Peñarroya, Terol

Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hores 05 minutsDificultat medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 182 metresDificultat orientació3
Orientación en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu182 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 6 km 106 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document42
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 2.028 metresEl punt més baix es troba a 1.830 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícules número 568-I, 568-II i 568-IV

A la segona va ser la vençuda.
Després de l’intent fallit realitzat el mes de maig passat, en el qual una intensa i inesperada nevada em va privar l’oportunitat de fer cim en aquesta emblemàtica muntanya, per fi, dos mesos després, l’aconseguim.
Plantejo l’ascensió com ho fa una gran majoria de propostes a les quals es pot accedir en internet. L’opció més còmoda i curta, ja que es pot realitzar l’aproximació amb cotxe tan prop del cim com es vulgui. De fet s’arriba amb aquest mitjà fins al mateix si es vol, però aquest no és el nostre plantejament.
Si que va tenir molt a veure a l’hora de plantejar el punt d’inici el fet de trobar-nos en plena canícula estiuenca, amb previsió d’altes temperatures. També va influir l’horari de començament previst ja que em trobava a 4,30 hores amb cotxe de punt de partida. Faria l’ascens aprofitant el viatge de tornada a la meva residència habitual després de passar uns dies en la població alacantina de Torrevella.
Per tots aquests motius vaig triar, com dic, un dels punts habituals d’inici de l’ascensió a aquest cim, la collada de la Gitana. Fins a aquest punt ascendeix la carretera que permet accedir a les pistes d’esquí de Valdelinares. En el mateix coll és habitual aparcar per a començar la caminada. En el meu cas, un error d’orientació em va portar a caminar per on no ho havia de fer, fent-me caminar gairebé dos quilòmetres extra.
De nou en el punt d’inici em vaig desplaçar amb el vehicle per pista de terra, en perfecte estat, fins la collada de la Imatge, fent d’aquesta manera més curt fins i tot el recorregut previst.
En aquesta collada, important nus de pistes, es poden aparcar un bon nombre de cotxes, sense perjudicar el trànsit rodat d’altres vehicles.

Ressenya del recorregut

En el cas que plantejo, inicio el recorregut prenent la pista planera que marxa en sentit nord-oest, en direcció a Gúdar, segons resa un cartell de fusta a peu de pista. En sentit sud-oest marxa una altra pista que va a l’àrea d’esbarjo de la Chaparrilla. La pista que tenim orientada gairebé en sentit oest serà la que faré servir per a tornar al punt d’inici.
La pista per la qual començo el recorregut va seguint, més o menys fidelment, la corba de nivell del vessant del Peñón de los Soldados. La idea era seguir la pista íntegrament fins a la confluència de la mateixa amb una altra pista d’inferior categoria que es desvia cap a Calle Barracas. Unes desenes de metres més al sud-oest d’aquesta intersecció neix una altra pista que permet, segons el mapa de l’Institut Geogràfic Nacional, comprovada la seva existència amb imatges aèries de la zona, completar una bona excursió circular.
En el meu cas, a causa de l’avançat del dia i el fort i sufocant calor regnant, decideixo abandonar la pista deixant-me influenciar per una estranya fita de pedres que semblava indicar l’existència d’una drecera. Res més lluny de la realitat. Drecera si que es realitza, atès que el sotabosc és tan net i esplèndid que permet transitar lliurement entre els magnífics pins que poblen el lloc. Ombra proporcionen, però també impossibiliten la circulació de l’aire. Un curt passeig per moderat pendent en ascens em porta a l’encontre d’una pista transversal que prové de la pista per la qual haig de tornar a l’aparcament. M’incorporo i la segueixo en suau ascens, per la dreta, en sentit oest.
Aviat em canso del bon camí i de nou torno a realitzar una drecera en sentit sud-oest, remuntant uns quants metres de desnivell per a enllaçar amb una nova pista. Em trobo de nou en el camí pel qual tenia previst haver caminat si no hagués escurçat el recorregut amb dreceres. Segueixo així la pista de manera definitiva, sense abandonar-la en cap moment fins a aconseguir el cim.
El cim del Peñarroya està coronat per un gran prisma quadrat d’uns 5 o 6 metres d’altura que sustenta el vèrtex geodèsic. No us aneu del lloc sense haver ascendit a la seva cúspide. Pròxim a aquesta estructura hi ha un excel·lent mirador.
El descens es pot plantejar de múltiples maneres. Potser el més senderista consisteix a desfer camí fins al punt en el qual la senda fa un gir en sentit nord-oest. Just en aquest punt neix una espècie d’antic tallafoc que permet enllaçar amb la pista, just unes desenes de metres abans d’arribar a l’aparcament. Aquest camí va seguint el limiti entre municipis de la zona.
Una altra opció consistiria a seguir íntegrament la pista que arriba fins al monòlit situat en la gran esplanada que conforma el cim de la muntanya.
En el meu cas, aprofitant l’existència d’unes cintes plàstiques, vaig optar per seguir-les a veure que m’oferien, amb el convenciment que en aquesta direcció trobaria la pista esmentada. Quan enllaço amb aquesta observo que les cintes continuen per un tallafocs que descendeix en sentit sud-oest.
Com no m’interessa aquesta opció, en tot cas vàlida, opto per seguir la pista durant uns centenars de metres. Cansat de nou de tanta pista, opto per retallar camí per dins del bosc, totalment transitable com ja s’ha comentat. Així, deixant-me portar per la intuïció i l’orientació, fàcil tenint la referència de les pistes que m’envoltaven, vaig aconseguir arribar de nou al punt en el qual tenia el cotxe aparcat.

Print Friendly and PDF Imprimeix (Del document previ que s'obtengui s'haurà d'eliminar tot allò que no interessi, sobretot les fotografies.)

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar i iniciar la caminada:

40.391852N, 0.655019W

Mapa amb el recorregut

Mapa con Leaflet

En aquest enllaç hi ha la traça, per si te la vols descarregar.

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.