La Mola

La Mola
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hora 28 minutsSeveritat del medi natural 2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 224 metresOrientació en l'itinerari2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 221 metresDificultat en el desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 6 km 470 metresQuantitat d'esforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document32
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 328 metresEl punt més baix es troba a 140 metres
CartografiaEditorial Piolet. Mapa Baix Gaià

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.199300ºN, 1.423859ºE

Excursió feta seguint el sentit de les agulles del rellotge. El recorregut proposat per accedir al cim més alt de la comarca del Tarragonès és una variant, més curta, de la proposta més comuna i present a Internet i que parteix de la població de la Pobla del Montornès. En el nostre cas plantegem la sortida des de la pista d’accés al mas abandonat de can Gibert. Té l’avantatge que és més curta que l’altra proposta, però també l’inconvenient que per arribar al lloc de partida es necessita un vehicle tot terreny, ja que els poc més de 1.500 metres de pista que s’han de recórrer es troben en molt mal estat i impossibiliten l’accés en vehicle normal.
El trajecte de pujada, durant el qual podrem contemplar un bon catàleg de cabanes de pedra seca i un pou d’aquest mateix material, no presenta dificultats especials, tret del desviament que hem de fer al cap de pocs metres d’haver sobrepassat el sender, senyalitzat, que es dirigeix a la mina de can Gibert. Aquesta segona bifurcació es troba senyalitzada amb un altre pal indicador però no assenyala la direcció a seguir per arribar a la Mola. Aquí deixarem la pista per la qual transitem i girarem a la dreta. Ja no tindrem problemes per arribar al cim, que com que no ens ofereix vistes no hi perdrem gaire temps, així que descendirem seguint el sender que hem utilitzat per ascendir. Arribarà un moment en què sortirem a una pista. La seguirem per l’esquerra, ja que a la dreta hi trobem una porta que tanca el pas. Aquesta pista serà la nostra companya durant un llarg trajecte. Fins que la deixarem. Hauríem d’estar atents, ja que uns metres abans d’un tancat en el qual guarden cavalls, veurem que hi ha, a banda i banda de la pista, unes barres de ferro que en el seu moment hagueren de ser el suport d’alguna porta. Uns metres més enrere haurem deixat un mur de pedra i una pista que va per la dreta, i que és l’accés a una zona de cultiu, o jardí, de cactus.
Aquí hem d’afinar el sentit de l’orientació ja que hem de deixar la pista i seguir un sender, precari, que surt just a la dreta i a la mateixa altura de les barres de ferro anteriorment esmentades. El sender passa entre una filera de figues de moro i pins, les primeres a la nostra dreta i els últims a l’esquerra. El sender es fa més visible de seguida, però una altra vegada desapareix a l’altura d’un camp de cultiu. Seguirem recte i deixarem el camp a l’esquerra i la pineda a la dreta i així acabarem sortint de nou a una pista.
De totes maneres, seguint la ressenya que es facilita al final d’aquest article no hauríeu de tenir problemes per completar el recorregut.

Ressenya del recorregut

Comencem a caminar en el punt en el qual trobem un pal indicador, en el camí de can Gibert. Per l’esquerra es va a la Pobla de Montornès i per la dreta tenim el camí que farem servir per tornar. Seguim llavors recte en sentit nord-oest. Caminats uns 425 metres tornem a trobar un altre pal indicador. Seguim ara en direcció a la Mola, cim objectiu del dia. Més endavant el camí es bifurca. Seguim per l’esquerra i de seguida arribem a una zona de pícnic amb una cabanya de pedra seca. Seguim per sender deixant-la a la nostra dreta. Aquest camí ens porta a passar dos petits cims, que jo he «batejat» com Comellar 1 i Comellar 2 i a un pou. Passat el pou trobem un nou pal indicador.
Seguirem en sentit est per camí que el pal no indica, i arribem a una espècie de mirador, sense infraestructura, que ens permet contemplar unes estupendes vistes del territori. Avancem una mica més i la sendera es bifurca. Possiblement les dues branques siguin vàlides però prenem la de l’esquerra. Al cap d’uns 50 o 60 metres arribem al cim.
Com que no hi ha bones vistes comencem el descens ràpidament. Per fer-ho seguim en orientació nord-est per la mateixa traça que hem fet servir per fer el cim. Caminats pocs centenars de metres trobem una pista, que seguirem per l’esquerra, ja que a la dreta trobem una porta que ens tanca el pas, ja que accedeix a una finca privada. Més endavant tornem a trobar una altra pista. Aquesta vegada la seguirem per la dreta, en sentit est. Al cap de 600 metres aproximadament, seguirem per l’esquerra, en sentit nord-est. Caminem 200 metres més i arribem a un lloc en el qual trobarem un camp on guarden cavalls (any 2011). Hem passat al costat d’una paret de pedra, que ara estarà a la nostra esquena. A banda i banda del camí hem de veure unes barres de ferro que antigament havien de suportar algun tipus de porta o tanca.
Ens hem d’acostar a la barra de ferro de la nostra dreta. Quan estem al costat localitzarem a la nostra dreta unes oliveres i una fila de cactus. En aquest punt comença el sender, precari i molt difuminat per la vegetació, que hem de seguir. Més endavant aquest es fa més evident i fàcil de seguir. La traça pren orientació sud-est al principi i sud més endavant. Al cap de poc sortim de nou a pista, que seguirem per la nostra dreta en sentit nord-oest. De nou trobem a la dreta una altra pista que rebutgem, ja que seguim descendint en sentit sud-est, encara que ràpid girem al sud-oest per de nou tornar a prendre orientació sud-est per trobar un nou desviament de pistes. El track seguit ens fa rebutjar la pista més evident i en millor estat, que segueix en sentit sud-oest. Aquesta pista és també vàlida i segurament de millor fer, però nosaltres optem per l’altra alternativa. Així és com abandonem la pista principal i seguim en sentit sud-est però de seguida canviem d’orientació per prendre ara sentit nord-est i trobar una nova pista.
Girem a la dreta en sentit sud-oest i arribem a un altre entroncament de pistes. Seguim recte en sentit sud-oest i abandonem la pista de la dreta, que ens portaria a la urbanització la Font de la Gavatxa. De nou trobem un pal indicador. Seguim ara en direcció a la Pobla de Montornès pel GR-92.
Ja tan sols ens quedarà seguir els senyals de pintura d’aquest GR per tornar al punt d’inici d’aquesta caminada i final del recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Piolet.
Mapa Baix Gaià.
CONCEPTE DADA
Distància 6 km 470 metres
Desnivell 224 metres
Altitut Màxima 328 metres
Mínima 140 metres
Temps (1) 1 hora 28 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici El Comellar Gran

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a làlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.