El Far

El Far
El Far

La muntanya del Far es presenta imponent i inexpugnable des dels prats de Sant Martí Sacalm. Com sempre, els cingles semblen inaccessibles per a gent mortal que no es defensa en l’escalada i no porta penjat de la cintura un arnès ple de mosquetons i una corda a l’espatlla, però segur que abans hi ha hagut algú que ha trobat una manera de superar aquestes muralles sense tant d’equipament. I el cas és que no hi ha un pas, ja que trobem quatre diferents accessos a les pastures del Pla de Malla. Tenim els graus de Cabrafiga i Goleró, a la banda sud-oest de la serra i els de Sant Martí i Santa Anna, al nord-est.
L’itinerari proposat ofereix un recorregut fàcil en sentit descendent al començament, per anar escalfant cames per apropar-nos a visitar uns quants llocs d’un cert interès. Destaquen, per diferents motius, Santa Pau, el Castell de Fornils i, per als aventurers, la Cova d’en Salvi i el Salt i la font del Goleró.
El trànsit pels graus no comporta cap mena de dificultat. Pujar i baixar suposarà un cert grau d’esforç que dependrà de la forma física de cadascú, però res més. També cal recordar que un cop superat el Grau del Goleró, el trànsit fins al grau de Cabrafiga es realitza de manera còmoda per terrenys de pastures, però a partir del grau la cosa es complica, ja que es camina molt a la vora del precipici, així que la gent que tingui vertigen pot tenir problemes. Hi ha moments en què el sender amb prou feines té mig metre de terreny ferm. En descàrrec de la natura, cal dir també que molta part del recorregut no fa la sensació de perill, ja que la vegetació la dissimula. També cal dir que és millor fer el recorregut per aquest sender que no fer-lo per l’asfalt de la carretera, que és una altra possibilitat.
Per als amants de l’aventura i la descoberta, aquesta excursió ofereix la possibilitat d’anar a visitar la cova d’en Salvi. La localització no és fàcil, ja que no hi ha un camí definit, però hi ha fites que faciliten arribar-hi. No en donaré gaire informació perquè a internet n’hi ha. Tan sols vull dir que si s’hi acaba entrant (uns 300 metres de recorregut amb diferents dificultats) s’ha de tenir molt respecte per la fauna que hi viu, ratpenats i aranyes.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
Sant Martí Sacalm2.543970042.016919109:53:29799801
Desviament a Puiggalí2.531013142.016922110:13:557311.614
Santa Pau2.519421142.016208910:42:566503.431
Castell de Fornills2.515128042.020438911:03:595664.646
Grau del Goleró2.509064042.034557912:12:358147.290
Grau de la Cabrafiga2.511029942.035644113:40:459238.365
Mirador2.532193142.022812014:36:511.07611.082
El Far2.536427942.021067915:31:411.12411.811
Grau de Sant Martí2.534663042.026346015:43:041.07812.581
Puig Sigal2.541841042.021340016:06:2285713.872
Sant Martí Sacalm2.544132942.017010116:14:4379914.519

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Two Nav Sportiva

 • Toponímia: la del mapa de Piolet
 • Punt d’inici: Sant Martí Sacalm
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: muntanyisme
 • Fonts d’aigua:  no
 • Dificultat física: moderada
 • Altura màxima: 1.125 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 12,00%
 • Cartografia: Editorial Piolet 
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: senders i poc asfalt
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 2 h. 17 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 560 metres
 • Pendent mitjà de descens: 11,10%
 • Mapa: Collsacabra
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 4 h. 03 minuts
 • Dificultat de progressió: moderada
 • Ascens positiu: 958 metres
 • ibpindex:   62  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 1 de febrer de 2013, data de realització del recorregut.

Començarem a caminar en direcció nord-oest en trobar la pista de terra que es dirigeix cap als cingles de la muntanya. En arribar a la pista trobarem una bifurcació amb un cartell que mena al castell de Fornils. Seguirem aquesta pista, ja que la que tenim a davant serà la que agafarem per tornar.
Voltarem el puig dels Corbs per una pista ampla i en molt bones condicions, i arribarem al mas anomenat Puiggalí. Si no es vol anar a visitar el castell de Fornils (en estat ruïnós) es pot seguir per la pista que planeja (vells senyals de pintura blava) en direcció al mas i fer el recorregut diferent fins al Mas la Triola.
En aquest cas seguirem baixant per la pista d’orientació sud-oest per passar a la vora de la Masó. Més endavant es creua la riera de Santa Pau i uns metres després arribem a l’ermita de Santa Pau, des d’on podem gaudir d’unes vistes impressionants dels cingles que l’envolten, i ja tenim a la vista el grau que hem de pujar. Continuem per la pista, que segueix perdent alçada i comença a deteriorar-se fins a arribar (després d’uns 1.000 metres recorreguts en baixada) a un punt al qual trobem, sense senyalitzar, un corriol a mà esquerra que es dirigeix al castell de Fornils.
Tombem per aquest corriol, clar i fressat, que en uns quants metres ens deixa a les portes del castell. Un cop l’hem vist, hem de desfer camí fins a tornar de nou a la pista. Ara toca creuar-la i seguir en sentit nord primer per pista i més endavant per sender, en direcció al Mas el Roure. No s’hi ha d’arribar. El sender va dret cap al mas, però nosaltres hem d’anar en direcció al Mas la Triola. Així que, finalment, deixem el camí, i allà per on millor ens sembli, hem d’anar superant feixes fent servir traces de bestiar, fins a sortir a la pista que del mas surt cap al nord-oest en direcció al grau del Goleró i que porta els senyals de pintura blava de la pista que vam deixar al Mas Puiggalí, ja que aquesta pista és la que ve d’aquell.
En aquest punt, si no es vol anar fins al grau del Goleró i es vol escurçar la sortida, es pot anar a trobar el sender que puja a dalt de la plana pel grau de la Cabrafiga. Nosaltres continuarem per la pista caminant per un ampli prat, vorejant el bosc, que quedarà a la nostra dreta, fins a trobar un senyal de prohibit el trànsit de motos. Podem dir que en aquest punt comença l’ascens al pla de l’Om.
Ens endinsem en un alzinar per un sender que per moments es torna costerut i que, fent ziga-zagues, va pujant constantment. Si encara és en peu, passarem per un lloc en què trobem una construcció de plàstic i fusta que se suposa que algú va fer servir d’aixopluc. Si es vol visitar la cova d’en Salvi, a partir d’aquest punt cal anar amb compte. S’ha de caminar encara una certa distància, però s’ha d’anar mirant de trobar un punt, quan ja el camí és de pedra, no de terra, i abans de començar a passar un tros de camí que sembla una calçada romana.
Hi ha diferents senyals. Hi ha escrit a la pedra de la paret de la nostra dreta el text “cova” i un senyal amb forma d’aspa (si encara no s’han esborrat). Les més evidents, però, són dues fites, podem dir que d’una grandària mitjana, que senyalen un petit pas que permet baixar a la llera d’un torrent. Ja us trobeu amb fites que us aniran guiant a l’entrada de la cova. Segurament costarà una mica d’arribar-hi. Paciència i a rastrejar! Si abans de trobar les fites s’arriba a una porta de ferro significa que ja les heu passat i haureu de recular.
Visitada la cova, s’ha de tornar al camí que porta al grau i, ara sí, passar una porta que s’ha de tornar a deixar tancada. A pocs metres de la porta, en un revolt del camí, hi ha un espai que és un magnífic mirador de la vall. I ja som a dalt. Som al pla de l’Om. Compte amb el bestiar que pastura tranquil·lament. Hem de seguir caminant per terreny de pastura amb clara orientació sud-est per anar a trobar una porta que ens permet sortir d’un terreny tancat per entrar en un altre.
Seguim la línia de filferro en el mateix sentit de la marxa per anar a trobar un altre punt de pas i, finalment, girant uns quants graus més en sentit sud-oest, arribar al punt pel qual puja, o baixa, el grau de Cabrafiga. Ja aquí comencem a trobar senyals de pintura, antigament blanca i ara pintada per sobre de negre (em va semblar).
A partir d’aquest punt cal vigilar una mica, sobretot si es va amb mainada o gent amb vertigen, ja que es comença a transitar molt a la vora del precipici. Sense problemes, però, anirem seguint els senyals de pintura blanca, que ara ja són més evidents, i trobarem una porta. La creuem i sense cap més dificultat, arribem a l’aparcament del santuari i als seus edificis i miradors. Des de la Cabrafiga fins al santuari, el camí pel qual caminem està ple de nummulits.
Als miradors del santuari, si el dia ho permet, s’hi ha de passar molta estona. Les vistes així ho mereixen.
Per tornar al cotxe cal anar a trobar els senyals de PR, que parteixen, en sentit nord, arran de la cinglera. Aquests senyals ja ens acompanyaran fins al cotxe. Als pocs metres sortim a l’asfalt i el seguim en sentit sud-oest. Si volem acostar-nos al punt geodèsic, cal deixar l’asfalt i mirar de trobar el millor pas entre vegetació per arribar-hi. Seguint l’asfalt, abans d’arribar a Santa Anna, ja trobem que el PR deixa l’asfalt i gira en sentit nord-est. Aquesta seria l’opció A. Baixar pel grau de Sant Martí. Pel que diuen les ressenyes consultades, aquest grau és més curt i pendent que el de Santa Anna, que és l’opció B, més llarga i còmoda. Per fer l’opció B cal anar per asfalt fins a Santa Anna. Nosaltres, però, baixem pel grau de Sant Martí. Molt maco i sense problemes. Amb fort pendent, però sense complicacions.
I així anem fent, seguint els senyals grocs i blancs de PR, fins a tornar de nou al cotxe.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.