Puig de la Mola

Puig de la Mola
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 28 minutsSeveritat del medi natural 1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 310 metresOrientació en l'itinerari2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 310 metresDificultat en el desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 9 km 930 metresQuantitat d'esforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document45
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 536 metresEl punt més baix es troba a 251 metres
CartografiaMapa togràfic ICGC fulls 71-32 i 71-33 e/1:25.000

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.345362ºN, 1.845259ºE

Aquest recorregut, tal com està reflectit, no és per fer si no es tenen ganes de complicar-se la vida seguint camins perduts per la falta d’ús.
El track aquí posat es va fer seguint al començament el traçat del GR5, que és el camí més còmode, pràctic i natural per arribar al cim del puig de la Mola, però jo, amb la meva dèria de fer-ho diferent, vaig voler seguir un sender que al mapa d’Alpina figura i que puja directe al cim, sense passar per l’avenc de l’Esquerrà.
El camí hi és, fins que el vaig perdre. En algun lloc vaig fer-ho malament perquè vaig acabar en mig de la vegetació, però qui tingui més experiència a la muntanya se’n sortirà millor. No vaig ser l’únic que ha passat per allà perquè al final vaig trobar moltes fites que em van ajudar a pujar al cim. Deixo el track original tal com jo vaig fer-ho perquè, tot i que aquest camí és molt perdedor perquè la vegetació ha acabat per guanyar-lo tot, és possible que algú altre vulgui aventurar-se a recórrer-lo valent-se de la seva bona orientació i experiència a la muntanya.
El camí segueix una orientació clara cap al sud-est i arriba un moment en què la torre de guaita del cim ajuda a orientar-se. A més a més, ni jo vaig ser el primer ni el que vingui darrer meu serà l’últim. De fet, jo, al final vaig acabar trobant un rastre de fites de pedres que, tot i estar molt disperses i algunes difícils de veure, em van portar fins al cim.
Però torno a dir que la millor opció, i la que consta a totes les ressenyes que he consultat, és pujar sempre seguint les marques del GR5 sense deixar-les fins que arribi el desviament adequat.

Ressenya del recorregut

Començo a caminar en sentit sud-oest per camí paral·lel a la riera de Begues. No trigo gaire a trobar un pal indicador del parc natural que em diu que vaig pel GR-5. Segueixo en el mateix sentit de la marxa fins que trobo un nus de camins, senyalitzat amb un altre pal del parc, just al punt en el qual la riera tomba a la dreta, en sentit oest. Deixo els trencalls de la dreta i l’esquerra, ja que continuo recte, en sentit sud-oest, caminant per traça pedregosa.
Més endavant trobo un altre pal del parc natural, que em recorda que continuo pel GR. De nou deixo els viaranys que tinc a la dreta i l’esquerra, ja que segueixo en sentit sud-est, anant aigües amunt, el que el mapa de l’editorial Alpina anomena fondo d’en Lluc. Quan sóc a tocar de la llera m’adono que ja veig el cim del puig de la Mola, cim objectiu del dia.
Així fent, sempre per camí senyalitzat amb diferents paranys, arribo al punt on deixo la traça fàcil i normal del GR-5 i em complico l’existència triant l’opció menys assaenyada, ja que giro en sentit sud-est per pujar més directe al cim fent servir un sender que segons el mapa del Garraf, de l’editorial Alpina m’ha de pujar fent el recorregut més curt que el GR.
Els primers 600 metres del sender no es fan malament però després la cosa es fa molt perdedora. O jo vaig perdre el rastre. El cas és que hauria d’haver seguit tombant cap a l’esquerra però no em vaig adonar que anava malament, així que vaig acabar perdut en mig de la vegetació. Al cap d’una estona voltant, anant i tornant, acabo per trobar fites que m’ajuden a sortir de l’embolic. És per això que dic que segur que vaig ser jo qui va fer-lo malament. Aquestes fites em porten finalment al cim, coronat per una torre de guaita i un vèrtex geodèsic.
El descens el faig pel sender que surt en sentit sud-oest i que porta a trobar el GR-92.3. M’hi incorporo i el segueixo en sentit est fins que a l’alçada del puig de l’Astor trobo un desviament. Deixo el GR que continua per la dreta, en sentit est, i segueixo per l’esquerra, en sentit nord, en direcció al pla de les Basses. Abans d’arribar-hi passo, sense esforç i gairebé sense adonar-me’n, pels cims del puig de la Bomba i el de l’Escanyador. Al pla deixo a l’esquerra un trencall i segueixo el descens en sentit nord-oest. Més endavant trobo un altre trencall a l’esquerra que si l’hagués agafat, m’hauria portat també a destinació. El cas és que continuo el descens pel serrat dels Boixos i arribo a una pista transversal.
Deixo el vial que escapa per la dreta i que enllaça amb la carretera BV-2411, a l’alçada del punt quilomètric 17, i vaig per l’esquerra, en sentit nord-oest. Al cap de poc trobo un altre desviament i torno a deixar la pista per agafar el trencall que agafa orientació oest i que està marcat amb pintura taronja. Em trobo de nou amb la riera de Begues, que tinc a la dreta. Al cap de poc deixo a la dreta un trencall que de nou es dirigeix a la carretera i segueixo per la riera. Ja sense més alternatives arribo al punt on he començat a caminar.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa togràfic ICGC
Fulls 71-32 i 71-33 e/1:25.000
CONCEPTE DADA
Distància 9 km 930 metres
Desnivell 310 metres
Altitut Màxima 536 metres
Mínima 251 metres
Temps (1) 2 hores 28 minuts
Senyalització Fites
Punt d'inici l'Hospital de Cervelló

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.