El Cogulló de Cabra

El Cogulló de Cabra
El Cogulló de Cabra

Curta i ràpida caminada plantejada com a complement de l’altra feta el mateix dia ja que primer vaig pujar al cim de la Miranda, o Puigcerver,  i aprofitant la tornada cap a casa volia fer un altre cim, així que va sortir aquest del Cogulló, al que s’afegeix de Cabra, encara que pertanyi al Pont de l’Armentera.
Aquest cim (879 m) es troba eclipsat per un altre de proper, molt més evident i que destaca per sobre del veritable cim del Cogulló. Es tracta dea roc del Cogulló (871 m) i és un dels cims de la serra de Comaverd, que té el seu punt culminant en el cim del puig de Comaverd (902 m).
El fet que el roc del Cogulló sigui molt més visible que el mateix cim fa que molts excursionistes prenguin la primera com el cim del repte quan en realitat el cim al qual s’ha de pujar es troba uns 390 metres més al NE de la balconada i mirador de primer ordre que és el roc del Cogulló.
El cim del Cogulló, o cogulló del Quadres, com se’l coneix a la població de Sarral, és un turó arrodonit, voltat de vegetació i quasi sense cap detall que identifiqui el cim. Tampoc ajuda gaire la seva ubicació als mapes ja que, per exemple, el mapa de l’editorial Piolet i el full descarregable de l’Institut Geogràfic Nacional posicionen el cim al lloc on hi ha al roc, en canvi l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya sí que el posiciona bé. Un altre detall que influeix és el dels cartells informatius que hi ha col·locats pel terreny. Cap d’ells indica el camí per accedir al cim tret d’un, ja quasi a tocar-lo.
Sí que és cert que des del Sarral la ruta 7 hi puja, passant, a més a més, per llocs emblemàtics de la serra, com poden ser la cova Cativera o el carrer dels Cavallers però aquesta opció, d’una llargada de gairebé 16 quilòmetres, no era adequada per a l’ocasió. Com que el temps disponible era poc, la població triada per iniciar l’ascens va ser la de Cabra del Camp ja que al mapa s’intuïen diverses possibilitats de fer un curt recorregut.
Molts camins i pistes permeten accedir a aquest cim, i el més normal és fer servir el GR-7 fins al coll del Sàrria i pel GR-175 i el serrat de la Romiguera accedir al cim, però repeteixo que el poc temps que tenia m’obligava a buscar alternatives que fessin el recorregut més curt.
Jo vaig triar fer l’aproximació per pista de terra tan sols apta per a tot terrenys i iniciar la caminada des del tossal de les Comes, però per a aquells que no disposin d’aquest tipus de vehicle explico la ressenya com si hagués sortit del pou de Solivella. Aquest punt, accessible amb vehicle normal, és un bon lloc per iniciar el recorregut.
La única diferencia amb el trac real és que tal i com jo el vaig gravar acabo el recorregut amb una forta pujada i aquesta, si es surt del pou de Solivella, es fa al principi.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
Barranc del Cogulló1.294978941.416437300:00:00
5880
Carrerada del Cogulló1.288440341.420393400:20:007311.343
Final pista1.288440341.420393400:47:008302.791
El Cogulló1.305792141.429037001:02:008813.643
Roc del Cogulló1.302699141.426716401:10:008604.040
Deixar GR-1751.304850141.421815801:19:007744.679
Pallissa1.302918441.415082801:33:006405.732
Barranc del Cogulló1.294978941.416437301:45:005886.542

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Garmin Montana 600

 • Toponímia: la del mapa de Piolet
 • Punt d’inici: carrerada del Cogulló
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua: no
 • Dificultat física: baixa
 • Altura màxima: 881 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 10,70%
 • Cartografia: Editorial Piolet 
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: pistes i senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 11 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 587 metres
 • Pendent mitjà de descens: 10,60 %
 • Mapa: Alt Gaià
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per pista de terra
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 1 h. 34 minuts
 • Dificultat de progressió: moderada
 • Ascens positiu: 307 metres
 • ibpindex:  41   consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 21 d’octubre de 2015, data de realització del recorregut.

Havent aparcat el vehicle  al pont de Solivella, començarem a caminar per la pista que puja en sentit NO i deixem a la dreta el pou i el barranc del Cogulló. Quan ja fa una bona estona que pugem, la pista fa un revolt fort cap a garbí (SO) per continuar pujant i arribar a un nou revolt, ara cap a gregal (NE). Seguim per la pista principal i deixem a l’esquerra un trencall. Sempre pujant per la pista, per moments molt descomposta i pedregosa, i després de fer un parell més de revolts, desemboquem a la pista que ve del turó del Conill.
Som a la carrerada del Cogulló, a l’alçada del tossal de les Comes, segons toponimia del visor de l’ICGC a escala 1:25.000 o superiors. Girem a la dreta, en sentit NE per seguir aquesta pista ja amb clara referència del que penso en primera instància que és el cim, al qual ja es veu una clara barana de fusta. El camí és clar i fàcil de seguir.
Al cap de poc la pista esdevé sender i trobem un petit cartell que indica el desviament per seguir la ruta 7 del Cogulló. No fem cas d’aquest desviament i seguim en sentit NE per l’estret senderó que ens porta a transitar per un espectacular terreny de conglomerat amb immillorables vistes dels barrancs que es desprenen per tots dos costats del camí. Aquest no presenta perill en cap moment ni té passos aeris a causa de la vegetació que ens protegeix, però per la dreta del terreny hi ha parets verticals que tenen vies d’escalada.
Més endavant el sender torna a convertir-se en pista. Al cap de poc deixem a l’esquerra una altra pista, més precària i en sentit descendent. Seguim pujant per la pista principal fins que arribem a un altre desviament, senyalitzat amb un pal de direccions. Som al GR-175.
Seguirem recte per la pista per la qual caminem i ens dirigim en sentit NE en direcció a la cova Cativera i deixem a la nostra dreta el camí que torna a Cabra del Camp i al coll de Sàrria. Quan hem fet un parell de centenars de metres més o menys trobem un altre pal indicador. Aquesta vegada ens ensenya el camí per assolir el cim.
Seguim, doncs, les seves indicacions i girem a la dreta, en sentit S per remuntar els últims metres i fer el cim. Trobem un cartell informatiu.
Veiem la propera destinació a la qual ens dirigim, el roc del Cogulló, la qual em sembla que té més caràcter de cim. Sobretot és molt millor mirador. Si el dia acompanya, les vistes són espectaculars.
Per continuar amb la proposta baixarem de la roca fent ús de l’equipament instal·lat. Es tracta d’una escala de fusta i una cadena d’acer que facilita la feina.
Som de nou al GR-175. El sender continua en forta baixada protegit amb una barana de fusta i cable d’acer fins que el pendent es tempera. Es pot recórrer tot el tros del GR fins a la pista que baixa pel clot de Cal Simon però pel camí veig que al mapa de l’editorial Piolet surt un camí de la carena que volta per sobre el clot de la Romiguera del Castanya. Al mapa d’Alpina el camí sembla que acaba en punt mort però al mapa de l’ICC aquest sembla continuar fins gairebé acabar a la Pallissa del Castanya.
Decideixo aventurar-me. El camí, mig aperduat (octubre 2015), es va seguint prou bé fins precisament al punt al qual l’editorial Piolet diu que el camí s’acaba. A partir d’aquí el camí es torna més difús i perdut, però encara es continua fent amb prou facilitat. En un punt indeterminat perdo definitivament tota senya de traça però sóc ja a tocar, uns 10 o 12 metres, de les parets de la pallissa.
Pel terreny que em sembla més adequat acabo per sortir a la vella pista d’accés a la propietat, ara en estat ruïnós. Ja per pista en perfecte estat camino en sentit SO fins a trobar un trencall. Deixo la pista que continua en sentit SO i giro a la dreta per incorporar-me a una nova pista.
Ja no abandonaré aquest traçat fins a tornar de nou al punt d’inici de la caminada.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

La traça del trajecte a conduir des del trencall de la carretera TP-2311 fins al pou de Solivella pot descarregar-se aquí

Visor d'imatges

 • Vista del Cogulló
 • La roca del Cogulló amb el cim del Cogulló al darrere
 • La serra Voltorera
 • La roca del Cogulló en primer terme i el cim al fons
 • Conglomerats de la serra de Comaverd amb el cim del Cogulló al fons
 • Barranc de la cova Cativera
 • Barranc del Cogulló
 • Vallbona de les Monges
 • Indicador de camins
 • Mirador de la roca del Cogulló
 • Cartell informatiu al cim del Cogulló
 • Arribant a la roca del Cogulló
 • Mirador de la roca del Cogulló
 • Pas equipat a la roca del Cogulló

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.