s’acaba fent el mateix recorregut que la gran majoria dels mortals. Sembla que els últims 3,5 kilòmetres són per a tots igual.
Sant Salvador d’Horta, cova de Sant Salvador, Santa Bàrbara i tornada cap a Sant Salvador baixant pel costat diferent del de la pujada.
Vaig mirar i buscar informació arreu. Fins i tot vaig trucar a un guia de muntanya de la zona per demanar que em portés per camins distints, i ni tan sols així. Sembla que l’única manera de pujar al cim de la muntanya per llocs diferents de “l’oficial” és escalant, i jo ací no m’hi poso, ja sóc gran per això.
Bé, aquesta falta d’originalitat em va fer plantejar l’excursió des d’una perspectiva més turística, ja que la zona d’Horta de Sant Joan no la coneixia i per aquella zona hi ha molt per veure…i per beure.
A aquells que els agradi conèixer la història incivil i més recent del país podran gaudir de diferents pobles que van patir la batalla de l’Ebre. Sembla que el poble vell de Corbera és el màxim exponent. Als que els agradi Picasso també tindran la seva ració d’entreteniment i se’ls ofereix la possibilitat d’anar fins a la cova on va viure una temporada amb un amic seu… I per beure… el que vulgueu! Hi ha Bot, amb una bodega-museu molt interessant que ofereix tasts dels seus productes, majorment vins amb DO Terra Alta. També hi ha la Cooperativa Sant Josep, que comercialitza igualment productes de la zona i d’altres, però sense degustació.
Una altra possibilitat, per aquells que no els faci mandra agafar una bicicleta, és fer un passeig per la ruta verda de la Terra Alta. Aquesta ruta té un recorregut total de 100 kilòmetres, des d’Alcañiz fins a la desembocadura de l’Ebre, vaig entendre. A Horta hi ha multitud d’establiments que lloguen equipament i bicis per a recórrer-la.
També, molt a la vora, hi ha el puig Cavaller, inclòs igualment a la llista dels 100 cims.
Amb tota aquesta informació vaig plantejar una sortida turística i familiar de cap de setmana i baixa dificultat per així tenir temps de fer una mica de tot.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTemps parcialTemps acum.Alçària mDistància acum. m
Sant Salvador d’Horta0.330638940.956890900:00:0000:00:004810
Cova de Sant Salvador0.339490040.960052900:21:3200:21:325221.049
Sant Agustí0.341742940.958478000:25:5800:47:306671.679
Santa Bàrbara0.338224040.956812000:32:3101:20:017482.159
Sant Salvador d’Horta0.330638940.956890901:09:5302:29:544813.367

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS TwoNav Sportiva 

 • Toponímia: Nomenclàtor Of. Catalunya
 • Punt d’inici: Sant Salvador d’Horta
 • Itinerari senyalitzat: no
 • Tipus d’activitat: muntanyisme
 • Fonts d’aigua:   sense garanties
 • Dificultat física:   baixa
 • Altura màxima:  751 metres
 • Pendent mitjà de pujada:  19,68%
 • Cartografia: ICGC
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny:  senders
 • Tipus de recorregut:  circular
 • Temps aturat:  29 minuts
 • Dificultat d’orientació:  baixa
 • Altura mínima:  490 metres
 • Pendent mitjà de descens:  15,07%
 • Mapa: fulls 245-146 i 245-147 e/1:5.000
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant:  2 hores 1 minut
 • Dificultat de progressió:  moderada
 • Ascens positiu:  302 metres
 • ibpindex: 44  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 7 de desembre de 2012, data de realització del recorregut.

Es comença a caminar seguint el camí que neix just en acabar l’asfalt de la pista per la qual hem pujat fins a Sant Salvador. Aquest camí es bifurca al poc i hem de seguir pel sender que segueix planejant més a l’esquerra, segons el sentit de la marxa. Aquest sender planeja força estona salvant els contraforts i parets nord-occidentals de la muntanya.
De tant en tant, a l’alçada de les canals que anem passant, surten corriols que s’enfilen drets. Si fem cas al guia al qual vaig consultar són traces que fan servir els escaladors per fer les seves històries. Seguint pel nostre sender s’arriba a la cova de Sant Salvador, que queda una miqueta apartada (5 metres) del camí. Si no es va atent, és fàcil passar-la de llarg. Es troba sota l’agulla de Sant Salvador i al costat de la font del mateix nom. Com a referència, uns metres abans, s’haurà passat per un punt al qual hi ha un cartell informatiu de temporada prohibida d’escalada a la zona.
El sender continua sense pèrdua, amb una sostinguda pujada, que ens fa anar voltant la muntanya. Quan sortim a l’altre vessant la vista s’emplena de paisatge i ens obliga a fer una aturada, que s’agraeix després del camí fet. També es veu per on continua el camí, que comença a ser espectacular.
Quan s’acaba una diagonal molt maca que s’ha de superar, s’accedeix a una zona plana i ampla amb xiprers. Aquí s’ha de deixar el sender que segueix recte per girar a la dreta per un terreny pedregós senyalitzat amb fites que porta fins al cim de la muntanya.
Ja som a les ruïnes del cim. Aquest és el punt més alt, pel que diuen. Ho faig constar perquè sembla que més endavant, a l’últim lloc al qual es pot arribar, on hi ha una creu de ferro, fa pinta de ser més alt. Jo no ho vaig comprovar. Per accedir-hi s’ha de fer un pas una mica aeri, sense problemes en dies normals però que en el nostre cas no va poder ser. La prudència ens va aconsellar donar per bones les veus que diuen que les runes marquen el punt més alt. El dia que nosaltres vam pujar bufava un fort vent ratxat que ens va fer anar endarrere als més valents.
Fet el cim, per tornar s’ha de desfer camí fins als xiprers anteriors. Us proposo un exercici d’atenció. Pel camí, a l’espai que hi ha baixant del cim, al tros de camí que planeja i abans que aquest giri i baixi a l’altre costat de la muntanya, hi ha una pedra amb els fòssils de dues petxines. És fàcil de veure si es va mirant a terra.
Bé, quan sou de nou al camí pel qual s’ha pujat s’ha de girar a la dreta per anar seguint el sender que, en constant baixada per terreny mig atarterat, descompost i en fort pendent, porta, sense grans dificultats, però posant la màxima atenció, de nou, a Sant Salvador d’Horta.
Una excursió molt maca.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.