Puig de la Mola

Puig de la Mola
Puig de Mola

Aquest recorregut, tal com està reflectit, no és per fer si no es tenen ganes de complicar-se la vida seguint camins perduts per la falta d’ús.
El track aquí posat es va fer seguint al començament el traçat del GR5, que és el camí més còmode, pràctic i natural per arribar al cim del puig de la Mola, però jo, amb la meva dèria de fer-ho diferent, vaig voler seguir un sender que al mapa d’Alpina figura i que puja directe al cim, sense passar per l’avenc de l’Esquerrà.
El camí hi és, fins que el vaig perdre. En algun lloc vaig fer-ho malament perquè vaig acabar en mig de la vegetació, però qui tingui més experiència a la muntanya se’n sortirà millor. No vaig ser l’únic que ha passat per allà perquè al final vaig trobar moltes fites que em van ajudar a pujar al cim. Deixo el track original tal com jo vaig fer-ho perquè, tot i que aquest camí és molt perdedor perquè la vegetació ha acabat per guanyar-lo tot, és possible que algú altre vulgui aventurar-se a recórrer-lo valent-se de la seva bona orientació i experiència a la muntanya.
El camí segueix una orientació clara cap al sud-est i arriba un moment en què la torre de guaita del cim ajuda a orientar-se. A més a més, ni jo vaig ser el primer ni el que vingui darrer meu serà l’últim. De fet, jo, al final vaig acabar trobant un rastre de fites de pedres que, tot i estar molt disperses i algunes difícils de veure, em van portar fins al cim.
Però torno a dir que la millor opció, i la que consta a totes les ressenyes que he consultat, és pujar sempre seguint les marques del GR5 sense deixar-les fins que arribi el desviament adequat.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
L’Hospital de Cervelló1.845258941.345362000:00:002590
Pla de l’Hospital1.842500941.342555900:10:35253443
Línia elèctrica1.841343941.334037900:27:272801.644
Puig de la Mola1.847730941.319329001:45:315344.665
Puig Escampador1.855513041.330634002:13:184756.911
Pla de les Basses1.855261841.337153902:21:354217.692
Recte no a pont1.855938941.345437902:48:583039.757
L’Hospital de Cervelló1.845258941.345362003:00:442599.930

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS TwoNav Sportiva

 • Toponímia: Nomenclàtor of. Catalunya
 • Punt d’inici:  l’Hospital de Cervelló
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua:  no
 • Dificultat física: baixa
 • Altura màxima:  536 metres
 • Pendent mitjà de pujada:  8,81%
 • Cartografia: ICGC
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny:  pistes
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 22 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 251 metres
 • Pendent mitjà de descens:   7,75%
 • Mapa: fulls 71-32 i 71-33 e/1:25.000
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  antihorari
 • Temps caminant:  2 hores 28 minuts
 • Dificultat de progressió:  baixa
 • Ascens positiu:  310 metres
 • ibpindex:  45 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 12 de juny de 2010, data de realització del recorregut.

Començo a caminar en sentit sud-oest per camí paral·lel a la riera de Begues. No trigo gaire a trobar un pal indicador del parc natural que em diu que vaig pel GR-5. Segueixo en el mateix sentit de la marxa fins que trobo un nus de camins, senyalitzat amb un altre pal del parc, just al punt en el qual la riera tomba a la dreta, en sentit oest. Deixo els trencalls de la dreta i l’esquerra, ja que continuo recte, en sentit sud-oest, caminant per traça pedregosa.
Més endavant trobo un altre pal del parc natural, que em recorda que continuo pel GR. De nou deixo els viaranys que tinc a la dreta i l’esquerra, ja que segueixo en sentit sud-est, anant aigües amunt, el que el mapa de l’editorial Alpina anomena fondo d’en Lluc. Quan sóc a tocar de la llera m’adono que ja veig el cim del puig de la Mola, cim objectiu del dia.
Així fent, sempre per camí senyalitzat amb diferents paranys, arribo al punt on deixo la traça fàcil i normal del GR-5 i em complico l’existència triant l’opció menys assaenyada, ja que giro en sentit sud-est per pujar més directe al cim fent servir un sender que segons el mapa del Garraf, de l’editorial Alpina m’ha de pujar fent el recorregut més curt que el GR.
Els primers 600 metres del sender no es fan malament però després la cosa es fa molt perdedora. O jo vaig perdre el rastre. El cas és que hauria d’haver seguit tombant cap a l’esquerra però no em vaig adonar que anava malament, així que vaig acabar perdut en mig de la vegetació. Al cap d’una estona voltant, anant i tornant, acabo per trobar fites que m’ajuden a sortir de l’embolic. És per això que dic que segur que vaig ser jo qui va fer-lo malament. Aquestes fites em porten finalment al cim, coronat per una torre de guaita i un vèrtex geodèsic.
El descens el faig pel sender que surt en sentit sud-oest i que porta a trobar el GR-92.3. M’hi incorporo i el segueixo en sentit est fins que a l’alçada del puig de l’Astor trobo un desviament. Deixo el GR que continua per la dreta, en sentit est, i segueixo per l’esquerra, en sentit nord, en direcció al pla de les Basses. Abans d’arribar-hi passo, sense esforç i gairebé sense adonar-me’n, pels cims del puig de la Bomba i el de l’Escanyador. Al pla deixo a l’esquerra un trencall i segueixo el descens en sentit nord-oest. Més endavant trobo un altre trencall a l’esquerra que si l’hagués agafat, m’hauria portat també a destinació. El cas és que continuo el descens pel serrat dels Boixos i arribo a una pista transversal.
Deixo el vial que escapa per la dreta i que enllaça amb la carretera BV-2411, a l’alçada del punt quilomètric 17, i vaig per l’esquerra, en sentit nord-oest. Al cap de poc trobo un altre desviament i torno a deixar la pista per agafar el trencall que agafa orientació oest i que està marcat amb pintura taronja. Em trobo de nou amb la riera de Begues, que tinc a la dreta. Al cap de poc deixo a la dreta un trencall que de nou es dirigeix a la carretera i segueixo per la riera. Ja sense més alternatives arribo al punt on he començat a caminar.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Altres informacions d'interès

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.