Pic de Salòria
Pic de Salòria

Aquells que disposin d’un vehicle tot terreny, no necessàriament 4×4, poden plantejar-se pujar al Salòria de la banda d’Alins, accedint per pista de muntanya fins al sector del planell de Prada. També es pot estirar uns kilòmetres més el recorregut per la mateixa pista i pujar fins al sector proper a la banda de ponent de lo Covil i pel portarró de Sabollera, anar i tornar al cim. Aquestes propostes van ser comentades amb l’alcalde d’Alins, que les va confirmar.
També hi ha qui des d’Andorra, per la carretera CG-4, que puja a l’estació d’esquí de Pal-Arinsal, aparca el cotxe al port de Cabús i fa anar i tornar al Salòria fent carena.
Però el que és normal és atacar aquest cim des de la banda d’Os de Civís, població catalana a la qual, curiosament, sols es pot accedir per Andorra. D’aquest costat, normalment, es puja per carretera asfaltada fins a la borda de la Plana, a on hi ha l’Hotel de Civís. Allà comença una àmplia pista que puja, desconec en quin estat i amb quina categoria de vehicle, fins al coll de Conflent.
També es pot fer servir, des de la mateixa població d’Os de Civís, el camí senyalitzat com a itinerari 4 “Riu Salòria”, que puja per la banda dreta d’aquest riu fins al mateix coll de Conflent, estalviant asfalt i pista.
Però buscant i buscant vaig trobar una altra proposta. Algú ha penjat a internet una ressenya i track que explicava un traçat en travessia i com que em va semblar una novetat, fou la que vaig preparar. Sobre el paper molt bé, però la realitat…
El recorregut es va completar, però aquest itinerari és, al meu entendre, complicat de seguir, si més no en el sentit en el qual es va fer. Potser en el sentit horari la cosa canvia i els senyals són més fàcils de seguir. Comencem per aquest detall. El dels senyals. En principi la pujada es planteja seguint l’itinerari que mena a les bordes de Setúria, seguint el riu del mateix nom. De bon començament aquest itinerari està tallat (octubre de 2013) per perill. S’han de buscar alternatives per retrobar el camí però penso que el que és millor és seguir la pista que surt a l’entrada del poble, ja que finalment el camí senyalitzat i la pista acaben ajuntant-se. Ja aquí perdo els senyals així que pujo sempre per pista fins que s’ha de deixar per passar el riu Setúria. Ja ho explicaré amb més detall més endavant. Quan es deixa la pista i es creua el riu es comença a pujar, ja sense senyals, seguint la Torrentera pel seu costat dret, sense creuar-la mai i amb tendència a allunar-nos-en. Després d’una molt llarga i feixuga pujada s’acaba sortint de la zona arbrada i desapareix tot rastre de camí però la idea és seguir remuntant la muntanya, a la recerca de la carena, seguint pujant molt fort i pel dret, entre la carena que baixa de la torre de Cabús i la vall de la Torrentera. Al límit de les forces se surt a la carena. Cap problema. Amb el cor bategant com un boig es va fent la torre de Cabús, es baixa molt i es torna a pujar al Bassiets, es torna a baixar per pujar al Salòria oriental, es torna a baixar per fer una petita zona de cresta, que pot superar-se fàcilment per l’esquerra, segons el nostre sentit de la marxa (perillós amb neu o glaç) i pujar finalment al Salòria, sostre comarcal de l’Alt Urgell. Prova superada. El descens, molt irregular, es fa bé, seguit ja de nou senyals de pintura groga, que en el meu cas em van fer perdre el camí plantejat, ja que vaig acabar al coll de Conflent, quan no volia fer-ho. Seguint l’itinerari senyalitzat en direcció a Os de Civís vaig tornar a perdre l’oportunitat de recuperar el trajecte plantejat perquè no vaig saber triar l’opció adequada al seu moment així que acabí vaig acabar a la Borda de la Plana i, seguint els senyals de pintura groga, acabar fent 1.200 metres d’asfalt per arribar a l’aparcament.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitut NLongitut ETempsAlçària mDistància acum. m
Os de Civís42.510641.43829500:00:001.4890
Deixar pista42.5213151.43872900:40:491.6441.892
Travessar riu42.5216161.43411301:07:391.7352.387
Torre de Cabús42.527411.40719803:47:022.7776.456
Bassiets42.5265771.39446204:12:332.7607.606
Salòria Oriental42.5207091.39278204:51:162.7658.528
Pic de Salòria42.5144551.38517705:26:402.7889.625
Coll de Conflent42.5040791.39728806:21:432.17711.559
Pal indicador Os de Civís42.5083051.41139206:54:561.80313.430
Pista a Os de Civís42.5080821.42775207:18:251.68415.002
Os de Civís42.5106961.43821507:42:301.49016.040

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS Garmin Montana 600

  • Toponímia:  la del mapa d’Alpina        
  • Punt d’inici: Os de Civís
  • Itinerari senyalitzat: la baixada
  • Tipus d’activitat:  muntanyisme
  • Fonts d’aigua: sense garanties
  • Dificultat física: alta
  • Altura màxima:  2.788 metres
  • Pendent mitjà de pujada:  21,48%
  • Cartografia: Editorial Alpina
  • Com arribar-hi: veure a Google Maps
  • Tipus de terreny:  alta muntanya
  • Tipus de recorregut:  circular
  • Temps aturat:  1 hora 25 minuts
  • Dificultat d’orientació: moderada
  • Altura mínima: 1.485 metres
  • Pendent mitjà de descens:  18,43%
  • Mapa: P.N. Alt Pirineu
  • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
  • Itinerari fet en sentit:   antihorari
  • Temps caminant: 6 hores 17 minuts   
  • Dificultat de progressió:  trams sense camí
  • Ascens positiu: 1.570 metres
  • ibpindex:  174  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 5 d’octubre de 2013, data de realització del recorregut.

Davant del restaurant i hotel Parc d’Os surt un carrer que puja a l’església romànica de Sant Pere. Aquest carrer és el començament del camí senyalitzat que porta a les bordes de Setúria. L’octubre de 2013 està tallat per problemes de seguretat. Si ja s’han solucionat, el camí serà obert. En cas que encara estigui tallat, per la dreta surt un carrer que porta a la pista que permet accedir a les bordes amb vehicle. Proposo no seguir el track i pujar per la pista, ja que és el més pràctic. Pista amunt trobarem els senyals que ens conduiran al punt en el qual hem de deixar el camí i anar a travessar el riu Setúria. Jo no vaig trobar aquests senyals així que vaig pujar pista amunt.
Quan som a l’alçada d’una presa que reté les aigües del riu, uns metres més amunt trobem un trencall que permet passar a gual el riu.
Prendrem ara orientació oest per remuntar, pel seu costat dret, la Torrentera. Començarem a pujar suau, per terreny boscós, per anar incrementant el pendent fins a fer-se feixuc, sempre sentint la remor de les aigües a la nostra dreta. Mai anirem a creuar aquest torrent, és més, ens n’anirem apartant de mica en mica fins que sortim de la vegetació. No ens hem de deixar encantar per la carena que tenim a la vista. Hem d’anar pujant en la seva direcció fins a trobar una estructura de pedres en forma rodona, que es troba a un lloc anomenat pla Rodó, tant al mapa de Piolet com a l’ICC (escala 1:25.000).
A tocar d’aquesta estructura hem de flanquejar en sentit nord-oest per anar a voltar la carena que baixa des de la torre de Cabús pel seu costat de llevant. Ja fa estona que anem sense camí però per terreny obert i sense complicació i aquesta serà la tònica general fins a assolir una primera carena. La guanyarem pujant fort, molt fort, i dret, molt dret, amb esforç, en el meu cas extrem – no exagero, el cor anava a 168 ppm -, pel terreny comprés entre la carena que baixa de la torre de Cabús i la vall que forma la Torrentera.
Quan som a la carena, aquesta ens ofereix la possibilitat de remuntar-la dret amunt, o al contrari, prendre’ns un respir i suavitzar el pendent desplaçant-nos en clara direcció a la recerca del coll que es veu a la nostra dreta. Aquest punt em va obsequiar la molt agradable sorpresa d’observar un ramat de cabres salvatges (sí, sí, salvatges, no domèstiques) que en comptes de fugir corrent, es van quedar mirant-me com pensant què feia un boig com jo per aquells paratges solitaris, tot i ser un dissabte. Però aquesta alegria no va fer que recuperés les forces.
De nou sentint el cor a les orelles i després de superar les últimes rampes, quasi arrossegant-me, vaig estirar-me a la carena. Ara ja sols resta resseguir-la en sentit sud-oest, pujant i baixant, cim a coll i coll a cim, per anar superant la torre de Cabús, el Bassiets i el que ara la parla popular ha acabat per anomenar bony de Salòria oriental. Per enllaçar-lo amb el bony de Salòria, sostre comarcal de l’Alt Urgell, s’ha de passar un coll que és un cresta que se supera fàcil, en condicions normals, ja que la cosa es complica amb neu i si hi ha glaç, poder pot ser que sigui impossible, per la banda esquerra segons el sentit de la marxa. No s’ha de perdre alçada fins als plans de la Regina com algú proposa, tret de les persones que tinguin vertigen o por a les altures. Superada la cresta, l’accés al cim del Salòria és ja cosa feta.
Per baixar, en principi, l’itinerari està clar, o no. Sembla que el correcte és seguir en descens la carena i els senyals de pintura que la marquen i així arribar a un punt en el qual els senyals giren en direcció al coll de Conflent. Aquesta no era la idea, ja que allò que es pretenia era baixar directament a la borda Gavatxó sense passar pel pla de la Cabana. Al mapa de Piolet de la Vall de Tot hi ha un camí que així ho marca. Jo no vaig saber agafar-lo així que vaig sortir al coll.
Allà neix un camí, senyalitzat, que porta a Os de Civís i que baixa al pla de la Cabana. Aquí els senyals es fan perdedors però seguint en descens, tombant lleugerament cap al riu, s’acaba per trobar un sender amb els senyals de pintura groga. Aquest sender, si se segueix recte, acaba per travessar el riu Salòria i enllaça amb el camí planificat, però tampoc ho vaig saber veure i vaig tornar a agafar el camí que no era. Així i tot es continua baixant en bona direcció cap a Os de Civís, tot i que per pista i finalment asfalt, fins a l’aparcament.
Penso que si el recorregut es fa a l’inrevés, és a dir, en el sentit horari, aquests problemes d’orientació desapareixen, ja que els senyals seran més clars, i pel que fa als pendents… tant hi fa per un costat com per l’altre.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.