Punta de Barrina

Punta de Barrina
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 17 minutsDificultat medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 335 metresDificultat orientació2
Orientació en l'itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 349 metresDificultat desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 7 km 310 metresEsforç necessari2
Esforç

1. Fis a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document46
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 1.011 metresEl punt més baix es troba a 737 metres
CartografiaMapa topogràfic ICGC full 66-33 e/1:25.000

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.274709ºN, 1.081505ºE

El punt de sortida natural per fer aquest cim és el nucli del Bosquet però aquí, per fer-ho una mica diferent, proposem una altra banda, l’Aixàviga, que dista uns pocs centenars de metres del primer i és a la mateixa carretera. Aquest és un bon lloc sempre que anem en un sol cotxe ja que d’aparcament per a més no en trobarem. En canvi, al Bosquet no tindrem aquest problema.
Una altra bona opció per fer aquest cim és sortir de la població de Mont-ral i recórrer tot el serrat dels Avencs fins al portell de l’Abellera i baixar a trobar el GR7 al Mas del Cisteró. Quan em vaig plantejar fer aquest cim de seguida em vaig adonar que tindria feina per fer una bona planificació. Em trobava amb un triangle d’uns 46 quilòmetres de perímetre que comprenia cinc cims de dues comarques diferents, una d’ells, a més, cim comarcal. Es tracta del tossal Gros, la Cogulla, el Picorandan, la punta de les Airasses i la punta de Barrina (1).
Aquesta particularitat és un caramel per als que ens trobem embolicats amb aquest repte i ens hem de desplaçar des de terres llunyanes. És cert que fer tots els cims el mateix dia, no crec que sigui possible ni és el més correcte, però per això tenim diferents refugis a la zona.
Les alternatives van començar a brollar al cap. Com m’ho faria? Els faria tots? Els faria de forma individual o faria recorreguts agrupant cims? Necessitaria dos dies, on dormiria? Bé, les respostes van trigar a sortir però finalment va quedar clar que faria els recorreguts de manera individual ja que així era més pràctic a l’hora de penjar-los en aquest blog i així tothom tindria la informació per utilitzar-la amb llibertat, a més a més, el desplaçament en cotxe entre els diferents punts era senzill i per bones carreteres.
També vaig veure que la millor opció per pernoctar era la del refugi de la Mussara. Està obert tot l’any, és econòmic i l’estat és satisfactori (juny 2011) (Nati, 629 750 484). Aquest refugi és un bon punt de partida per fer les ascensions a la punta de Barrina, al Picorandan i a la punta de les Airasses (1). Aquests tres cims, si es vol, es poden fer en un mateix itinerari enllaçant els nuclis del Bosquet i Capafonts pel pont de Goi, la cova de la Gralla i la font de la Llúdriga, i de Capafons a la Mussara per l’avenc de la Febró.
Finalment jo vaig planificar cinc recorreguts individuals, com ja s’ha dit. A causa d’aquesta planificació em vaig plantejar itineraris de no més de tres hores de caminada efectiva i de baixa dificultat, i vaig utilitzar majorment itineraris GR i camins senyalitzats.
(1) La punta de Barrina i la punta de les Airasses ja no es poden validar ja que no figuren a la llista actual del repte de la FEEC

Ressenya del recorregut

Comencem a caminar per la pista de terra que agafa primer orientació oest i de seguida nord-oest. Anem guanyant altura de mica en mica fins que connectem amb una altra pista, que és un GR. Continuem per la dreta, ara en sentit nord-est fins que la traça comença a girar cap al nord-oest i a perdre altura de forma lleugera. De nou ens trobem que el terreny fa pujada i arribem al Mas del Cisterer, en estat d’abandonament, en la data d’aquest recorregut.
Deixem el GR, que se’n va en sentit nord-est i anem per la pista de l’esquerra, que puja en sentit oest. Caminem poc més de 500 metres per aquesta pista fins que la deixem per agafar un corriol fitat que surt per l’esquerra de la pista i fa drecera, ja que si es continua per la pista farem més llarg però arribarem al mateix lloc.
El cas és que el corriol ens puja a trobar de nou la pista, la qual hem de creuer i continuar la pujada per sender, ara en sentit oest, per seguir guanyant metres, a la recerca del collet del Jaume, ja als peus del cim de la punta de Barrina. Més endavant trobem que el sender es bifurca. Pot ser que la branca de la dreta es dirigeixi a la cova de la Bruixa. En el nostre cas continuem per l’esquerra i seguim pujant fins que trobem un nus de diversos camins.
Ara deixem tots els traçats que se’n van per la dreta, fins i tot el més evident que es dirigeix al portell de la Cova de la Bruixa, i anem per la traça que va fent un revolt de 180º, guanyant metres a la recerca del cim. El camí és força perdedor, així que cal prestar atenció al terreny i seguir la traça més evident, també trobarem de tant en tant escadusseres fites.
I ja som al cim. S’ha d’anar una mica més enllà del cim per obtenir alguna vista. És un bon lloc per descansar i recuperar-se de l’esforç.
Per continuar amb la proposta cal desfer camí fins a l’important nus de camins anterior. Quan hi hem arribat, deixem per la dreta el camí pel qual hem fet la pujada i anem recte en sentit nord-est. Potser encara hi ha a terra una pedra amb marques de pintura blava, molt vella i difuminada, que assenyala la direcció a la Foradada. Més endavant passem per sota de la punta de Moliner i atenyem el portell de l’Abellera i baixem pel portell fins als peus del cingle de l’Abellera, el qual resseguim en tota la seva extensió.
Anem seguint senyals de pintura groga, molt espaiats entre ells, així que costa de veure’ls, que ens porten per sota de los Cinglets i arribem a la Foradada. Passem per sota l’arc natural i deixem per la dreta un altre sender que fa baixada i és pintat amb la creu de camí incorrecte. Potser aquest camí baixa més dret al Bosquet però això ho desconec.
Caminem pel sender pintat, en baixada i orientació est fins que el deixem quan gira en sentit nord-oest. Nosaltres anem pel camí que es dibuixa arrambat a la paret que tenim a la dreta, segons el nostre sentit de la marxa. Al cap de poc seguim perdent altura caminant en sentit nord-est i arribem a un altre desviament. No fem cas del trencall fitat que se’n va per l’esquerra i així acabem al portell del Bosquetà.
En aquest punt agafem el sender de la dreta i girem en sentit sud-oest. Aquest camí, en poc més de 800 metres, ens fa trobar el Bosquet. Recorrem el seu únic carrer asfaltat, que és el GR, sortim de la població i connectem amb la carretera TV-7045, a l’alçada de la font del Bosquet.
Travessem la carretera i continuem per la pista que es fica entre camps d’avellaners. Més endavant girem a la dreta per anar en direcció a l’Aixàviga. Passem a tocar d’un dipòsit d’aigua i anem caminant ja paral·lels a la carretera. Quan trobem un nou desviament, deixem la branca que es dirigeix a l’Aixàviga i girem a la dreta per acabar al punt en el qual tenim el cotxe aparcat.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic ICGC.
full 66-33 e/1:25.000
CONCEPTE DADA
Distància 7 km 310 metres
Desnivell 335 metres
Altitut Màxima 1.011 metres
Mínima 737 metres
Temps (1) 2 hores 17 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici l'Aixàviga

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.