San Lorenzo, La Rioja

San Lorenzo, La Rioja
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades3 hores 12 minutsDificultat medi natural1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu917 metresDificultat orientació2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu917 metresDificultat desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 8 km 463 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document115
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 2.271 metresEl punt més baix es troba a 1.549 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícules nombres 240-II i 240-IV

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

42.256354N, 2.971079W

Finalment, després de valorar múltiples opcions per pujar al cim més alt de la comunitat autònoma de La Rioja, ens vam decidir per la més fàcil i còmoda de totes: La típica pujada des de l’estació de Valdezcaray. Assumptes que no vénen al cas em van fer descartar altres alternatives molt més llargues, dures i muntanyenques. Ens agradava molt una proposta que havíem llegit, i que portàvem al GPS, que fa un recorregut circular sortint des d’Urdanta, però ja dic que ho vam haver de deixar córrer.
El recorregut fet no presenta cap dificultat, en condicions estiuenques, com va ser el cas. A l’hivern tot serà diferent i caldrà anar equipats d’acord a aquelles condicions i dificultats. Amb les pistes obertes s’ha d’afegir que el trànsit a peu és prohibit per dins d’aquestes infraestructures, però per fora d’elles és fàcil progressar perquè tots els vessants manquen de vegetació arbòria, només matolls que segur acaben coberts per la neu.

Ressenya del recorregut

Sortim de l’aparcament inferior de l’estació d’esquí, just al començament de la pista A, la Cascada, que puja a l’edifici comercial de les pistes. De pujada vam fer per la mateixa pista, però també es pot pujar per sota dels cables del telecadira que hi puja. Així ho vam fer de baixada. De fet, tota la pujada fins a la cabina superior del telecadira de Colocobia la vam fer per pista, primer per la pista U, la Variante, i més endavant per la I, Dos Torrentes, totes dues de molt fort pendent. La pista final, la I, es pot evitar fent un flanqueig en pujada directa fins al collado Porticolato. Sense neu, pujant per sobre del marge de la pista, vam veure una gran quantitat de traces que hi pujaven.
Sense més dificultat que el fort desnivell a superar i la monotonia de caminar per pista arribem a la cabina superior de la pista de Colocobia. Un clar sender inicia la pujada final al cim de San Lorenzo. El camí és clar i fressat i té fites que ens guien. En un punt de la pujada, el sender es bifurca. És millor seguir pel trencall que puja més fort. La traça que puja més suau acaba per perdre’s entre un mar de pedres, tot i que segons el mapa, els camins s’acaben ajuntant. Finalment assolim el cim. Vèrtex geodèsic, un parell de llocs preparats per fer bivac, un pedestal amb la imatge de la Verge de Vallvanera, una petita taula de pedra i una mena de làpida amb una petita creu presideixen el lloc.
Extensíssimes vistes arreu. Una veritable infinitat de cims i serres es deixen veure. En destaquen les de los picos de Urbión, sierra de Mancilla i la sierra de Cebollera i una munió de cims. Bona sessió de fotos i a seguir amb la proposta. Del cim es baixa per on es vulgui però en aquesta ocasió ho fem seguint la hipotètica línia de partió de termes que baixa decidida a la recerca del portillo de Nestaza. Un clar sender, fitat, ens baixa fort fins a una nova cabina d’un telecadira, el de la pista J, Campos Blancos. Allà tornem a connectar amb pista d’esquí, que abandonem quan són al portillo per pujar al cim de Cabeza Parda.
Es deixa la pista i es comença a pujar, de moment sense un camí evident, però fitat. Segons anem avançant, el camí es va fent més evident. Anem guanyant altitud i alternem camí clar amb espais sense camí fins que arribem a una cota el cim de la qual ja veiem i assolim sense problemes. D’aquí es poden prendre boniques fotos del cim de San Lorenzo, només destorbades per les pistes d’esquí. No ens estem gaire estona. Veiem molt a prop el cim de la Cuña. Es veu molt fàcil però cal valorar si val la pena fer tan llarg. El cas és que encara és d’hora i tenim ganes de més muntanya. Anem-hi!
La baixada del cim de Cabeza Parda comença de forma caòtica. Ens va costar trobar les fites que ensenyaven l’aperduat sender que baixava entremig d’un gran mar de pedres. Una vegada trobada la traça, seguir-la no és complicat, tot i que les pedres dificulten el seu seguiment. El destí és evident, el portillo Ormazabal. Mirant a on posem els peus i baixant amb cura hi arribem. Tornem a valorar la conveniència de pujar al cim de la Cuña, ja que des d’aquest punt es pot baixar directament a la zona de serveis de l’estació d’esquí.
Decidim fer més camí mirant de fer un recorregut més llarg i amb més entitat muntanyenca. Un clar i evident sender ens puja a una primera cota envaïda per un pedregam. No és el cim però està molt a prop. A dalt hi ha un grup d’escultures de ferro, una de les quals és el clau que indica el nom del cim, segons el club Mirandés de Montaña. Ja hem fet el tercer cim i ara sí que l’horari comença a collar. Com plantegem la baixada?
El sender pel qual hem pujat continua en sentit nord a la recerca del coll Beneguerra i el pico Chilizarrias. Del coll surt un sender que baixa a trobar-ne un altre que torna de nou a l’estació d’esquí. Fer això és el més assenyat però fent la pujada al matí vam veure que es podia fer un descens directe, per trobar el mateix sender més o menys sota el mateix cim. Sense camí i per terreny feréstec, alternat traces obertes, pedres i vegetació rastrera anem perdent altitud fent un flanqueig en sentit sud-oest però el cert és que com que no hi ha camí s’hi pot baixar per on el caminant trobi més oportú.
Finalment enllacem amb el camí buscat i el seguim fins que trobem per la dreta, en sentit nord-oest, una traça que baixa directa i fort en cerca de l’edifici de serveis de l’estació. Perdem altitud ràpidament i acabem de nou a les pistes d’esquí. Som ja a les pistes de principiants. Les seguim en sentit sud-oest fins que arribem a sota dels cables del telecadira que puja de l’aparcament. En comptes de baixar per la mateixa pista per la qual hem pujat, girem a la dreta per deixar la zona i baixar, per un clar sender, sota els cables del telecadira. Ara com ara es baixa molt bé. A la zona baixa, la ginesta comença a guanyar la partida però encara es fa bé. Així acabem de nou a l’aparcament i al final d’aquesta caminada.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic IGN.
col·lecció MTN 25.
quadrícules nombres 240-II i 240-IV
CONCEPTE DADA
Distància 8 km 463 metres
Desnivell 917 metres
Altitut Màxima 2.271 metres
Mínima 1.549 metres
Temps (1) 3 hores 12 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici Est. esquí Valdezcaray

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.