El Cogul

El Cogul

Aquesta proposta no té cap complicació tècnica, ja que es transita majorment per pista de muntanya i per senders en prou bon estat. També m’atreviré a dir que es pot completar tot el recorregut sense fer servir el GPS, ja que si se sap llegir el mapa, l’itinerari és molt clar. Potser l’únic punt conflictiu el trobarem quan hàgim d’agafar el sender que ens ha de portar als boscos de Casa Vila i el Grau de l’Areny i que surt a pocs centenars de metres de la Creu del Capolat, però tampoc ens hem d’amoïnar, ja que el bosc ja l’haurem localitzat visualment quan tornem del Capolatell, i fins i tot el Grau de l’Areny ja l’hem intuït.
Si el dia es desperta amb boira, és possible que una bona opció sigui fer la ruta en el sentit contrari per així donar temps que s’aixequi. Això ens permetrà gaudir d’unes vistes espectaculars des de la carena de la serra de Busa, sobretot al vessant septentrional amb la serra dels Bastets i els Llengots en pla estel·lar.
El recorregut que proposo intenta seguir les indicacions de les rutes del llibret d’Alpina que acompanya el mapa però aquest paratge protegit ofereix moltíssimes possibilitats. Jo he triat aquesta opció, ja que és la que menys vegades he vist reflectida a internet. Potser l’opció de més concurrència és la que surt de la Vall d’Ora i puja per l’escala de Busa, o també una altra que surt de Sant Pere de Graudescales. Hi ha una altra opció, molt més còmoda i curta, ja que es pot pujar amb cotxe, per pista asfaltada, fins al mateix pla de Busa. El Rial és encara un mas habitat tot l’any així que (no recordo a on vaig llegir que als anys cinquanta o seixanta) es va condicionar el Grau de la Creu per permetre el pas de vehicles. D’aquesta manera, excursionistes que s’estimin més fer una curta passejada poden estalviar-se unes quantes hores de caminada.
També he trobat a Wikiloc una ressenya que la tornada la fa baixant directament des del mirador de la Creu de Capolat en direcció nord i per la Baga de Trasserra fins a anar a parar a Sant Iscle i Santa Victòria (recorregut també existent al mapa d’Alpina). Diu qui va fer aquest recorregut que el descens pel cingle és molt interessant (sic).

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitud NLongitud ETempsAlçària mDistància acum. m
Les Cases Baixes42.1092951.60192200:00:008300
Carretera42.1133951.60309300:14:56851921
Can Trasserra42.1140471.6264201:04:061.0874.154
Canal Casa Vila42.1084521.64252401:53:581.3506.455
Serrat de la Llebre42.1088381.6463802:21:321.5217.439
El Cogul42.1100441.63943802:40:521.5278.392
Mirador42.1086881.62900003:00:071.3569.615
El Capolatell42.1080041.61987203:14:191.32010.564
Baumes de l'Areny42.1049651.62297704:15:091.18213.269
Sant Iscle42.1089241.60968504:52:301.01915.298
Les Cases Baixes42.10931.6018905:14:3083016.621

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Two Nav Sportiva

 • Toponímia:  la del mapa d’Alpina
 • Punt d’inici: Les Cases de Posada
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua: no
 • Dificultat física: moderada a alta
 • Altura màxima: 1.529 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 12,80%
 • Cartografia: Editorial Alpina 
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: pistes i senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 57 minuts
 • Dificultat d’orientació: moderada
 • Altura mínima: 820 metres
 • Pendent mitjà de descens: 12,30%
 • Mapa: Vall de Lord
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 4 h. 17 minuts
 • Dificultat de progressió: es puja una canal
 • Ascens positiu: 917 metres
 • ibpindex:  90   consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 3 de maig de 2011, data de realització del recorregut.

Sortim en sentit nord-est i deixem a la dreta el sender senyalitzat que mena a Busa, en forta pujada. Anirem pujant a poc a poc seguint el traçat de la línia elèctrica.
Al cap de poc més de 600 metres trobem un desviament. Continuarem per l’esquerra en sentit nord-oest. Un curt trajecte i ara agafem el trencall que en sentit de baixada i orientació nord-oest es dirigeix cap a la carretera, a la qual arribem al cap d’un curt recorregut. Ens incorporem a l’asfalt i el seguim en sentit sud-est. Uns 300 metres més endavant deixem aquesta infraestructura i anem per una pista de terra que neix a la nostra dreta. Així girem en sentit est i seguim aquesta pista fins que en trobem una altra de menys evident. La deixem recte i anem en sentit nord-oest. Uns 50 metres més endavant, aproximadament, farem drecera per una altra pista que tenim a la dreta. Quan connectem de nou amb la pista principal la seguim en sentit est. No la deixarem en cap moment i així, després d’unes fortes marrades de la pista per guanyar alçada, passem a tocar del Cinglat, una zona d’escalada perfectament equipada.
Poc més endavant som a Trasserra, un magnífic paratge amb grans vistes a la serra de Busa. Més endavant, al Forat, seguim recte per la pista principal i deixem a la nostra dreta un altre camí que ens tornaria al punt d’inici. La pista acaba a l’alçada de la font dels Espedreguers, que jo no vaig veure. En aquest punt el sender es bifurca, qualsevol dels trencalls és bo per als nostres interessos. Sembla que el de més a l’esquerra és més curt i pendent. Sempre pel sender més evident anirem a passar per sota del serrat del Cogul i arribarem al trencall que porta a la canal de Casa Vila. Ens desviem en sentit sud-est per anar a buscar-ne l’inici.
Segons el track, des del punt al qual deixem el camí per anar a la canal i la sortida de la canal a la carena hi ha uns vertiginosos 630 metres, amb totes les reserves que aquesta dada es mereix. Quan som a dalt girem a l’esquerra per tal de pujar al serrat de la Llebre. Anem, ja que és el segon cim en alçada de la serra de Busa i hi és a tocar.
La consecució d’aquest cim és del tot opcional, ja que una vegada s’ha pujat, s’ha de tornar sobre les passes.
Seguint tota la carena, ara en descens, tornem de nou al punt al qual hem sortit de la canal de Casa Vila i continuem ara, per sender fitat, en sentit nord-oest. Aquest sender ens porta en lleugera pujada al cim del Cogul o serrat del Cogul, segons el mapa de l’editorial Alpina.
Un cop visitat i gaudit el cim, seguim caminant per la carena en sentit oest. Trobem senyals de color verd. Passem per sobre de la canal de les Gralles i passem a tocar del cim del roc del Migdia i arribem al mirador del Capolat. En aquest punt deixem momentàniament el camí pel qual hem de tornar i seguim en sentit sud-oest per arribar a la passarel·la que ens permet accedir al Capolatell o presó de Busa, lloc màgic amb una història molt interessant. Recomano al lector que se n’informi.
Una vegada s’han omplert tots els nostres sentits cal tornar al mirador anterior per reprendre, ara sí, el camí que per la dreta, en sentit sud-est, es dirigeix a Casa Vila. No hi arribem ja que molt abans deixem aquesta pista per prendre un corriol, fitat, que ens ha de portar al grau de l’Areny pel bosc de Casa Vila. El camí acaba per trobar-se amb un altre de transversal a la intersecció del qual trobem un pal indicador. Seguim per la dreta i després de superar el grau i creuar la rasa de l’Areny deixem la pista principal i prenem un sender, fitat, que se’n va en sentit nord-est. Un altre desviament ens fa deixar el sender que segueix recte i ens desviem a la dreta i ens trobem les balmes de l’Areny. Una vegada les hem visitat, cal tornar de nou al camí, arribem a trobar una pista de desembosc que baixa en sentit oest. En sentit nord-oest, recte, un sender aperduat que, per sota dels cingles del Capolatell, també ens serveix. Potser a caminants experts a anar per vells camins els resulti més interessant. En aquesta ocasió seguim per la pista en baixada.
Per camí molt clar i evident arribem a connectar amb l’anteriorment dit camí perdut i una mica més endavant sortim a una pista apta per a la circulació de vehicles. Més endavant es veu un pal indicador al qual dirigim les nostres passes. Deixem la pista de vehicles i en prenem una altra, més que pista es tracta de roderes de cotxes i, més endavant, a la Creueta, deixem un altre camí que mena a Sant Llorenç i ens dirigim a Sant Iscle i Santa Victòria.
Allà, un pal indicador ens diu el camí que hem de seguir per anar en cerca de Casa Llobeta. Quan som a l’altura de la porta principal girem una mica més al sud-oest per anar a trobar un pal indicador que hi ha en aquella direcció. 100 metres més enllà del pal baixem per la nostra esquerra per un corriol que ens porta a un altre sender, que hem de creuar i seguir en sentit sud-oest per arribar, uns 900 metres després, al punt d’inici de la caminada, que ara és el final d’aquesta.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.