Punta del Curull

Punta del Curull
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hora 2 minutsSeveritat del medi natural 1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 166 metresOrientació en l'itinerari2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 166 metresDificultat en el desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 4 km 400 metresQuantitat d'esforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document28
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 1.027 metresEl punt més baix es troba a 885 metres
Cartografia Mapa topogràfic ICGC full 65-32 e/1:25.000

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.348803ºN, 0.959936ºE

Excursió molt fàcil i còmoda que es pot fer en una matinal. És perfecta per fer juntament amb altres cims propers, com per exemple el tossal de la Baltasana, com vam fer nosaltres.
Per guanyar el cim no trobarem cap complicació ja que tot el recorregut es troba perfectament senyalitzat amb pintura de PR i uns senyals de pintura groga en forma d’U invertida. Potser tindrem problemes per començar.
Una vegada hem arribat a l’església haurem de pujar pel carrer dels Cups. Al principi sembla que anem per un solar amb runa, però al final trobarem un sender ben fressat que ens portarà a la carena de la muntanya. Com que el cim és ben visible des de totes les posicions, no tindrem problemes per arribar-hi.
Uns metres abans del cim trobarem que el sender es bifurca. Un ramal se’n va per l’esquerra. Aquest serà el sender que farem servir per tornar a l’aparcament.
Una curiositat.
Segons el Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya, aquest cim té dues denominacions, tenint en compte la comarca a la qual assignem la seva ubicació.
Per un costat tenim la Conca de Barberà i la població de referència de Vilanova de Prades. Aquí, el cim figura com Punta del Curull.
Per altra banda tenim la comarca de Les Garrigues i la població del Vilosell. Ara el nom és la Tossa, o tossa del Quico segons l’ajuntament d’aquesta població.
Tot i que sembla ser el mateix cim, si fem cas d’aquestes denominacions, el sostre comarcal de les Garrigues hauria de ser l’últim, ja que la denominació Punta del Curull, denominació que tothom prenem com sostre comarcal, s’assigna a la comarca de la Conca de Barberà, i en aquesta el sostre comarcal és el tossal de la Baltasana.
Sembla que aquestes dues comarques, en aquest sector fronterer, hagin tingut assumptes sense resoldre en el temps. Aquesta discrepància de topònims també es produeix entre les poblacions de Vilanova de Prades i la Pobla de Cérvoles, també lindanes amb el Vilosell.
Resulta que cap nom de cim és el mateix en aquesta part del país. El cim que per a uns és la punta del Marc per als altres és la punta del Moliner. El mateix passa amb la penya Alta i Penalta. Sort que amb el coll de les Marradetes tots s’han posat d’acord.
Valga’m Déu!!!

Ressenya del recorregut

Comencem a caminar en sentit sud-oest i passem per la plaça de la Diputació per creuar al carrer de Sant Antoni. Seguirem tot aquest carrer, que al cap de poc passa a ser el carrer Major. Arribem així a la plaça de l’Església, consagrada a sant Salvador. No arribem a la seva porta d’entrada ja que girem a la dreta, en sentit nord, pel carrer del Cups. Aquest carrer ens porta fora dels dominis construïts del municipi i a connectar amb un sender amb senyals de pintura de PR.
Aquest sender, en pujada, ens fa voltar la roca del Sentinella, i més endavant ens trobem amb una pista transversal, al sector dels Solans. La creuem i ens enfilem en sentit nord-oest pel camí que es dirigeix a la zona de cingleres que tenim al davant i que hem de superar per acostar-nos a les antenes de comunicacions que es veuen a la carena de la muntanya. Passarem a tocar de les coves del Nano i de Bigues, que no visitarem, i finalment sortirem a la pista d’accés a la zona d’antenes.
Nosaltres no hi anem ja que girem a la dreta, en sentit nord-est, en sentit contrari a aquestes. Caminem planejant per la pista, contemplant les vistes que la plana ens ofereix, i arribem a un encreuament. Hem de deixar la pista principal i prendre el trencall de la dreta, que en sentit sud-est continua pel caire de la serra de la Llena, fins a arribar al cim.
Un pessebre i un cartell amb el nom del cim ens reben. La muntanya no pot presumir de prominència, així que les vistes, tot i ser magnífiques, no arriben a ser espectaculars. Encara així ens estem una bona estona a dalt.
Per fer el descens ens cal recular uns pocs metres per a anar a trobar un sender que, a prop del cim, es desvia per la dreta, en sentit nord-oest, i que al cap de pocs metres enllaça amb un altre sender que ho fa en sentit nord-est. Aquest corriol baixa ja amb una mica més de decisió i ens duu, travessant el pla del Pepet, a trobar el barranc de la coma de n’Alda. El que ens trobem unes desenes de metres més endavant és la pista d’accés a les antenes.
Ens incorporem a aquesta i la seguim en descens, deixant a la nostra esquena el barranc. Més endavant la pista fa un fort revolt a la dreta i així prenem el camí de Vilanova de Prades al Vilosell. Seguint sempre per aquesta pista, i una vegada hem passat pels sectors de la Torre i les Portelles, arribarem de nou a Sant Antoni, lloc en el qual hem començat aquesta caminada.
Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic ICGC.
Full 65-32 e/1:25.000
CONCEPTE DADA
Distància 4 km 440 metres
Desnivell 166 metres
Altitut Màxima 1.027 metres
Mínima 885 metres
Temps (1) 1 hora 2 minuts
Senyalització Cap
Punt d'inici Vilanova de Prades

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.