Grony de l’Oller

Grony de l’Oller
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hora 29 minutsSeveritat del medi natural 1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 233 metresOrientació en l'itinerari3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu228 metresDificultat en el desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 7 km 068 metresQuantitat d'esforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document30
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 1.062 metresEl punt més baix es troba a 939 metres
CartografiaMapa topogràfic ICGC full 289-104 e/1:5.000

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.842752ºN 2.169506ºE

Recentment la voluntat popular ha fet possible que el Parlament de Catalunya aprovés la creació de la comarca del Moianès, llargament reclamada per la gent del territori, que encabeix poblacions altrament adscrites a les comarques d’Osona, el Bages i el Vallès Oriental. Aquesta nova comarca fa que ara siguin 42 les divisions administratives d’aquest tipus existents a Catalunya així que aquells que teníem el cap en altres projectes per haver aconseguit completar el dels cims comarcals ara ho hàgim de tornar a endegar.
A l’hora de plantejar quin és el punt més alt se’ns presenten dos accidents orogràfics diferents.
Hi ha qui té com a cota més alta el puig Rodó, a la població de Moià i a prop del termenal amb l’Estany però hi ha també, i jo sóc de la mateixa opinió, qui pensa que el cim més alt és el grony de l’Oller, a Collsuspina. En principi la cartografia no enganya i segons l’ICC hi ha 6 metres de diferència a favor d’aquest últim. A escala 1:50.000 el puig Rodó figura amb 1.056 metres i el grony de l’Oller amb 1.062. Si ens fixem en l’escala 1:10.000 el primer perd 10 centímetres i el segon continua amb els seus 1.062 metres. Si tenim en compte que Collsuspina també pertany a la nova comarca haurem de coincidir a pensar que el cim més alt del Moianès és el grony de l’Oller. En descàrrec dels que opinin el contrari haig de dir que la pàgina web elmaiones.net, que se suposa que és oficial, indica com a cota més alta el puig Rodó.
Com sempre en aquests casos el millor és plantejar-se l’ascensió a tots dos candidats ja que la relativa proximitat entre ells ho fa possible.
Si no som dels que ens fan fàstic les pistes i els recorreguts lineals existeix la possibilitat d’enllaçar els dos cims en un mateix recorregut, d’uns 11 o 12 quilòmetres, si fem servir el GR-177, que enllaça les poblacions de Collsuspina i l’Estany.
També es pot plantejar, com va ser el meu cas, fer dos trajectes circulars diferents amb un curt desplaçament en cotxe entre els punts d’inici dels recorreguts. Aquest desplaçament es pot fer per pista de muntanya, millor en vehicle tot terreny, no necessàriament 4×4, pel mateix GR-177, o bé per carretera asfaltada fent servir la C-643 i la C-641 i la pista asfaltada que uneix Collsuspina amb Sant Cugat de Gavadons.
A més a més de fer el sostre comarcal, aquesta zona ofereix als muntanyencs que estiguin fent el repte dels 100 cims de la FEEC la possibilitat de pujar a dos cims d’aquesta proposta.
Pròxim al cim del puig Rodó, dominant la població de l’Estany, tenim el puig de la Caritat, i a tocar de Sant Cugat de Gavadons, molt proper al grony de l’Oller, podem assolir el turó de Bellver.
Per últim, i a banda de fer muntanya, podem acabar d’arrodonir el dia fent turisme i visitar el monestir de l’Estany, amb un claustre impressionant, i l’església romànica de Sant Cugat de Gavadons. Aquells a qui agradi visitar monuments megalítics estaran de sort ja que a peu de camí podran gaudir del dolmen del puig Rodó, molt ben conservat, o potser restaurat.
Pel que fa a l’interès muntanyenc d’aquests cims, poca cosa a comentar.
Són cims de molt fàcil abast ja que a tots dos es pot arribar amb cotxe molt a prop del cim. Potser com a entitat de muntanya és més important el puig Rodó ja que el grony de l’Oller es troba voltat de vegetació que impedeix tota visió i tots els vessants de la muntanya són camps de cultiu, treballats pels propietaris dels diferents masos, fet que fa pensar que en època de pluges sigui complicat, i brut, assolir el cim. Si estant al grony de l’Oller volem gaudir de vistes haurem de baixar en sentit S fins a arribar al puig de l’Oller, a on un pal amb l’estelada ens assenyala un excel·lent mirador. El puig Rodó, en canvi, és molt més amable. L’accés també es fa per pista, però l’ambient és molt més muntanyenc. El cim també és boscós, però facilita estupendes vistes quan el dia ho permet, sobretot a Montserrat i Sant Llorenç del Munt.

Ressenya del recorregut

Sortim del lloc proposat i ens dirigim en primera instància al turó de Bellver, aprofitant que el tenim a tocar. Si es vol donar més entitat a l’ascensió a aquest cim és millor replantejar el punt d’inici de la caminada.
Quan hem gaudit de les vistes que aquest cim ens ofereix, enlletgides una mica per l’existència d’una caseta i una petita antena, ens dirigim en sentit SE en direcció a l’església de Sant Cugat de Gavadons. No hi ha un camí clar però el terreny, desfermat per les trepitjades del bestiar i la carència de vegetació, permet un fàcil trànsit fins a sortir a camí d’asfalt, que ens porta als peus de l’església. A la plana superior en la qual es troba l’edifici hi ha una panell fotogràfic que ens mostra tot allò que els ulls, si el dia ho permet, veuen. Una extensíssima panoràmica.
A la nostra dreta, al panell fotogràfic mateix, neix un sender que baixa en cerca de la pista que hem deixat al lloc al qual hem aparcat, al mas Bellver. Agafem aquest sender i sortim a la pista en un punt al qual trobem un cartell indicador ja que som en un important nus de pistes. Prenem el trencall que es desvia en sentit SE i es dirigeix a can Regàs. La pista, planera, ens porta fàcil a aquesta propietat, punt en el qual trobem una nova pista a la dreta, just al davant de l’entrada a la propietat.
Deixem la pista per la qual hem arribat i girem a la dreta en sentit SE. Al cap de poc trobem un nou encreuament. No farem cas de la pista que segueix per l’esquerra ja que seguim recte, en sentit SE, per la pista que sembla més precària, per sortir al cap d’una estona a un camp de cultiu.
El creuem pel nostre costat esquerre, just pel voral, i enllacem amb una nova pista, ara molt més clara i fàcil de seguir, que ens porta a travessar la Torrentera. Al cap de poc de creuar la llera eixuta ens trobem amb la pista asfaltada que uneix Collsuspina amb Sant Cugat de Gavadons. A l’altra banda de la carretera surt una pista. La seguim i passem al costat del mas l’Oller. Aquesta pista ens porta a passar sota una línia elèctrica. Aviat la pista fa una corba a l’esquerra i deixem a la dreta un sender. Al cap d’una estona tornem a creuar sota la línia elèctrica i més endavant deixem la pista per prendre un trencall a l’esquerra en orientació SO i després de nou deixem a la dreta una nova pista i seguim per la de més a la dreta, que fa pujada.
Aquesta pista serveix d’accés a un camp de cultiu. Ens hi endinsem i anem tombant lleugerament a la dreta a buscar allò que sembla el naixement d’una nova pista. No és així ja que de nou anem trepitjant terra conreada. Resseguim el camp pel voral de la nostra esquerra en direcció a l’evident, al punt més alt, voltat de vegetació. No hi ha cap senyal que ens indiqui quin és el punt més alt, però visualment és fàcil de trobar.
No hi ha cap mena de vistes enlloc. Si volem obtenir-les haurem de perdre alçada caminant en sentit S per accedir al puig de l’Oller i el seu mirador, coronat per un pal amb l’estelada. Si el dia ho permet veurem perfectament Montserrat i Sant Llorenç del Munt, així com altres cims de la zona.
Continuarem el recorregut tornant enrere seguint un filat de delimitació de camps fins que en arribar al superior saltem el fil i transitem de nou mirant de trobar el pas que ens sembli millor. Seguint el track arribarem al final d’un camp en el punt en el qual veiem que algú ha fet un pas entre les bardisses. Aquest pas ens fa ficar-nos en un altre camp amb una mena de rastre que es dirigeix a can Barró. Decantant-nos de mica en mica a la nostra esquerra arribarem a veure un punt en el qual podem sortir del camp i entrar a zona boscosa.
Continuarem pel bosc encara sense camí clar però per terreny favorable arribarem a allò que fa temps va ser camí, amb traça encara visible. El seguim fins que trobem que la vegetació ens barra el pas. Tenim a l’esquerra un altre filat. Saltem al camp adjacent i per la dreta acabem per sortir a una pista de terra. La seguim per la dreta, en sentit NE per acabar a l’asfalt, a pocs metres del trencall d’accés al mas Nualard.
Seguim l’asfalt en sentit O i ja tan sol ens caldrà seguir les indicacions dels diferents pals indicadors per tornar de nou a l’aparcament.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic ICGC
full 289-104 e/1:5.000
CONCEPTE DADA
Distància 7 km 068 metres
Desnivell 233 metres
Altitut Màxima 1.062 metres
Mínima 939 metres
Temps (1) 1 hora 29 minuts
Senyalització Cap
Punt d'inici Coll de Nualard

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 3 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.