Puigmal

Puigmal
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades4 hores 39 minutsDificultat medi natural3
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 1.206 metresDificultat orientació2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 1.113 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 15 km 410 metresEsforç necessari3
Esforç

1. Fis a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document137
Alçàries segons cartografia topogàafica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 2.920 metresEl punt més baix es troba a 1.816 metres
CartografiaEditorial Alpina. Mapa Puigmal Vall de Núria Vallter

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

42.338447ºN, 2.121245ºE

Ruta circular d’ascens al Puigmal, feta partint del collet de les Barraques, a Planoles. Aquest itinerari no és gaire freqüentat, ja que no és dels més típics perquè gairebé tothom acostuma a pujar des de Fontalba o des de Núria. Per aquest costat l’ascens es va fent a poc a poc seguint la carena pujant per camí senyalitzat, primer amb un parell de pals indicadors i després amb senyals de pintura de sender local (verda i blanca).
Així fins al pas dels Lladres, sense pèrdua possible perquè el camí és força evident i fressat. Des del pas dels Lladres podem seguir per la pista que trobarem i que volta la tossa del Pas dels Lladres, o podem pujar-hi directament per fer drecera i tornar a trobar la pista més endavant. Quan som de nou a la pista anirem perdent els senyals de pintura i trobant fites de pedres. Així arribarem al coll de les Clotxes i continuant per camí, que ja comença a fer una més o menys forta pujada i llaçades, arribarem al cim del Puigmal.
A dalt acostuma a fer-hi força vent, també durant la pujada, així que portar roba serà convenient. Després de gaudir de les vistes, emprendrem la baixada pel camí que surt més a la dreta i que va cap a Fontalba. Després de fer un molt fort descens, i abans d’arribar al cim de la Dou, veurem una pedra a terra amb una marca de pintura groga que indica dues direccions. Agafarem el desviament de la dreta deixant el camí de Fontalba. Seguirem aquestes marques de pintura fins a la font de l’Home Mort. No ens hem de preocupar si perdem els senyals, ja que del que es tracta és d’anar seguint el torrent del Borrut deixant-lo sempre a la nostra esquerra. Així arribarem a l’aiguabarreig dels torrents del Borrut i de Tosa. Creuarem el pont que trobarem i començarem a pujar pel PR de Planoles, que sobre el terreny també és el GR11, i arribarem de nou al collet de les Barraques.

Ressenya del recorregut

Comencem a caminar desfent el camí de pujada uns 80 metres, fins a arribar a un trencall amb un pal indicador i seguim les seves indicacions per tal d’anar en cerca del pas dels Lladres i el Puigmal. Iniciem una pista en suau ascens i arribem a trobar una tanca que barra el pas als vehicles. No triguem gaire a trobar un altre pal indicador, i de nou seguim les indicacions cap al Puigmal.
Portem ja una bona estona caminant quan sortim de la pineda. A la nostra dreta ja veiem el cim que ens ocupa. Al davant tenim el roc Blanc, al qual pugem perquè el camí ens hi porta.
Quan som a l’alçada de la coma de Planès passem una tanca per agafar un clar sender que tenim a l’altra banda del filat, i després d’un llarg trajecte en bona pujada arribem al final del camí i més endavant al pas dels Lladres o coll de Queralbs. En aquest punt ens podem desviar en sentit sud per, gairebé de pla, anar a fer el pic de Dòrria. Com que no és aquest el nostre destí girem en sentit nord i seguim en pujada, ara per pista, fins que gira en sentit nord-oest. La pista volta per ponent la tossa del pas dels Lladres, així que ens serviria, però fem drecera, sense camí, i pugem pel dret al cim de la tossa per passar a tocar del final del telecabina que hi puja.
Seguim el nostre itinerari ara en baixada en sentit nord-est per anar a trobar de nou la pista que ens porta, en puges i baixes, al coll de les Clotes i més endavant al clot de la Pastera. Aquí el camí, segons el mapa, es bifurca. Sobre el terreny no vam saber veure-ho. Només vam trobar el trencall que continua, en baixada i sentit nord-est. Així enllacem amb el sender que puja de la carretera d’accés a les pistes d’esquí de Puigmal 2600 i el refugi de les Planes. Aquí s’inicia la pujada definitiva al cim del Puigmal. El pendent és fort i es fa encara més dur per les pedres descompostes que conformen el camí.
Finalment som al cim. Com no pot ser d’una altra manera, les vistes són superbes. Ens trobem al cim de la muntanya que per a molts és el cim més alt de Girona. Acostuma a ser un lloc molt concorregut. Tot i la seva altura i tractar-se de terreny d’alta muntanya, les dificultats no són altes i al cim s’hi arriba amb relativa facilitat.
La baixada la iniciem pel camí que baixa a Fontalba. Comencem de forma suau, però al cap de poc el pendent es fa molt fort i baixem ràpidament al Bressol. De nou el camí sembla aplanar-se però tornem a baixar al cap de poc. Cal anar a l’aguait, ja que hem de localitzar una fita que ens indica quan hem de deixar el camí que baixa a Fontalba. Uns senyals de pintura groga baixen en sentit sud-oest en direcció a les coves de les Encantades. Com que dubtem de trobar-les ens anem decantant cap a l’esquerra per passar pel Borrut i la reclotxa de l’Euga, lloc al qual tornem a girar a la dreta per anar seguint en descens les aigües del clot del Borrut. De nou trobem senyals de pintura groga, així que els seguim fins que baixem al fons de la clotada, on trobem el GR 11.8 que ve de Fontalba. Uns metres més i connectem amb el GR 11, just on hi ha la font de l’Home Mort i l’aiguabarreig del torrent de Tosa i el clot del Borrut.
Aquest punt és un important nus de camins. Hi ha una pista que, passant per la mina Saragossa, va a Queralbs. Si agafem el GR en sentit sud-est, també hi aniríem. Qualsevol altre corriol o sender que surti en sentit nord-oest no ens serveix, en aquesta ocasió. Avui toca fer servir el trencall del GR 11 que comença a pujar en sentit sud. Superem les aigües per una passarel·la i seguint les marques vermelles i blanques guanyem altura dins un bosc de pi. Passem per la capçalera del torrent del Mal Rastre i de cop la vegetació s’aclareix per oferir-nos el que a mi em va semblar un prat espectacular. Penso que és el pla Rodó. Vistes cap al Puigmal, Torreneules i Balandrau.
Després de gaudir de valent, seguim el recorregut i deixem el PR que es dirigeix a Planoles i continuem pel GR. Poc després arribem al final del recorregut i lloc al qual hem començat aquesta proposta.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Alpina.
Mapa Puigmal-Vall de Núria-Vallter.
CONCEPTE DADA
Distància 15 km 410 metres
Desnivell 1.206 metres
Altitut Màxima 2.920 metres
Mínima 1.816 metres
Temps (1) 4 hores 39 minuts
Senyalització Parcial i fites
Punt d'inici Collet de les Barraques

(1) sense aturades

Valoració MIDE
3 2 3 3

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.