Obispos, Múrcia

Obispos, Múrcia
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 21 minutsDificultat medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu566 metresDificultat orientació3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu566 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 7 km 612 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document74
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 2.014 metresEl punt més baix es troba a 1.494 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícula nombre 909-IV

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

38.080744N, 2.278373W
El cim de los Obispos és un altre d’aquells que es poden catalogar d’amables i de fàcil consecució. D’aquesta muntanya es diu que és la més alta de tota la regió llevantina, dada que no he corroborat, i que està declarada com d’importància comunitària, així com que és l’únic cim de tota la regió de Múrcia que sobrepassa els 2000 metres d’altura, fet que la converteix també en cim de la Comunitat Autònoma. Es tracta d’una muntanya que acostuma a sofrir els rigors hivernals i suporta normalment els embats del vent, cosa que converteix a les seves crestes en terreny desolat, mancat de vegetació, la qual es troba, reforestada, en els vessants. Hi ha una certa controvèrsia sobre la denominació de la serra en la qual es troba enclavat aquest cim. Sembla ser que s’accepta en tots els fòrums el nom de Sierra Seca, però la polèmica sorgeix quan es diu que també se la coneix com a Sierra de Revolcadores. Sigui com sigui i malgrat les divergències, totes dues denominacions semblen d’ús comú. No tot és muntanya, i aquesta regió ofereix moltes altres opcions. És un territori amb alguns municipis cèlebres amb encant i d’ altres destaquen per la seva gastronomia, així que si es disposa de temps, es pot dedicar part d’aquest a conèixer-los. Prop d’aquest cim es troba el de la Atalaya, cim més alt de la província d’Albacete. En el meu cas, i com el de molts dels que ens trobem immersos en aquest projecte d’ascendir als cims més alts de cada província, el desplaçament fins a aquestes terres és llarg, i es tracta d’aprofitar els viatges així que el turisme es pot deixar per a una altra ocasió i dedicar-lo a ascendir als dos cims, però no en el mateix recorregut. Cada cim amb el seu itinerari, amb un curt desplaçament amb cotxe entre els diferents punts d’inici dels ascensos.Fins i tot, atès que els dos cims són de fàcil i ràpida consecució, segur que queda temps per a alguna activitat extra.

Ressenya del recorregut

Des de la població de la Canyada de la Cruz surt una pista asfaltada que condueix al Puerto Hondo. Just quan l’asfalt acaba i la pista es torna de terra hem d’aparcar el vehicle ja que en aquest punt neix el camí que hem de fer servir per a aconseguir el cim de los Obispos, cim culminant de la província de Mùrcia. El més adequat serà desfer uns metres d’asfalt fins a trobar l’inici d’una pista. En el meu cas faig un flanqueig per terreny descompost mirant d’escurçar camí fins a trobar l’esmentada pista. Un cop a la pista s’inicia un lleuger ascens en sentit sud-est fins a trobar-ne una de nova que es desvia per la dreta. No en faig cas i continuo recte, en el mateix sentit de la marxa. El camí gira lleugerament a l’esquerra i s’inclina encara més, en sentit oest, acompanyat de bona ombra de pins. Més endavant la inclinació es modera i l’ombra s’atenua. El camí va flanquejant la paret rocosa de la carena nord de los Obispos, mostrant la seva inaccessibilitat. Així s’arriba al que sembla el final del camí ja que aquest desapareix entre la vegetació. Buscant el millor pas possible, sense grans dificultats, aconsegueixo encarar-me a la carena, on ja de nou trobo clara traça. Al principi evito el perfil fent un lleuger flanqueig pel costat esquerre de la carena, però ràpid m’encimbello a la mateixa i ja no la deixo fins al mateix cim, el qual no localitzo fins a trobar-me a pocs metres d’ell, marcat amb un vèrtex geodèsic. El cim està envoltat de vegetació així que per a contemplar l’horitzó hem de caminar buscant els punts adequats. Tot i així les vistes mereixen els passejos. Són fàcils de localitzar els cims de la Sagra i molt més a prop, gairebé es pot tocar, el cim de la Atalaya, cim culminant de la província d’Albacete, a la qual he pujat prèviament a aquesta ascensió. A prop es troba el cim secundari de Revolcadores, al qual em dirigeixo. Pel camí visito l’avenc de la Torreta. No està senyalitzada ni protegida l’entrada i és de difícil localització, si no es passa pel costat. Cal vigilar el sòl que es trepitja. Un cop visitat el cim i el seu vèrtex geodèsic decideixo emprendre el retorn però evitant passar de nou pel cim de los Obispos , pel que decideixo fer un flanqueig a la recerca del camí de descens. El trobo i començo el descens per la carena nord-oest de la muntanya. No deixaré mai aquesta orientació fins a pocs metres abans de desembocar en la carretera asfaltada, a la qual es pot acabar sortint per a evitar tornar a caminar per terreny descompost i sense camí per a retornar a l’aparcament.
Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic IGN.
col·lecció MTN 25.
quadrícula nombre 909-IV
CONCEPTE DADA
Distància 7 km 612 metres
Desnivell 566 metres
Altitut Màxima 2.014 metres
Mínima 1.494 metres
Temps (1) 2 hores 21 minuts
Senyalització Cap
Punt d'inici Puerto Alto

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 3 3 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.