Puig de la Caritat
Puig de la Caritat

Aquesta imatge la vaig agafar del web
https://conlosnenesacuestas.bogspot.com.es
Jo no vaig poder captar cap imatge degut a la boira regnant aquell dia

Toca avui fer l’ascensió a un cim de molt poca dificultat, immillorable per fer acompanyat de la família i la canalla. En una curta passejada es pot fer cim i aprofitar la resta de la jornada per fer turisme i visitar aquesta part del país, farcida de pobles molt interessants. Sense anar més lluny, el mateix Estany, amb el seu monestir de Santa Maria de l’Estany, declarat bé cultural d’interès nacional. Fundat l’any 1080, «és una de les joies del romànic català i una de les principals abadies canonicals del país1». El claustre és l’element més destacat del conjunt. Una altra visita recomanada és la cova del Toll, a Collsuspina.
També es pot aprofitar el dia, si no es vol conèixer la zona, per fer l’ascensió a altres cims de la llista ja que en aquest sector n’hi ha uns quants més.
Atenent la distància entre ells, hi ha el turó de Bellver. Hi ha també el turó de la Creu de Gurb i una mica més allunyat, no gaire, l’Enclusa. També cal tenir present que aquest cim ara es troba adscrit a la nova comarca del Moianès, així que a aquells a qui també els agradi fer els cims comarcals tenen a l’abast, des d’aquest punt, els cims del puig Rodó i del grony de l’Oller.
Indico els dos topònims, ja que sembla que en aquesta comarca hi ha també controvèrsia a l’hora de triar el cim més alt. Per a mi aquest guardó recau en el grony de l’Oller, pertanyent al municipi de Collsuspina, 6 metres més alt que el puig Rodó, sigui la que sigui l’escala consultada.
«Compta la història2 que allà per l’any 1481 una plaga de llagosta amenaçava de devastar les collites dels masos d’aquelles contrades. La gent, com que no veia la manera d’aturar allò, va resoldre invocar la protecció de la Verge Santíssima de l’Estany anant en processó al punt més alt del serrat, acompanyats de l’abat de l’Estany, que beneí el terme. Com que finalment se’n van sortir, van prometre fer la benedicció cada any. És així com neix la tradició de beneir el terme el 3 de maig en aquest indret.»

1 Ajuntament de l’Estany
2 Text que explica Josep Treserra, extret d’un pergamí de la casa de Mas Pinosa de Terrassola i que jo he transcrit del web www.viulestany.cat.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitud NLongitud ETempsAlçària mDistància acum. m
Cementiri de l’Estany41.871922.11237400:00:008990
Bassa de la Crossa41.8737052.11151800:05:56907253
Torre elèctrica41.874562.11118600:08:10898378
Puig de la Caritat41.8757892.10888200:28:231.0141.481
Collet de Sant Pere41.8719522.10818900:44:419292.075
Cementiri de l’Estany41.8719182.11244600:56:588992.626

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS TwoNav Sportiva

 • Toponímia: Nomenclàtor of. Catalunya
 • Punt d’inici: L’Estany
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua:  al municipi
 • Dificultat física: baixa
 • Altura màxima: 1.013 metres
 • Pendent mitjà de pujada:  11,56%
 • Cartografia: ICGC
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: senders i pistes
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat:  14 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 898 metres
 • Pendent mitjà de descens:  11,97%
 • Mapa: fulls 288-102 i 288-103 e/1:5.000
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  antihorari
 • Temps caminant:  43 minuts
 • Dificultat de progressió: baixa   
 • Ascens positiu:  133 metres
 • Iibpindex:  27  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 19 de gener de 2010, data de realització del recorregut.

Comencem a caminar en direcció nord i deixem el cementiri a l’esquerra. Quan hem caminat uns 270 metres trobarem que la pista més evident fa una corba a l’esquerra en direcció nord-oest. Nosaltres agafem la que segueix recte i que fa baixada, un cop es passa per un pas tancat amb un fil. Recorreguts uns altres 150 metres, quan arribem a l’alçada d’una torre elèctrica, deixem la pista per la qual transitem per seguir, a l’esquerra, per un corriol que inicia una lleugera pujada.
Continuem per aquest camí, sempre en ascens seguint una tanca amb un fil fins que al cap de 150 metres sortim a una cruïlla en què veiem que a la dreta, en sentit nord, segueix un camí força evident. El seguim uns 580 metres, moment en què, després de passar una tanca amb un fil, sortim a una altra pista. Ara continuarem per la nostra esquerra, en sentit sud, per arribar al cim del puig de la Caritat.
Per baixar, podem agafar la pista que veiem uns metres per sota de la nostra posició, mirant el vessant oest de la muntanya, o bé seguir el sender que, en sentit sud, surt just davant del vèrtex geodèsic del cim. Aquest sender, que baixa amb força pendent, ens portarà directament a la pista anterior. Aquí, de nou, podem optar per seguir la pista o, per contra, creuar-la i anar per un sender molt evident que s’introdueix entre l’arbrat i va seguint una tanca de bestiar. D’una manera o altra arribarem al Collet de Sant Pere. Aquest encreuament de pistes està senyalitzat. Nosaltres anirem per la pista que, en sentit sud-est, ens mena a l’Estany i Vic.
Entrarem de nou a la població pel carrer del Serrat. Uns pocs metres més endavant seguirem recte, en petita pujada, passant per un dipòsit d’aigua, per arribar, de nou, al cementiri i punt final d’aquesta petita excursió d’uns 2.700 metres de recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.