Montfred

Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades 57 minutsDificultat medi natural1
Desnivell positiu 119 metresDificultat orientació1
Desnivell negatiu121 metresDificultat desplaçament1
Distància 4 km 269 metresEsforç necessari1
Tipus de recorregutCircularVisualitzar document23
Alçàries segons toponímia oficial ICGC
El punt més alt es troba a 852 metresEl punt més baix es troba a 759 metres
CartografiaMapa topogràfic ICGC full 68-30 e/1:25.000
Observacions i altres detallsRuta feta el 18/01/2024, en el sentit horari i amb bones condicions meteorològiques.

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar i iniciar la caminada:

41.554618ºN   1.381216ºE

 

Això no acabarà mai. Ja no sé si prendre-m’ho a broma. És la tercera vegada que em desplaço a terres de la Segarra per pujar al que se suposa és el sostre comarcal.
La primera vaig pujar al turó del Galutxo, que en aquella data la topografia el col·locava entre Llorac i Talavera. Posteriorment això va a canviar i el cim ja no era de la Segarra, ja que sembla que els límits territorials es van modificar, o ens vam equivocar en la tria. El cas és que es va decidir que el nou sostre comarcal seria Sant Salvador, a la població de Torà. Apa, cap allà a fer el cim. I ara…
Doncs resulta que Torà i Biosca, dues poblacions que pertanyien a la Segarra, s’han desvinculat d’aquesta comarca i s’han annexionat al Solsonès així que… a triar un nou cim, i aquesta vegada sembla que li ha tocat a la serra de Montfred, i aquí hi ha molta tela a retallar, i m’explico.
Es comença a parlar d’una cota, de 836 metres, sense nom, com el sostre comarcal de la Segarra i jo no hi estic d’acord. Sí que accepto que aquesta cota sigui el punt més alt de la comarca, però no el cim més alt, perquè no té nom, és només això, una cota. Per a mi el veritable sostre comarcal hauria de ser, és, el Montfred, de 834 metres d’alçària (e/1:25.000) i que ostenta el vèrtex geodèsic número 39703 (IGN).
Sigui quin sigui el cim, el cert és que tant la cota de 836 metres com el cim del Montfred es troben només separats per poc més de 750 metres així que el més normal és fer-los tots dos alhora. I per cert, el turó del Galutxo també és allà mateix.

Ressenya del recorregut

Jo he aparcat just al lloc on hi ha una fita, a la pista, que marca l’inici del corriol per on es puja, en poc més de 30 metres, al cim del turó del Galutxo, on encara llueix radiant una placa de l’Agrupació Excursionista de Catalunya que diu que ens trobem al sostre comarcal de la Segarra. He pujat fins aquí, per segona vegada, perquè vull passar per les tres cotes, o llocs, més altes de la serra de Montfred.
Baixo del cim pel vessant nord, per un corriol molt evident i fressat, a la recerca de la pista que és el camí de Montargull a Civit. Segueixo sempre per la pista principal, deixant els desviaments que s’adrecen als molins de vent del parc eòlic, i baixo a tocar de Cal Comtet, on no arribo perquè giro a la dreta, ja amb Santa Fe de Montfred a la vista.
La pista, ara de terra, creua entre camps de cultiu i em porta a la recerca de la pineda que vesteix el vessant de la muntanya. Quan fa poc més de 800 metres que he deixat enrere el mas i la pista fa un revolt a l’esquerra, la deixo i em fico a la pineda per un corriol que neix a la meva dreta. Aquest sender, clar i evident, em porta a la pista per la que ja he passat amb el cotxe, camí de l’aparcament.
No m’adreço a les ruïnes de Montfred i la seva església de Santa Fe. Em conformo amb veure-les des de la distància. Tinc el vèrtex geodèsic de Montfred a tocar, així que m’hi dirigeixo per tal d’immortalitzar el moment. Per a mí soc al cim comarcal de la Segarra, mentre això no canviï.
Després de les fotos torno a la pista, més aviat una carretera de grava, que és el camí de Montagut a Montfred. Sense res més a fer que avançar per aquesta pista, em desvio en un moment donat per pujar (ho faig com sempre pel costat més complicat) al que s’ha donat per dir cim de la Serra de Montfred (¿?). La baixada la faig per terreny més còmode i fàcil, de nou a la carretera, i fi de la història. Un curt passeig em separa del lloc on tinc el cotxe aparcat.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb el recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial
Mapa
CONCEPTE DADA
Distància 4.269 metres
Desnivell 121 metres
Alçària Màxima 852 metres
Mínima 759 metres
Temps (1) 57 minuts
Senyalització GR i fites
Punt d'inici Pista camí de Montfred

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 1 1 1

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.