Mustallar, Lugo

Mustallar, Lugo
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades3 hores 59 minutsDificultat medi natural1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu894 metresDificultat orientació2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu894 metresDificultat desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 11 km 930 metresEsforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutLinealVisualitzar document94
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 1.931 metresEl punt més baix es troba a 1.124 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícula nombre 126-I

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

37.715563N, 3.452273W

Dos dies abans vaig intentar ascendir a aquesta muntanya, la més alta de la província de Lugo des de la població o pedania de Piornedo, localitat famosa i de gairebé obligada visita per albergar als seus carrers un estupend catàleg de pallozas, construcció típica de la zona rural gallega i de Lugo, en perfecte estat de conservació i que àdhuc són utilitzades en l’actualitat.
Aquell intent va acabar en fracàs perquè el trajecte d’ascens que pretenia fer és impossible en l’actualitat (2018), a causa de l’estat de la vegetació, tan exuberant, que fa impossible localitzar determinats camins. Sí que vaig fixar-me en alternatives que possiblement permeten l’ascens, però el meu total desconeixement del terreny i sumant el fet d’anar sol, va aconsellar deixar-ho per a una nova ocasió, que es va donar, com ja he dit l’endemà passat.
En aquesta segona oportunitat no em vaig complicar la vida. Vaig realitzar l’ascens seguint el camí “oficial” que segueix el traçat del camí de Piornedo a Burbia. En algun escrit vaig llegir que es tracta d’un antic camí romà. Això no he pogut confirmar-ho. Aquest camí inicia el seu traçat des de la part alta del poble així que per arribar-hi hem de recórrer els seus carrers, contemplant mentrestant l’espectacularitat de les famoses pallozas. Avui dia han deixat d’exercir la seva funció d’habitatge humà, però encara conserven el seu ús com a pallers i magatzem d’altres tipus de materials i grans.
Cal arribar a l’ermita de Sant Lorenzo. Pel seu costat esquerre neix el camí, escassament senyalitzat, que porta a la Mallada de Mostallar, o Golada do Porto, com he llegit en alguna altra ressenya redactada per muntanyencs de la zona. No m’estendré en el relat, ja que el camí és totalment evident i clar, sense lloc a l’error. L’ascens per aquest camí és de summa facilitat tècnica, però té la seva gràcia física. Tot el recorregut és en pendent positiu, tret d’un curt tram de descens que ens porta a Campo Rodondo i a la palanca de fusta que permet passar a gual el rio de Piornedo, o de Veiga Cimeira. Finalment, de la Mallada de Mostallar cal salvar el tram de més pendent de tot el recorregut, amb un pendent mitjà del 31% en 712 metres de recorregut (dades extretes del track GPS).
En el cim, si la meteorologia ho permet, les vistes faran oblidar tot el patiment sofert.
A pesar que l’ascens a aquest cim seguint el recorregut que es planteja ja està massivament ressenyat en Internet i en diferents guies de muntanya, jo aportaré el meu petit gra de sorra per evitar que el lector o lectora abandoni aquesta pàgina a la recerca d’informació.

Ressenya del recorregut

Se surt de Piornedo i com ja he indicat més amunt, s’ha d’arribar a l’ermita de Sant Lorenzo. L’inici de la pista es troba senyalitzat (2018) per un pal de fusta amb dues franges blaves en la seva part alta. Des del seu inici, fins a la Mallada del Mostallar, mantindrà, com a mínim, una amplària d’un metre i mig, així que no hauria d’haver problemes per seguir el seu traçat, malgrat mancar de senyalització.
Em limitaré a detallar, a grans trets a causa de la claredat del recorregut, els punts de pas més importants, i que solen servir com a referència. Poc després de començar trobem una barrera que talla el pas a vehicles no autoritzats. Més endavant passem al costat d’un dipòsit d’aigua, que imagino proveeix a la població, semi ocult entre ginesta.
El següent punt de referència pot ser una font, que el dia del meu pas no rajava, que queda a l’esquerra del camí. Una mica més endavant s’inicia el descens, previ franqueig d’una porta de filat, a Campo Rodondo i a la palanca de fusta que permet salvar les aigües del rio de Piornedo, o Veiga Cimeira.
Una bona pujada, ara per pista descomposta i amb grans pedres com a ferm, ens deixa a l’esplanada en la qual es troba la cabanya dels Extremenys, així popularment coneguda, i amb una estupenda vista del cim que ens ocupa.
El que és la pista en si desapareix, però l’orientació és clara. Tenim davant la visió del camí que ens ha de situar a la Mallada del Mostallar. Superem el pendent i ens col·loquem a la tanca de filferro que delimita les províncies de Lugo i Lleó, just en el punt en el qual conflueixen els camins que, un baixa a Burbia, un altre segueix en sentit nord-est cap a Peña Longa i el que ens interessa, el que en sentit sud-est, en molt fort pendent, després de creuar una zona de pedres soltes, ens permet assolir el cim del Mostallar (prefereixo mantenir el topònim escrit en el mapa del IGN, encara que em consten altres noms, segur que més populars). Aquest pendent s’ha de superar amb calma. Ja gairebé estem i el cim no es mourà de lloc. És igual que triguem 15 que 30 minuts.
Ja estem en el cim. Es parlen meravelles de les vistes. Jo no vaig tenir sort del tot. Vaig gaudir d’un bon dia, però la boira no permetia grans horitzons i com que tampoc conec el territori, m’estalviaré d’explicar el que es veu des del cim. No obstant això, sí que m’esplaiaré explicant les possibilitats de tornada a Piornedo.
Diré en primer lloc que a causa de l’experiència soferta en l’intent anterior vaig decidir tornar pel mateix camí, desfent passos per terreny ja conegut i evitant aventures, però hi ha altres possibilitats, algunes d’elles recollides a la web de Wikiloc.
D’una banda, la més ressenyada consisteix a seguir la carena de la muntanya en sentit oest, en direcció al Pico Lagos. Des del cim s’observa que és possible desplaçar-se per la corda de la muntanya per, després de superar un tram que més d’un titlla de complicat (des del cim i a l’estiu no s’observa tal dificultat), enllaçar amb un clar sender que es dirigeix al cim del Pico do Agulleiro.
Aquest recorregut és avui possible a causa d’un incendi recentment esdevingut, ja que el terreny ha estat devastat i la corda de la muntanya ha quedat desprotegida. En anar sense companyia no em vaig plantejar el descens per aquest costat, donats els dubtes que em plantejava trobar bon camí per baixar del Pico do Agulleiro atès que ja coneixia l’estat del vessant, totalment col·lapsat per la vegetació. Malgrat que un vaquer de la zona em va explicar la viabilitat del descens, no vaig voler tornar a enfrontar-me a una possible batalla perduda amb les falgueres, els esbarzers i el bruc. Hi ha ressenyes a Internet que parlen de l’èxit del plantejament però dient que ho fan sense camí.
Una altra possible tornada passa per l’extrem oposat a l’anterior. Es tracta d’ascendir també a Peña Longa i anar a buscar el camí de Piornedo seguint la seva corda en descens, però també en aquesta opció s’ha de transitar per trams sense camí.
Sigui com sigui, si no es volen dificultats afegides a les ja de per si normals quan estem a la muntanya, o si no es disposa de molt temps per trepitjar muntanya, o si la meteorologia es torna complicada o amenaça complicacions, el millor és tornar per on s’ha vingut, cosa que vaig fer jo en aquesta ocasió.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic IGN.
col·lecció MTN 25.
quadrícula nombre 126-I
CONCEPTE DADA
Distància 11 km 930 metres
Desnivell 894 metres
Altitut Màxima 1.931 metres
Mínima 1.124 metres
Temps (1) 3 hores 59 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici Piornedo

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 2 2 3

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.