Puig de Grialó

Puig de Grialó
Puig de Grialó

Aquesta vegada no presento cap trajecte innovador, ni feréstec, ni diferent. Aquesta vegada va tocar fer la ruta “oficial” de pujada al puig de Grialó. Va sorgir, de manera inesperada, l’oportunitat d’anar a fer un volt per terres de la Noguera i no vaig poder preparar com a mi m’agrada les sortides a la muntanya. No obstant això, portava en el GPS tres possibles trajectes.
Un que, sortint de Collfred i passant per la Granja del Riera, arriba al lloc anomenat lo Bosc (mapa ICGC) i d’allí, muntanya amunt fins al cim. Aquesta opció, després de parlar un parell de vegades amb el president de l’Associació d’Amics de Collfred, la vaig descartar perquè em deia que les pistes que volia fer servir eren privades i el millor era demanar permís al propietari. No ho vaig aconseguir, així que ho vaig deixar córrer, encara que crec del tot possible fer el recorregut, comptant amb el permís de l’amo dels camins, almenys, a Google Earth, així ho sembla (excepte l’ascens i descens del cim fins a l’enllaç amb les pistes).
La segona opció que portava prenia el disseminat de la Força com a punt de sortida. Havia llegit a internet que la pujada per aquest costat era molt més amorosida que la de Colldelrat. Precisament per això la vaig deixar de banda també. Ja que anava a fer muntanya, que fos alguna cosa que demanés esforç, com a mínim. A més, des de la Força es fa també un recorregut d’anada i tornada pel mateix camí. Bé, això no és del tot cert si es disposa de dos cotxes, o més. Si és aquest el cas, crec que es pot fer una molt bona caminada lineal des de la Força fins a Colldelrat, o a l’inrevés.
Així doncs, vistes les perspectives, que les previsions meteorològiques no eren gaire favorables i que, ja que era per allí, aprofitaria per fer també el Montmagastre (castell de Montmagastre, per la gent del poble i voltants), vaig fer viatge amb la idea de fer, com al principi he deixat escrit, el recorregut oficial. Per aquest motiu, aquesta entrada de blog serà molt curta i escassa en informació, ja que el que jo pugui dir, ja està molt i molt escrit.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitud NLongitud ETempsAlçària mDistància acum. m
Collderat41.8994951.09326100:00:004900
L’era del Martí41.9009961.09392800:02:12495176
Bassa d’en Coll41.9010161.10250200:15:395541.013
Castell de Grialó41.9003131.10562000:37:256541.559
Puig de Grialó41.9017551.10880400:59:106712.112
Collderat41.8994951.09326101:49:134904.186

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS Garmin GPSmap 60 CSX

 • Toponímia: Nomenclàtor of. Catalunya
 • Punt d’inici: Collderat
 • Itinerari senyalitzat: no
 • Tipus d’activitat: muntanyisme
 • Fonts d’aigua: no
 • Dificultat física: baixa
 • Altura màxima:  666 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 8,54%
 • Cartografia: ICGC
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny:  pistes i senders
 • Tipus de recorregut: lineal
 • Temps aturat: 22 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima:  490 metres
 • Pendent mitjà de descens: 11,53%
 • Mapa: full 66-26 e/1:25.000
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  d’oest a est
 • Temps caminant: 1 hora 27 minuts
 • Dificultat de progressió:  baixa
 • Ascens positiu:  180 metres
 • ibpindex:  28  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 18 de novembre de 2012, data de realització del recorregut.

Si el dia és prou clar, des del punt d’aparcament ja tenim el nostre objectiu a la vista. Bé, això no és del tot cert. El que es veu són les ruïnes del castell de Grialó. El cim, amb el seu vèrtex geodèsic, està diversos centenars de metres més al nord-est del que es veu. Per arribar-hi cal seguir en sentit nord-est, deixar, primer, l’església de Sant Miquel a la nostra dreta i, després, el poble de Colldelrat a la nostra esquena. Així arribarem a l’era del Martí.
En aquest punt surt una pista per la dreta. La seguim i comença una tranquil·la caminada per pista fins a una cisterna. Abans d’arribar-hi haurem deixat un parell de pistes a l’esquerra que no ens serveixen. Fins a aquesta cisterna s’hi pot arribar amb cotxe perquè la pista està en prou bones condicions per permetre el pas de vehicles de tot tipus, amb les consegüents precaucions en el cas de no ser un tot terreny.
En aquest punt es veu amb molta claredat una pista que comença a pujar suaument. Es pot fer servir aquesta pista per fer la pujada. Nosaltres així ho vam fer. Es puja bé, però el camí és molt, molt precari i té, de tant en tant, esglaons de pedra d’una altura que depèn qui podria tenir problemes si no li dona la cama. No dic que no es pugui. Nosaltres pugem, però en les condicions meteorològiques que ho vam fer va resultar una mica complicat. De fet, per baixar vam fem servir una altra sendera, senyalitzada amb fites (que en la pujada no vam saber veure) que també ens va deixar a la mateixa cisterna.
Quan s’arriba al castell s’acaben les dificultats. Ja apareix una sendera clara i bastant trillada que ens portarà primer a Sant Miquel de Grialó i, seguint per la sendera, al cim i vèrtex del puig de Grialó.
Per tornar vam fer una petita, molt petita, variant, que ens va fer agafar un rastre de sendera que finalment va resultar molt més còmoda i fàcil que el camí que vam fer de pujada. Del que es tracta és de tornar a enllaçar, a la cisterna ja coneguda, amb el camí ja recorregut i de desfer-lo per tornar al cotxe i donar per acabada aquesta caminada, que molt bé es pot plantejar amb la família, si els seus membres estan una mica acostumats a caminar.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.