Pedró dels Quatre Batlles

Pedró dels Quatre Batlles
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades4 hores 55 minutsSeveritat del medi natural 3
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 977 metresOrientació en l'itinerari3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 977 metresDificultat en el desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 19 km 940 metresQuantitat d'esforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document131
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 2.391 metresEl punt més baix es troba a 1.768 metres
CartografiaEditorial Alpina. Mapa Vall de Lord-Port del Compte

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

42.170752ºN, 1.564158ºE

Passejada llarga, es pot escurçar força si es baixa directament des del pedró dels Quatre Batlles fins al prat de Botons, però molt còmoda de fer, llevat dels primers 2.000 metres. Aquest primer tros es fa per terreny molt costerut, sense camí evident, remuntant terreny anant a buscar la carena per guanyar la capçalera de les pistes d’esquí. Una vegada a dalt, les vistes fan que hom es recuperi ràpidament de l’esforç fet.
A partir d’aquí, arribar al refugi de la Bòfia es converteix en un passeig esplendorós per prats herbats. La cosa canvia a partir del refugi, ja que el camí comença a guanyar alçada de forma costant fins a arribar al pedró dels Quatre Batlles. A partir d’aquí es pot triar la manera de seguir amb l’excursió.
Si el dia o les forces no acompanyen es pot baixar directament al prat dels Botons baixant en sentit sud-est pel clot de la Vall o bé podem seguir primer en sentit nord-est i després nord per anar a la tossa Pelada i després, girant cap a l’est, acostar-nos al tossal d’Estivella. Del tossal s’haurà d’anar a buscar la millor manera de tornar al destí, aprofitant que estem a la capçalera de les pistes es tracta de triar per on fer-ho.
Aquest track proposa anar a trobar la pista que baixa pel vessant est de la Costa Dreta i així arribar a la carretera que baixa fins a les instal·lacions de les pistes d’esquí de Port del Compte. Es fan diverses dreceres per evitar tant com sigui possible trepitjar l’asfalt i finalment, travessant una zona boscosa i les pistes d’esquí, arribar al refugi Bages.

Ressenya del recorregut

Sortim de l’aparcament del refugi Bages, a la part alta de l’estació d’esquí de Port del Compte i comencem a guanyar altura de forma decidida caminant per una ampla pista  i amb la superfície esquiable a la nostra dreta i una zona arbrada a la nostra esquerra. Al cap de poc deixem un trencall de pista que baixa a la zona esquiable. Aquesta pista serà la que farem servir per tornar.
Així arribem a un altre trencall. Deixem la pista, més estreta, que segueix en sentit sud-est i seguim per la dreta, amb orientació sud-oest. Aquesta nova pista ens fa voltar les basses de captació d’aigües de l’estació d’esquí, que deixarem a la nostra esquerra. Anem sempre pujant, alternant entre la pista Sant Grau i la Dreta, i també trossos de bosc, i en una clariana trobem un pal amb un senyal número 9.
Seguim l’ascens en sentit sud-est i no triguem gaire a arribar a l’alçada d’un pal amb una estelada. En aquest punt cal variar l’orientació de la marxa per prendre sentit sud, ja amb el pendent una mica més suau. Uns 400 metres més enllà, per un ample llom de la muntanya, arribem al cim del cap d’Urdiets (editorial Alpina).
No ens encantem, ja que encara queda camí. Un fàcil trànsit pel caire de la serra de Querol ens fa passar pels Orriets i quan som a la zona de les Trenques encarem un altre tram de pujada per conquerir el puig de les Morreres, bastit amb una gran pantalla reflectora. També ens hi estem poca estona. Just quatre fotos i donar una ullada ràpida a l’horitzó proper.
Seguim amb el recorregut fent ara un descens per terreny fàcil, a la cerca del portell de l’Ós, al qual s’arriba sense problemes. En aquest punt deixem recte la pista principal per la qual hem arribat al portell i prenem el sender de l’esquerra, per baixar al sender de la Bòfia. Aquest, en descens i orientació nord-oest, ens porta a un abeurador i al cap de poc al pouet de Bacies i iniciem un tram planer abans de pujar de nou a trobar la pista que vam deixar al portell i que ens ha de portar a un monòlit commemoratiu. Més enllà arribem a un nus de camins, on girem a la dreta per anar a passar pel costat del refugi.
La pista per la qual caminem ara, en sentit nord-est, ens porta a un desviament de camins, senyalitzat amb un pal, just quan trobem el torrent d’Urdoll, que no arribarem a creuar, ja que seguirem pel trencall que tira cap al nord-est. Aquest camí comença a pujar allunyant-se del torrent i després d’una llarga pujada hem de deixar a l’esquerra un viarany que baixa cap a la coma de la Comtessa, ja que seguim amb la mateixa orientació de pujada, a la cerca del Vulturó. Segons el mapa de l’ICGC, no passem ben bé pel cim, ja que el flanquegem per ponent, tot i que nosaltres teníem clar que l’havíem fet. Sigui com sigui, l’objectiu del dia el tenim ja a tocar i sols ens resta superar un desnivell de 40 metres.
I arribem al cim. Una ampla superfície planera ens permet assolir el punt més alt, marcat amb una gran bandera del Barça i un pessebre molt avantguardista. Ens sorprèn la traça de rodades de vehicle, possiblement de treballadors de les pistes. Les vistes, superbes. Ara sí que ens estem al cim una bona estona, tot i el vent i el fred regnat. Les màquines fotogràfiques treuen fum. El company que fa de guia es llueix presumint de coneixement i ens explica una enorme llista de cims, molts d’ells components de la llista del repte de la FEEC.
Ens caldria fer un mos, ja fa 4 hores que caminem, però el fred és intens i decidim seguir amb el recorregut, a la cerca d’un lloc arrecerat. Marxem en sentit nord-est, resseguint la carena de la serra del Port del Compte fins que ens desviem a la cerca de la tossa Pelada. Aquí ja no aguantem més i fem una ràpida aturada per tal de posar aliment al budell i líquids a la gola i ens estem una bona estona gaudint del paisatge.
Reiniciem la marxa seguint, en descens i sentit nord-oest, la imaginària línia de carena a la cerca del coll en el qual trobem els telecadires del Clot Rodó i els Carbassers, que creuem per sota per iniciar l’ascens al tossal d’Estivella, totalment opcional i evitable. Fet el cim tornem sobre les nostres passes i abans de connectar amb la pista vermella la Rasa Pauet girem en sentit nord-est per baixar a trobar la rasa de la Costa del Tabac. En un punt comencem a fer dreceres per estalviar una sèrie de llaçades de la pista fins que la seguim en la seva totalitat, en sentit sud-oest per acabar al Clot de la Vall, punt al qual ens trobem amb l’asfalt. Seguim dins els dominis de l’estació d’esquí i anem alternant asfalt i dreceres fins que, després de superar un dipòsit, deixem la pista de forma definitiva en una corba, que gira cap a l’esquerra. Nosaltres ens escapem i girem a la dreta, en sentit sud-oest, per anar a trobar una altra pista, que seguim per l’esquerra, en sentit nord-est per anar a passar sobre de l’aparcament i el telecadira del Sucre i el dels Galls i travessar la pista blava la Rasa Coma i així, travessant la zona d’instal·lacions per a principiants, arribar al punt d’inici i aparcament.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Alpina.
Mapa Vall de Lord-Port del Compte.
CONCEPTE DADA
Distància 19 km 940 metres
Desnivell 977 metres
Altitut Màxima 2.391 metres
Mínima 1.768 metres
Temps (1) 4 hores 55 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici Refugi Bages

(1) sense aturades

Valoració MIDE
3 3 3 3

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.