Puig Rodó

Puig Rodó
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hora 35 minutsSeveritat del medi natural 1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 217 metresOrientació en l'itinerari2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu217 metresDificultat en el desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 7 km 540 metresQuantitat d'esforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document30
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 1.056 metresEl punt més baix es troba a 880 metres
CartografiaMapa topogràfic ICGC full 72-26 e/1:25.000

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.853430ºN,  2.111415ºE

Recentment la voluntat popular ha fet possible que el Parlament de Catalunya aprovés la creació de la comarca del Moianès, llargament reclamada per la gent del territori, que encabeix poblacions altrament adscrites a les comarques d’Osona, el Bages i el Vallès Oriental. Aquesta nova comarca fa que ara siguin 42 les divisions administratives d’aquest tipus existents a Catalunya així que aquells que teníem el cap en altres projectes per haver aconseguit completar el dels cims comarcals ara ho hàgim de tornar a endegar.
A l’hora de plantejar quin és el punt més alt se’ns presenten dos accidents orogràfics diferents.
Hi ha qui té com a cota més alta el puig Rodó, a la població de Moià i a prop del termenal amb l’Estany però hi ha també, i jo sóc de la mateixa opinió, qui pensa que el cim més alt és el grony de l’Oller, a Collsuspina. En principi la cartografia no enganya i segons l’ICC hi ha 6 metres de diferència a favor d’aquest últim. A escala 1:50.000 el puig Rodó figura amb 1.056 metres i el grony de l’Oller amb 1.062. Si ens fixem en l’escala 1:10.000 el primer perd 10 centímetres i el segon continua amb els seus 1.062 metres. Si tenim en compte que Collsuspina també pertany a la nova comarca haurem de coincidir a pensar que el cim més alt del Moianès és el grony de l’Oller. En descàrrec dels que opinin el contrari haig de dir que la pàgina web elmaiones.net, que se suposa que és oficial, indica com a cota més alta el puig Rodó.
Com sempre en aquests casos el millor és plantejar-se l’ascensió a tots dos candidats ja que la relativa proximitat entre ells ho fa possible.
Si no som dels que ens fan fàstic les pistes i els recorreguts lineals existeix la possibilitat d’enllaçar els dos cims en un mateix recorregut, d’uns 11 o 12 quilòmetres, si fem servir el GR-177, que enllaça les poblacions de Collsuspina i l’Estany.
També es pot plantejar, com va ser el meu cas, fer dos trajectes circulars diferents amb un curt desplaçament en cotxe entre els punts d’inici dels recorreguts. Aquest desplaçament es pot fer per pista de muntanya, millor en vehicle tot terreny, no necessàriament 4×4, pel mateix GR-177, o bé per carretera asfaltada fent servir la C-643 i la C-641 i la pista asfaltada que uneix Collsuspina amb Sant Cugat de Gavadons.
A més a més de fer el sostre comarcal, aquesta zona ofereix als muntanyencs que estiguin fent el repte dels 100 cims de la FEEC la possibilitat de pujar a dos cims d’aquesta proposta.
Pròxim al cim del puig Rodó, dominant la població de l’Estany, tenim el puig de la Caritat, i a tocar de Sant Cugat de Gavadons, molt proper al grony de l’Oller, podem assolir el turó de Bellver.
Per últim, i a banda de fer muntanya, podem acabar d’arrodonir el dia fent turisme i visitar el monestir de l’Estany, amb un claustre impressionant, i l’església romànica de Sant Cugat de Gavadons. Aquells a qui agradi visitar monuments megalítics estaran de sort ja que a peu de camí podran gaudir del dolmen del puig Rodó, molt ben conservat, o potser restaurat.
Pel que fa a l’interès muntanyenc d’aquests cims, poca cosa a comentar.
Són cims de molt fàcil abast ja que a tots dos es pot arribar amb cotxe molt a prop del cim. Potser com a entitat de muntanya és més important el puig Rodó ja que el grony de l’Oller es troba voltat de vegetació que impedeix tota visió i tots els vessants de la muntanya són camps de cultiu, treballats pels propietaris dels diferents masos, fet que fa pensar que en època de pluges sigui complicat, i brut, assolir el cim. Si estant al grony de l’Oller volem gaudir de vistes haurem de baixar en sentit S fins a arribar al puig de l’Oller, a on un pal amb l’estelada ens assenyala un excel·lent mirador. El puig Rodó, en canvi, és molt més amable. L’accés també es fa per pista, però l’ambient és molt més muntanyenc. El cim també és boscós, però facilita estupendes vistes quan el dia ho permet, sobretot a Montserrat i Sant Llorenç del Munt.

Ressenya del recorregut

Primer de tot cal indicar que el recorregut que aquí es descriu està totalment senyalitzat amb pals de direcció, tret d’un curt espai de terreny entre Cal Jan i Can Costa. Caminarem sempre per pista tret d’aquests dos punts entre els quals el camí és mig perdut a causa del desús dels camps que els separen.

Sortirem del punt proposat i agafarem la pista que puja suaument en sentit SO, en direcció a Comes Velles i el puig Rodó. Sempre caminant per la pista principal, abandonant qualsevol temptació d’agafar possibles corriols, passarem entre els edificis de Comes Velles. La pista ens fa perdre uns pocs metres d’alçada i fa un revolt per creuar la llera eixuta del torrent Mal del Riu per continuar entre petites pujades i planells fins a un nou pal indicador. Seguim per l’esquerra atenent a les indicacions del pal i seguim en direcció al puig Rodó i deixem a la dreta el camí d’accés a la Cabanya. De nou amb petites pujades i terreny planer recorrerem tot el serrat Bover i passarem sobre la capçalera del torrent Mal de la Cabanya. Un nou pal indicador ens ensenya el camí per accedir al dolmen del puig Rodó. Després de visitar-lo ens incorporem de nou al camí i al cap de poc sortim al GR-177. Ens incorporem i el seguim per l’esquerra, en sentit NO. Una curta i suau pujada i de nou el pendent se suavitza. Unes poques desenes de metres més endavant trobem un trencall a l’esquerra. El podem fer servir. De fet jo el vaig seguir. A poc a poc va fent pujada i voltant el cim, primer pel vessant llevantí i després pel meridional, però no puja al cim. Es puja, però remuntant velles feixes pel dret. Uns pocs metres més endavant hi ha un altre trencall que sí que puja al cim per camí més còmode.
S’hagi pujat per on s’hagi fet, per tornar cal baixar del cim de nou a la pista que és el GR-177. Quan som seguirem en sentit NO recorrent el serrat de l’Horabona fins que trobem un nou pal indicador, ja a les envistes de la població de l’Estany i el puig de la Caritat. El pal indicador ens diu que deixem el GR per seguir en direcció a Cal Jan. Creuem un parell de filferros i ens incorporem a una pista precària per la falta d’ús. Sense problemes arribem a Cal Jan. Hem d’arribar gairebé a tocar el mas, sembla que abandonat o molt tancat. Aquí el camí es perd, tot i que encara no del tot. Encara s’aprecien les herbes trepitjades que es fiquen enmig d’un antic camp de fruiters que hi ha al davant de la casa. Hem de seguir aquesta minsa traça pel mig del vell camp, en sentit SO per acabar trobant un sender molt més clar que ens porta a Can Costa. Encara haurem d’anar voltant la paret de la finca fins que definitivament sortim a terreny més urbanitzat ja que sortim a la pista d’accés a la propietat. Quan hi som seguim la pista en descens, en sentit SO, per tornar al punt d’inici de la caminada.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic ICGC
full 72-26 e/1:25.000
CONCEPTE DADA
Distància 7 km 540 metres
Desnivell 217 metres
Altitut Màxima 1.056 metres
Mínima 880 metres
Temps (1) 1 hora 35 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici Comes Nou

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.