Matagalls

Matagalls
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades3 hora 53 minutsSeveritat del medi natural 1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 841 metresOrientació en l'itinerari3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 835 metresDificultat en el desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 12 km 040 metresQuantitat d'esforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document84
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 1.697 metresEl punt més baix es troba a 1.142 metres
CartografiaMapa Montseny, de l'editorial Alpina

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.801166ºN, 2.347364ºE

Collformic, o coll Formic, com sempre, dependrà del mapa consultat, però jo faig cas de l’oficial de l’ICGC, malgrat les discrepàncies, acostuma a ser un dels punts preferits per fer l’ascens al cim del Matagalls, sobretot per a aquells muntanyencs que venen a fer el cim des del sud ja que els és més fàcil arribar a aquest lloc d’aparcament, tot i que a tots els punts des dels quals se sol pujar al cim s’hi arriba amb vehicle normal. També juga a favor d’aquest punt de sortida el fet que a pocs metres de distància de l’aparcament de Collformic hi ha el restaurant del mateix nom, cosa que facilita el «final feliç» del recorregut.
El Matagalls, tot i que es troba minimitzat pels cims veïns del massís, el turó de l’Home i les Agudes, té el seu recorregut dins el món senderista i muntanyenc, penso que pel simple fet que és el sostre comarcal d’Osona o perquè una vegada fets els dos anteriors, també sostres comarcals del Vallès Oriental el primer i de la Selva el segon, toca el torn al Matagalls, o també perquè fent-los tots tres s’han fet els cims emblemàtics del Montseny. També, per als qui ens agrada seguir llistes per fer cims, cal dir que aquests tres es troben inclosos també en la llista dels 100 cims emblemàtics de Catalunya, de l’ICGC.
La pujada al cim per l’itinerari proposat no implica cap dificultat tècnica. Es camina sempre seguint els senyals de GR 5 que flanqueja, sense pujar a cap d’ells, el turó d’en Besa, el turó del Pla de la Barraca (ICGC), el turó Gros (ICGC) o turó Gros de Santandreu (Alpina) i el turó de Morera (ICGC) o turó dels Llops (Alpina), i arriba fins al mateix cim. La tornada ja és una altra història que s’explicarà en la secció corresponent.
L’aigua no hauria de ser problema, però pel GR de pujada no en trobarem. No així al trajecte de tornada ja que es passa per la font dels Cims i la de Matagalls. Sembla que segons el mapa de l’ICGC també per la font Seca, però aquesta no la vam veure o la vam passar de llarg. També creuem a gual el torrent dels Rentadors.
En aquest recorregut poca ombra trobarem, així que potser és millor evitar l’època de ple estiu. Desconec la situació climàtica d’aquest cim en aquesta estació, però sempre que hi he anat la resta de l’any, o bé m’ha acompanyat la boira, o ha fet mal temps o ha bufat un gèlid vent, o sigui que una mica de sol i calor potser és d’agrair.
Les vistes des de dalt, si el dia és l’adequat, són de recordar. 360º d’horitzó llunyà en el qual caben tots el cims que podem imaginar, esbrinar i d’altres que encara no coneixem. Una pena que a la creu i altar del cim no hi hagi una taula d’orientació, però bé, som a un parc natural i s’ha de preservar.

Ressenya del recorregut

Sortim de l’aparcament i anem a trobar els senyals del GR que seguim sense deixar-les fins al mateix cim. Final de la història pel que fa a la pujada. Pel camí, força clar i en gran mesura fàcil de fer, es pot aprofitar per anar gaudint del paisatge. Al cim ens rep una gran creu amb un altar al davant. També el vèrtex geodèsic. Vistes, vistes i més vistes amb les quals emplenem la ment mentre emplenem l’estómac. Extasiats.
Comencem a caminar per encarar el descens. Ho fem en sentit oest pel camí de la serra dels Salaverts, que deixem per passar per la font dels Cims i d’allà, en una volta de 180º, baixar a la font de Matagalls, amb un bon cobert a on resguardar-se en cas de necessitat. De la font acabem de baixar al coll de la Font, a on també podríem haver arribat directament del cim pel camí del pla de les Saleres Velles.
Un llarg trajecte, majorment en descens, una mica per sota de la carena que cau al torrent dels Rentadors (ICGC) o sot de la Fagetona (Alpina) ens porta al coll Saprunera, flanquegem per ponent el turó de Sant Segimon i acabem al turó de Sant Miquel, sobre l’edifici de Sant Miquel dels Barretons i Sant Segimon. Contemplem el conjunt i baixem per un sender fitat al coll de les Tres Creus, al camí de Sant Segimon.
En aquest punt agafem un sender poc clar al començament però que es va aclarint a mesura que anem perdent altura en lleuger flanqueig en sentit sud-est. Just passar una torrentera eixuta, el camí davalla fortament en sentit sud-oest a la recerca del torrent dels Rentadors, que creuem a gual per iniciar un fort ascens, també per camí fitat, fins atènyer el coll de Font Pomereta a on ens incorporem a una pista per la qual caminem en sentit sud-oest fins que enllacem amb un altre sender.
Ens hi incorporem i el seguim per deixar-lo momentàniament per pujar, fàcil, al turó dels Esqueix i molt més endavant aterrem al pla dels Cincsous. A partir d’aquest punt alguns del grup ens permetem un capritx i deixem la pista. Altres components del grup la segueixen fins al mateix aparcament. Nosaltres, sense camí i a la babalà, fem drecera per sota d’aquesta mateixa pista fins que hi enllacem i ja la seguim fins a acabar a l’aparcament i donar així per finalitzat aquest recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Alpina
Mapa Montseny
CONCEPTE DADA
Distància 12 km 040 metres
Desnivell 841
Altitut Màxima 1.697 metres
Mínima 1.142 metres
Temps (1) 3 hores 53 minuts
Senyalització
Punt d'inici Collformic

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 3 3 3

Altres informacions d'interès

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.