Mágina, Jaén

Mágina, Jaén
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades3 hores 26 minutsDificultat medi natural1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu687 metresDificultat orientació2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu687 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 10 km 490 metresEsforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document80
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 2.164 metresEl punt més baix es troba a 1.723 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícula nombre 948-III

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

37.715563ºN, 3.452273ºW

Entre grans extensions d’oliveres i fent frontera natural entre les províncies de Jaén i Granada, s’alcen els vessants càrstics de la Sierra Mágina. Malgrat que es troba dins del Sistema Subbètic i per tant podria pertànyer al Parc Natural de les Serres Subbètiques, la singularitat i diversitat d’aquest abrupte massís muntanyós va ser declarat parc natural l’any 1989 amb el nom de Parc Natural de la Sierra Mágina.
Aquesta muntanya manté gairebé intacta la seva fisonomia degut al fet que l’home no ha sigut capaç d’adaptar-se a la seva duresa. Tan sol pastors i picapedrers treien profit dels recursos de la muntanya, i són els primers els únics que mantenen avui en dia l’activitat.
Atenent a la toponímia emprada per l’Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía, que se suposa oficial, hi han diverses denominacions toponímiques: Cerro Mágina, Sierra Mágina i el terme Mágina, que fa referència a l’elevació o cim i al vèrtex geodèsic. També al mapa topogràfic de l’Institut Geogràfic Nacional el cim s’anomena, igualment, Mágina.
Bé, dit aixó, Mágina és el punt culminant d’aquesta serra, amb 2.165 metres sobre el nivell de mar, segons mesures de la mateixa institució, i és també el punt més alt de tota la província de Jaén i és, per aquest motiu, objecte del desig de molts muntanyencs i senderistes àvids de guanyar el seu cim, entre els quals em trobo. Aquesta circumstància a portat la Junta d’Andalucía a crear una xarxa de senders senyalitzats per tal que els visitants no malmetem el terreny, ja que caminant fora camí podem malmetre diferents espècies endèmiques protegides. Amb aquesta finalitat s’han instal·lat, també, cartells informatius demanant que no es camini fora senders. No cal fer-ho per contemplar la bellesa de l’entorn i gaudir de la companyia de la fauna local, que sembla no gaire preocupada per la nostra presència tot i guardar una discreta distància.
La naturalesa calcària dels vessants de la muntanya possibiliten que es pugui pujar al cim pels quatre costats, amb diferents dificultats i riscos, depenent de l’opció triada. El vessant sud és el més «humanitzat» ja que és el que té els senders senyalitzats que porten al cim de Mágina i al refugi lliure de Miramundos. Podem dir que és també el més tou.
El vessant nord és el més escarpat, feréstec i «aventurer» i és per tant el preferit d’aquells que eviten les facilitats dels senders senyalitzats.
Per tal d’informar-vos de les diferents opcions existents per a fer aquest cim us convido que consulteu Wikiloc i més concretament l’usuari Avhinojosa –espero que no es molesti per aquesta publicitat gratuïta– expert coneixedor de la zona ja que hi és resident.
Es pot fer l’aproximació al cim per pista de montanya, anomenada «carril» a la zona. Per una banda, pel sud, la pista anomenda Camino de la Tosquilla. Per l’altre costat, pel nord, el Camino de los Prados, que puja al port de la Mata. Totes dues pistes es troben en perfecte estat de conservació i són aptes per a tot tipus de vehicles. Tot i aquesta afirmació, és millor demanar abans informació tant al centre de visitants de Mata-Bejid com als ajuntaments de Cambil o Torres. Jo ho vaig fer a la policia local d’aquest últim municipi i em van informar amb tot luxe de detalls. El Camino de la Tosquilla té al seu inici un cartell que informa de la prohibició als vehicles de motor però no em van dir res d’això, al centre de visitants. Potser a l’estiu la circulació estigui restringida.
També sembla que es pot fer l’aproximació des del municipi de Bélmez de la Moraleda– les cares de Bélmez– però d’això no en puc oferir informació.

Ressenya del recorregut

Un cop aparcats al final de la pista tenim molt clar com seguir la marxa. Seguim guanyant metres pel sender que neix i que segueix remuntant el barranc de Las Covatillas en sentit nord-est. Ja veiem els pals de fusta que ens guiaran en tot el recorregut d’ascens al cim. El primer punt que atenyem és el Collado del Puerto, a tan sols uns 400 metres de l’inici. Hi ha un pal informatiu.
Girem a l’esquerra, en sentit nord-oest, pel sender de la Mágina-Miramundos. Anem guanyant còmodament alçada i de nou trobem un pal indicador. Aquesta vegada ens trobem a la bifurcació de camins que porten per un costat a Miramundos i per l’altre a Mágina. Seguim aquest últim sender així que planegem per la nostra esquerra i deixem l’altre sender per a la tornada.
En pocs metres, de fet ho teníem a la vista fa estona, arribem a Las Chozas de Covatillas, on trobem un cartell informatiu que explica què era això de Las Chozas. Seguin l’itenerari senyalitzat amb els ja coneguts pals de fusta i travessam el barranc del Buey. Sobre els nostres caps ja tenim la silueta dels caires protectors del cim. El sender va voltant a poc a poc el cim, encara prou metres per sota d’aquest.
Seguim progressant en sentit majorment oest o nord-oest i arribem a un altre cartell informatiu, aquesta vegada per explicar què és la sabina rastrera. Compte amb les seves traïdores branques.
El clar sender ens convida a continuar amb l’ascens i quan el camí ens fa girar en sentit est arribem, de pla, a un altre cartell informatiu i a la primera dolina de les moltes que veurem pel camí. Aquesta disposa d’un pou de glaç reconstruït per a instrucció del personal.
Seguim el clar camí i pugem al coll que precedeix el proper cim. No era la meva intenció però la pujada ha sigut més fàcil del previst així que em desvio cap a la Peña Jaén. Un preciós trajecte, fitat, pel cordal de la serra, gaudint d’impressionants vistes, m’hi porta.
La tornada la faig uns metres per sota de la corda per així gaudir de diverses dolines que haig de vorejar per seguir amb el recorregut. Meravellat del terreny, no m’adono que ja soc al cim. Fotos de rigor i a seguir el camí. A la llunyania ja es veu el refugi de Miramundos.
Un entretingut recorregut, també fitat, pel cordal ens va guiant. En un moment donat iniciem un descens per tal de no passar a tota cresta per sobre de l’Hoya de los Tejos i de nou guanyem altura per atènyer un altre pal indicador. Ja som a 400 metres del refugi. Ens adrecem i en un no res hi som.
El refugi es troba en perfecte estat i disposa d’altell per a dormir. Es suposen unes vistes excel·lents, que jo no vaig poder gaudir degut a la calima regnant el dia de l’ascens. Quatre fotos i quatre ratlles al llibre de signatures del refugi i a tornar.
Cal anar de nou al pal indicador anterior –tot això per tal de no caminar fora senders– i iniciar, des d’allà, el descens a la cerca del Collado del Puerto i la pista de la Cañada de las Cruces. Un preciós sender descendent ens hi porta. Així passem per una porta, que hem de deixar tancada, i arribem de nou a camí conegut, pel qual tornem al Collado del Puerto i, desfent camí, a l’aparcament.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

En aquest enllaç hi ha la traça d’aproximació al punt d’aparcament.

FICHA TÉCNICA

Mapa utilizado
Mapa topogràfic IGN.
col·lecció MTN 25.
quadrícula nombre 948-III
CONCEPTO DATO
Distancia 10 km 490 metres
Desnivel 687 metres
Altitud Máxima 2.164 metres
Mínima 1.723 metres
Tiempo (1) 3 hores 26 minuts
Señalización Cap
Punto de inicio Collado del Puerto

(1) sin paradas

Valoración MIDE
1 2 3 3

Otras informaciones de interés

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar i iniciar la caminada: 37.066057ºN, 3.370003ºW

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar i iniciar la caminada: 37.066057ºN, 3.370003ºW