Moncayo

Moncayo
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 14 minutsDificultat medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu745 metresDificultat orientació2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu745 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 8 km 910 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutLinealVisualitzar document94
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 2.314 metresEl punt més baix es troba a 1.625 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícula nombre 352-I

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.790082N, 1.817639W

De nou tinc la possibilitat de fer una escapada ràpida a algun cim, sostre provincial, que tingui a prop de casa meva. Compto amb unes hores disponibles, així que em plantejo fer un puja i baixa llampec al Moncayo, cim que com que tinc relativament a prop , sempre vaig deixant per a una altra vegada. Faré un ascens d’investigació.
El Moncayo és un dels cims emblemàtics del territori nacional i es troba, penso jo, al cap de tot muntanyenc que es preï. La seva ubicació el fa accessible des de gran part del territori i té l’al·licient de ser el cim més alt de dues províncies, la de Sòria i la de Saragossa. També és normal aprofitar el desplaçament per fer turisme per la zona perquè al voltant d’aquesta muntanya, integrada en el Parc Natural del Moncayo, hi ha pobles de merescuda fama per diversos aspectes. D’entre tots aquests pobles podem destacar Ágreda, en la part soriana, i Tarazona, en la saragossana, aquesta cèlebre pel seu patrimoni mudèjar i per les seves festes patronals, presidides pel Cipotegato, i aquella pel seu extens patrimoni històric i monumental. Hi ha, però, molts llocs de visita imprescindible. Tot dependrà de l’interès de cadascú.
A internet hi ha molts webs que parlen de com i per on fer l’ascens al cim. En el meu cas ho faig el més fàcil possible. Més amunt ja he comentat que volia fer l’ascens quasi com si volgués batre un rècord, així que em plantejo pujar amb cotxe el més amunt que pugui i fer el recorregut el més curt i ràpid possible. Aquestes condicions les ofereix el santuari de la Mare de Déu del Moncayo, al final de la carretera ZF-0251, carretera asfaltada que permet pujar-hi amb turisme normal. Aquesta carretera no disposa de gaires llocs a on aparcar ja que els vorals no deixen espai per fer-ho i en trobar-se en un parc natural, aparcar fora dels espais condicionats és un risc molt alt. El santuari es troba dins un recinte tancat amb àmplies zones d’aparcament així que és el millor lloc per deixar el cotxe i començar a caminar des d’allà.
Si qui això llegeix es planteja fer el mateix que jo, el millor que pot fer és trucar a l’hostatgeria del santuari per demanar informació. El dia que jo vaig ser-hi, em van informar que el recinte es tancava a les 17 hores, així que si tornava més tard d’aquesta hora, el cotxe restaria tancat i sense possibilitat de treure’l d’allà fins al dia següent.
Per últim, cal esmentar un detall molt important, al meu entendre. Hi ha propostes molt més interessants, completes i muntanyenques que la que aquí s’explica, de fet jo tenia al cap un recorregut circular. Si s’ha fet així és degut al condicionant de la disponibilitat horària i també perquè la meteorologia em va fer ser prudent. Normalment aquesta terra aragonesa acostuma a ser territori de pas cap a altres destinacions i en aquest cas no va ser diferent, així que havia de jugar amb el rellotge. El que vaig fer va ser només per poder dir que ja he pujat al Moncayo i ho explico per tal que altres muntanyencs que es trobin en la mateixa situació sàpiguen que aquest és un cim que en unes poques hores es pot conquerir.

Ressenya del recorregut

Per camí molt evident, vaig començar a remuntar el pendent entre dispersa vegetació fins que desapareix. El camí, molt clar i evident, sense lloc a l’error, puja constantment entre el pou de San Miguel, a la dreta, i el circ de Gaudioso, a l’esquerra. El camí, ara format per pedres de diferents grandàries, va fent llaçades fins que desemboca en l’Alto del Collado de las Piedras. Ja s’albira, a la llunyania, al nord-oest, el cim del Moncayo, si els núvols no el cobreixen, com va ser el meu cas.
Algun tro amenaçador es va deixar sentir, així que sense pèrdua de temps em dirigeixo al Collado del Alto de las Piedras i després d’una llarga caminada en lleuger pendent aconsegueixo el cim del Moncayo, o Pico de San Miguel, com també se’l coneix. Tinc sort i el cel s’obre de sobte. Tinc el temps just de fer un parell de fotos i d’analitzar les alternatives per al descens.
La meva idea era baixar en sentit nord-oest al Collado de Castilla (Editorial Piolet) o Collado de Pasalobos (IGN) i d’allí per l’Hoya Seca a la pista i al santuari, però la boira em va fer replantejar l’itinerari. Podia baixar del cim directament pel pou de San Miguel flanquejant pel sud la Peña Nariz (Piolet) ja que en el mapa d’aquesta editorial hi ha un camí dibuixat, però el pendent em va semblar molt fort i havent-hi risc de pluja i anant tot sol, no em vaig atrevir a córrer riscos. També dubtava de la viabilitat d’aquesta alternativa perquè en el mapa de l’IGN no existia aquest sender.
Només quedava una solució: desfer camí fins a tornar de nou al santuari.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic IGN.
col·lecció MTN 25.
quadrícula número 352-I
CONCEPTE DADA
Distància 8 km 910 metres
Desnivell 745 metres
Altitut Màxima 2.314 metres
Mínima 1.625 metres
Temps (1) 2 hores 14 minuts
Senyalització Pals
Punt d'inici Santuari de M.D. del Moncayo

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 2 3 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.