Puig Cavaller

Puig Cavaller
Puig Cavaller

Darrerament no sé què faig que no trobo com fer una caminada diferent de les ja penjades a Internet.
Miro i miro informació i sempre trobo, amb petites variants, les mateixes propostes. Si consulto els mapes als quals tinc accés, tan gratuïtament com pagant-los, no trobo camins que no siguin els que tothom fa. Tampoc ajuda en gran mesura mirar les imatges de Google Earth, ja que no mostra res diferent dels mapes. Amb totes aquestes premisses vaig preparar l’ascens al puig Cavaller intentant fer quelcom diferent, però no ho vaig aconseguir. Suposo que els muntanyencs de la zona deuen conèixer múltiples opcions, pistes, camins, senders i corriols que trinxen la muntanya (si us plau, pengeu informació a Wikiloc) però vist des de casa, sent de Girona, i portant al cap la idea de fer, a més del puig Cavaller, la muntanya de Santa Bàrbara (s’han d’aprofitar els desplaçaments) no vaig aventurar-me a perdre hores buscant per on pujar.
Bé, dit tot això toca fer comentaris. El primer de tot és que aquesta muntanya és molt fàcil de pujar, ja que gairebé a dalt de tot hi ha unes antenes de comunicació, així que hi ha pista, o millor dit, pistes, fins a molt a prop del cim. Vull dir amb això que és una proposta estupenda per fer en família, com va ser el meu cas. Una pujada molt tranquil·la amb molt bones vistes cap a Gandesa. També hi ha la possibilitat de contemplar cabres en el trajecte que hi ha des de les antenes fins al cim.
Un apunt final. Si es fa aquesta proposta i encara queda prou temps per tornar a casa, potser una molt bona idea és anar a fer una visita al santuari de la Fontcalda, molt a prop de Gandesa, per una carretera de muntanya espectacular però estreta. El lloc val la pena. Es tracta d’una zona de gorgues molt maques. També es pot plantejar, si es té temps i per a aquells a qui no els faci mandra agafar una bicicleta, un passeig per la ruta verda de la Terra Alta. Aquesta ruta té un recorregut total de 100 kilòmetres, des d’Alcanyís fins a la desembocadura de l’Ebre, vaig entendre. A Bot hi ha establiments que lloguen equipament i bicis per recórrer-la. Des de Bot, fàcil per aquesta via verda, s’arriba a l’estació antiga de Prat de Compte i uns centenars de metres més enllà, a la Mare de Déu de la Fontcalda. Hi ha gorgues i l’estret de la Fontcalda, a tots dos costats del monestir.
Una altra bona idea pot ser plantejar l’ascens des d’aquestes gorgues, ja que he vist a Wikiloc propostes que així ho fan.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitud NLongitud ETempsAlçària mDistància acum. m
Inici41.0507410.44027200:00:003740
GR 173.141.0507560.44096400:03:3237171
Dreta a valleta de l’Esquirol41.0446480.45039900:19:284251.162
Nus de camins41.0402330.44635500:33:064911.794
Instal·lacions de telecomunicacions41.0297980.43580201:04:476093.736
Mirador41.0283330.43540301:11:056273.952
Cim del puig Cavaller41.0277430.43765401:36:586814.539
Font de l’Heura41.0382620.43933402:35:185016.787
Camí dels Perdigons41.0415550.43984402:47:154377.234
Carrer de la font de Dalt41.0502930.43656703:02:413638.269
Final41.0507480.44023903:07:363748.585

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS TwoNav Sportiva

 • Toponímia: la del mapa de Piolet  
 • Punt d’inici: Gandesa
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua:  no
 • Dificultat física: baixa
 • Altura màxima:  694 metres
 • Pendent mitjà de pujada:  8,68%
 • Cartografia: Editorial Piolet
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny:  pistes i senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat:  17 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima:  364 metres
 • Pendent mitjà de descens:  9,46%
 • Mapa: Serra de Pàndols i Cavalls
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 2 hores 50 minuts
 • Dificultat de progressió:  baixa
 • Ascens positiu:  370 metres
 • ibpindex:  42 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 6 de desembre de 2012, data de realització del recorregut.

Si es fa el recorregut en el mateix sentit de la marxa, haureu de sortir pel carrer de la Font de Dalt en sentit ENE en direcció a la carretera C-43. Abans de sortir a aquesta carretera, però, us heu de desviar a la dreta per agafar un altre carrer (és GR) que va en sentit SE en direcció al barri de les Planes i unes naus industrials que tindrem a l’esquerra, segons el nostre sentit de la marxa. Caminarem sempre amb aquestes naus a la nostra esquerra i passarem de llarg un trencall a la dreta que neix entre murs de pedra.
Quan es deixen les naus trobem una bifurcació de la pista. Sembla que totes dues són bones, però la que segueix recte és la que té marques de GR i és la que es proposa seguir, en direcció a un dipòsit d’aigua que es veu uns centenars de metres més endavant. Quan se supera el dipòsit se surt a una pista. Aquí s’ha de deixar el GR i girar a la dreta, en sentit SE. A uns 600 metres aproximadament del dipòsit, la pista es bifurca. S’ha de seguir recte per la pista que es troba en més mal estat i puja moderadament. Ja no hi ha més problemes. La pista ens portarà fins al peu de les antenes i de la roca cimera.
De les antenes surt una pista per la nostra dreta que porta, en pocs metres, a un mirador panoràmic amb unes vistes espectaculars. Si no es vol fer aquest petit recorregut no passa res perquè les vistes són les mateixes, o millors, des del cim.
Per guanyar-lo, suposo que hi deu haver diferents possibilitats. No ho vaig comprovar, però des del mirador surt un petit corriol que continua vorejant, o flanquejant, la muntanya i segur que en un moment o altre acaba pujant al cim. Repeteixo, aquesta opció no la vaig acabar de comprovar del tot, però el tros que vaig recórrer feia molt bona fila. El que sí que vam comprovar és el corriol o sender que surt, senyalitzat amb una fita i marques de PR, en sentit sud-est i que s’enfila ràpidament pel bosc.
Després de superar una zona esgraonada i quan el camí s’aplana es pot optar per seguir, fàcil i molt maco, pel sender pel qual se circula, o optar per una altra possibilitat que implica fer una grimpada per accedir a la plataforma del cim. Nosaltres no ho vam intentar (ja se sap, amb la família, seny) però no semblava difícil. El cas és que el camí, una mica aeri, va flanquejant la roca pel vessant de llevant passant per diferents balmes.
Quan se surt d’aquesta zona i el camí comença a descendir s’haurà d’abandonar el PR i seguir voltant la roca. Just quan sembla que s’ha de tornar a canviar de costat de la muntanya es veurà, si us gireu i a la vostra esquerra, el vèrtex geodèsic, quasi a tocar de la mà. En aquest punt s’ha de buscar una escletxa a la roca que, sense ni tan sols grimpar, en dos metres de desnivell ens posa a la pedra plana cimera.
Al cim, impressionants vistes… I potser fins i tot cabres.
Per fer la tornada s’ha de desfer camí fins a un punt en el qual veiem que el PR deixa la pista i es converteix en sender per seguir, en suau pujada, per la carena. En aquest punt neix també un corriol que ens permetria allargar el recorregut de tornada, ja que, passant per les Guardioles ens permetria sortir al camí vell de Gandesa a Bot. Nosaltres, però, vam continuar seguint el PR fins al punt de retorn. Entremig, també, quan el camí ens obliga a fer un gir en sentit NE al paratge anomenat lo Perdigó, podem anar recte i ens estalviem una forta baixada per terreny una mica complicat per a gent no gaire acostumada a caminar per terrenys d’argila. Aquesta opció farà també que el recorregut s’allargui una mica. El cas és que fent el camí que es faci s’acabarà sortint al camí vell de Gandesa a Bot i per aquest, a l’encreuament amb el carrer de la Font de Dalt. Ja sols resta seguir aquest carrer en direcció al punt al qual s’ha aparcat el cotxe.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.