Montmajor

Montmajor
Montmajor

Potser que el Montmajor sigui un cim una mica menystingut ja que al voltant hi ha cims de molta més anomenada i esveltesa però el cert que és que la seva ubicació el converteix en una mena de mirador que ens permet gaudir a vista d’ocell de tot un catàleg de cims i pobles que ens farà entretenir-nos a esbrinar què és segons la seva ubicació a l’espai.
L’aproximació a aquest cim ens permetrà gaudir de paisatges i racons encisadors, destaca per sobre de tots l’encimbellat poble de Castellfollit de la Roca, si triem la banda de l’Hostal de la Vall del Bac per fer la pujada, o d’Oix, si la pujada la fem des d’aquella banda.
No és el cas d’aquesta entrada al blog, però des d’aquesta població, si es disposa de vehicle tot terreny, es pot fer la sortida des de Toralles i fer un tomb molt maco pel GR-1, PR-186 i GR-83, pujant també al cim.
Aquesta sortida roman al calaix per fer en una altra ocasió. Avui toca explicar una altra variant, més curta però no menys intensa, fent servir l’anomenat passant Nou.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
L’Hostal de la Vall del Bac2.459628942.261514009:59:375770
Coll del Reverter2.471217142.262582110:46:197471.965
Passant Nou2.473607142.266174111:25:239133.244
Coll de Galters2.478928142.268197911:55:479683.964
Montmajor2.483137042.268752012:41:181.0764.377
Coll de la Bassa2.485873042.269465012:52:399814.807
L’Hostal de la Vall del Bac2.459566142.261625014:12:325778.340

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS Garmin Montana 600

 • Toponímia:  la del mapa d’Alpina
 • Punt d’inici: l’hostal de la Vall del Bac
 • Itinerari senyalitzat: no
 • Tipus d’activitat: muntanyisme
 • Fonts d’aigua:  no
 • Dificultat física:   moderada
 • Altura màxima: 1.076 metres
 • Pendent mitjà de pujada:  15,37%
 • Cartografia: Editorial Alpina
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 55 minuts
 • Dificultat d’orientació: moderada
 • Altura mínima:   575 metres
 • Pendent mitjà de descens:  16,86%
 • Mapa: Alta Garrotxa
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant:  3 hores 17 minuts
 • Dificultat de progressió: moderada
 • Ascens positiu: 657 metres
 • ibpindex:  70 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 11 de novembre de 2014, data de realització del recorregut.

Comencem a caminar i reculem uns metres per asfalt fins a trobar a l’esquerra el desviament a La Coromina. Ens incorporem al GR-1 que s’encamina a Toralles. Al cap de poc deixem a l’esquerra la pista que va a la Coromina i que serà la que farem servir per tornar.
Continuem recte pel GR-1 seguint els seus senyals de pintura i arribem al coll del Reverter. Aquí deixarem el GR i agafarem el sender que surt per l’esquerra, en sentit NE i ens dirigim en direcció al coll de la Costa.
Quan hi som hem de parar atenció ja que no ens hem de deixar guiar per les fites clares que veiem al davant nostre. Hem de deixar el camí fàcil i més clar i mirar de trobar-ne un altre molt de més amagat i que es dirigeix en sentit NO a buscar, de pla, els cingles de Tremolets.
Localitzat el camí, aquest es fa molt més clar i veiem de tant en tant alguna fita. Més endavant el camí gira en sentit E. A partir d’aquest punt el camí es fa més difús i desapareixen les fites. Sempre pujant en sentit E arribem a un punt en el qual sortim al caire de la muntanya a sobre d’un petit cingle des del qual se’ns ofereixen les primeres vistes.
De nou el camí gira, ara en sentit N, i de cop ens trobem amb la carena de la muntanya i amb el pas anomenat passant Nou. El camí fins ara ha sigut una mica difús i complicat, però aquest pas ens demanarà molta atenció. No és difícil de superar, en descens, però és molt estret i és sobre el precipici. S’ha d’anar amb molt de compte de no relliscar. Es disposa de vegetació a la qual arrapar-nos però el pas fa una mica de respecte.
Un cop superat, el camí no és que es faci més còmode. Desapareix el risc del vuit, però continuem amb la dificultat de triar el camí a seguir. S’ha d’anar mirant a terra per no perdre la traça bona. Així anem perdent alçada durant un temps que sembla molt llarg fins que arribem a un punt en el qual hem de deixar el sender que seguim per prendre’n un altre, per la dreta, que comença a enfilar-se muntanya amunt, en sentit E. En algun punt perdem una traça més curta per arribar al coll de Galters ja que seguim un altre camí, del qual finalment perdem la traça, però seguint el dibuix del mapa en el GPS acabem sortim al coll de Galters. Aquí ja trobem de nou fites que ens porten fins al cim del Montmajor.
Per fer el descens hem de recular uns metres pel camí que fem servir per arribar al cim i localitzar unes fites que marquen l’inici del corriol que ens baixa, per la dreta i en sentit E, a voltar la muntanya. Al cap de poc deixem per la dreta el sender que ens baixaria a la Portella i al pla de la Costa i seguim per l’esquerra i girem en sentit N, primer, i NE, després, per acabar al coll de la Bassa.
Aquí també deixem per la dreta un sender que es dirigeix de nou al pla de la Costa i girem per un altre sender, amagat, que ens fa vorejar una gran bassa d’aigua (la deixarem a la nostra dreta) caminant en sentit NO. En principi, sense problemes d’orientació ni camí clar que ens faci dubtar, aquest sender ens portarà a trobar una pista que seguirem per la dreta, en baixada, que ens portarà al restaurant i casa rural La Coromina i més endavant al GR-1, a on ja trobem camí conegut perquè l’hem fet a l’anada.
Així doncs, desfem camí i arribem a l’aparcament.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.