La Atalaya, Albacete

La Atalaya, Albacete
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 44 minutsDificultat medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu698 metresDificultat orientació3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu698 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 9 km 782 metresEsforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document92
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 2.083 metresEl punt més baix es troba a 1.525 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícules nombres 909-I i 909-III

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

38.046833N,  2.402174W

Aquesta província és una de les que presenten problemes a l’hora de definir quin és el cim més alt degut a que aquesta distinció se la disputen La Atalaya i Las Cabras. Segons indica l’IGN a la seva cartografia a escala 1:25000, el primer ostenta una alçària de 2.083 metres i a Las Cabras 2.080, així que en principi no hauria d’haver problemes per classificar ambdós cims. Pot ser que alguns triïn el segon cim com el més alt pel fet d’ostentar el vèrtex geodèsic i que també, al full 909-III, el cim de La Atalaya no figura topografiat com a cim, sinó més bé com un paratge.
Sigui com sigui, els cims es troben separats per una curta distància així que gairebé tots els que anem a la zona plantegem el recorregut de tal manera que els puguem fer tots dos al mateix recorregut i així podem dir que sí o sí hem fet el cim més alt de la província d’Albacete.
La serra de Las Cabras, topònim oficial del paratge, va ser declarada l’any 2005 Reserva Natural degut al seu gran interès botànic, ja que als seus vessants arrelen una bona quantitat d’espècies singulars, algunes d’elles catalogades com amenaçades. També és una unitat geològica molt interessant ja que sembla concentrar una gran varietat d’unitats tectòniques, segons he llegit també, ara no recordo on.
Proposo començar a caminar des de la població de Cortijos de la Carrasca. Allà s’arriba des de la població de la Canyada de la Creu. Cal conduir uns 12,5 km per carretera asfaltada. També s’arriba per l’oest, des de la població de Puebla de Don Fadrique.
Una vegada fet el cim, acostuma a ser també comú desplaçar-se uns pocs quilòmetres a l’est fins al Puerto Alto per pujar també al cim de Los Obispos, sostre provincial de Múrcia. Tots dos cims es poden fer tranquil·lament en la mateixa jornada.

Ressenya del recorregut

Començo a caminar en sentit nord i inicio un suau ascens per terreny àrid a la recerca d’una construcció que s’albira uns metres per sobre de la posició en la qual em trobo. El camí és evident i es dirigeix a un pas que s’imagina en clara orientació nord cap a una cova o balma protegida amb paret de pedra seca, en la qual antigament es guardaria bestiar, o tal vegada es continuï fent. Superat aquest pas, clar i fàcil, a més d’evident, l’itinerari a seguir gira lleugerament cap al nord-oest per encarar-se ràpidament de nou cap al nord.
Sempre en constant ascens i seguint un fàcil però empinat camí, seguint el que l’orientació i el sentit comú m’indiquen, a més d’alguna que altra fita de pedra, acabo per remuntar el vessant i surto a una esplanada en la qual hi ha el que en algunes ressenyes anomenen Pico Calderón. Ja tinc a la vista l’objectiu del dia, però em confon el fet que el cim secundari de la serra, el de las Cabras, estigui coronat per un esplèndid vèrtex geodèsic. No em deixo portar per aquest fet i encamino els meus passos en clara orientació sud-est per atacar els últims metres de desnivell abans d’aconseguir el cim de la Atalaya. Des del cim, si el dia és l’adequat, s’observen unes excel·lents vistes dels voltants, destacant al sud-oest el perfil piramidal de la Sagra i a l’est el massís de Remolcadores, en el qual es troba el cim de los Obispos, cim més alt de la província de Múrcia i propera destinació del dia, per la qual cosa és millor no entretenir-se.
Donada la proximitat del cim de las Cabras, m’hi dirigeixo en sentit nord, per terreny descompost i sense camí clar però sense problema en tenir sempre a la vista la destinació. Aconsegueixo el vèrtex geodèsic i segueixo amb les mateixes vistes. Aquest cim és tan sol tres metres inferior al cim principal i tampoc té un altre accident geogràfic que pertorbi el seu horitzó.
Em plantejo diferents opcions per realitzar el descens i tornada al punt d’inici i decideixo seguir en sentit oest, a la cerca d’un lloc en el qual s’ha de fer una petita desgrimpada. Una lleugera boira i el fet d’anar en solitari em fa veure les coses amb diferent dificultat a la qual realment m’enfrontava i decideixo realitzar una marrada, seguint la vora del que en aquell moment em semblava un precipici fins a trobar un punt feble que em permet descendir de forma més o menys còmoda i sense perill, per un vessant format per roques de diferents grandàries que fan una mica penós el caminar. Finalment acabo en una plana herbàcia en la qual la boira comença a dissipar-se i em permet observar que el precipici no era tal.
Camino sense traça definida però sense dificultat en direcció al naixement del barranc Prado Guerrero. Com que desconec si la naturalesa del terreny em permetrà descendir pel mateix, decideixo anar a buscar la carena que m’ha de portar a la Piedra de la Lobera. No arribo a pujar a la mateixa ja que trobo un rastre que em porta en bona direcció, uns metres per sota de la carena, estalviant-me el pas pels diferents colls que conformen la mateixa. Durant el trajecte cap al Cagasero vaig observant possibles fuites per l’esquerra, però no ho veig clar del tot i acabo per ascendir a aquest últim turó del dia. Des del cim veig clar el descens. La carena és àmplia i neta així que per ella em dirigeixo a la recerca de Cortijos del Puerto.
Pel camí vaig alternant vells rastres de senda i trams sense evidència d’aquest element fins que finalment enllaço amb el que a la zona diuen canyada per la qual transita el bestiar oví de la zona, ja havent descendit a terreny pla, a l’altura del pas a gual del barranc sec de Prado Guerrero. Seguint aquesta senda acabo en una tanca que em talla el pas. El camí contínua a l’altre costat així que salto aquesta barrera i segueixo per clar camí fins que aquest es dissemina en múltiples traces. Per qualsevol d’elles es va flanquejant el vessant de la muntanya, ja amb la carretera a la nostra dreta. En el punt que decidim, en el meu cas a l’altura del barranc de Yeseras, surto a la carretera i per còmode asfalt acabo en el punt final del recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic IGN.
col·lecció MTN 25.
quadrícules nombres 909-I i 909-III
CONCEPTE DADA
Distància 9 km 782 metres
Desnivell 698 metres
Altitut Màxima 2.083 metres
Mínima 1.525 metres
Temps (1) 2 hores 44 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici Cortijos de la Carrasca

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 3 3 3

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.