Chullo, Almeria

Chullo, Almeria
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades2 hores 31 minutsDificultat medi natural1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu602 metresDificultat orientació3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu602 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 8 km 162 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document82
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 2.612 metresEl punt més baix es troba a 2.007 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícules nombres 1028-I i 1028-II

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

37.113806N, 3.029613W

Poca o cap dificultat trobaran en la realització d’aquest itinerari, ni tan sols amb neu en condicions normals i aquest element és fins i tot recomanat, ja que se simplifica enormement el recorregut.
La ruta seguida finalment per a l’excursió no va ser ni la primera ni la segona opció pretesa, sinó que es va fer el passeig seguint l’itinerari «oficial», que és agafant el port de la Ragua com a punt d’inici i finalització. Aquest canvi es va haver de fer pel fet que no vaig poder contactar amb el responsable forestal del Parc Nacional de Sierra Nevada de la zona. Disposa de telèfon mòbil (me’l van facilitar a l’Ajuntament de Paterna del Río), però la cobertura de la zona és molt deficient. Tampoc em va ser possible contactar telefònicament amb l’Ajuntament de Bayárcal en tota una setmana (avaria?). Així mateix ningú responia a les meves trucades a les pistes d’esquí de la zona (tancades per falta de neu).
Malgrat no tenir la certesa de la seva viabilitat, em permetré la llibertat d’explicar com era la meva primera opció de recorregut ja que penso que, si és possible, és l’opció, al meu entendre, més muntanyenca.
Després d’uns 200 metres aproximadament d’haver passat el km 20 de la carretera A-337, ja superat el port de la Ragua i en descens cap a Laroles, neix la carretera ALP-612. Recorreguts uns 3 km neix a l’esquerra una pista de terra, amb un pal indicador d’adreces que diu que per la pista s’accedeix a Bayárcal, Paterna del Río i el mirador de Mosquera. La idea era dirigir-me per aquesta pista a la recerca del mas de Mosquera i aparcar el cotxe, un turisme, en el punt, una forta corba, en el qual el rierol Anchuelo creua la pista. Així, fent servir la canyada del Castillejo per ascendir i el tallafocs que recorre la lloma dels Posterillos per al descens, completar un recorregut circular.
Com ja he explicat, no em va ser possible confirmar l’autorització de circulació per aquesta pista (que es troba dins dels límits del parc nacional, així i tot vaig comprovar l’existència de rodades recents), així que davant el dubte vaig preferir canviar de plans i optar per la solució més fàcil. A més, encara que hagués disposat d’autorització, o que la pista fos de lliure circulació, la neu caiguda el dia anterior va convertir-la en intransitable, així que no va haver-hi possibilitat.
Dit això torno a l’inici i explico, a grans trets, el recorregut realitzat, amb àmplia literatura a internet.

Ressenya del recorregut

Per fer l’ascens al Chullo, des del port de la Ragua, hi ha tres possibilitats:
Agafar la pista que en direcció est es dirigeix a la Laguna Seca i al cap de pocs metres seguir per l’esquerra una senda PR que va creuant la pista d’esquí.
O es pot deixar aquesta senda i anar seguint aquesta pista i després de successives llaçades ascendir a un primer replà.
O es pot anar directament pel tallafocs que hi ha darrere del refugi del Puert0 de la Ragua, seguint la canyada del Castillejo.
Qualsevol de les tres opcions acaba unint-se en un primer pla als peus del Morrón de las Tres Lindes.
Ja des d’aquest punt el cim és perfectament visible. Fins i tot s’imagina la senda.
A partir d’aquest moment, en condicions de falta de neu, pot ser que el normal sigui seguir la canyada del Castillejo, enllaçar amb la canyada Real, i seguir el cordal de la muntanya fins a aconseguir el cim. Una vegada a dalt el descens s’acostuma a fer desfent el recorregut.
En el meu cas, l’existència de neu oculta la senda i facilita escurçar el recorregut fent una diagonal. Suposo que en condicions normals, sense neu i falta de boira, el tipus de terreny també permetrà fer aquest mateix flanqueig, encara que la visió de la traça influeixi.
Després del segon repetjó, ja travessada La Hoza del Conejo, a la dreta, i Las Chorreras, a l’esquerra, s’inicia el tram més pendent del recorregut que ens porta al precari refugi lliure del Chullo. Es continua en sostingut ascens per senda pedregosa que neix per la part posterior del refugi i de seguida veiem ja el vèrtex geodèsic del cim. El pendent es tempera i després d’un últim esforç aconseguim el cim. Si el dia és l’adequat (jo vaig tenir un bon dia malgrat la predicció meteorològica) les vistes que s’observen des del cim són espectaculars. La boira, a mitja altura, tapava la visió de les valls però la serralada de Sierra Nevada lluïa esplendorosa. No em creia que el que veia era el Mulhacén, tan a prop visualment. No vaig gaudir llargament del panorama ja que la boira començava a ensenyorir-se del terreny.
S’imposava un canvi de plans ja que la meva intenció era tornar fent un recorregut de descens per la corda est de la muntanya i baixar a la Laguna Seca, però per allí la boira dominava ja el terreny. Vaig decidir llavors desfer els meus passos per tornar al port. Retornat de nou al refugi, la boira ja em tallava el pas però no continuava el seu avanç cap a l’oest, així que vaig decidir un nou canvi de plans. El terreny és pendent però lliure de dificultats, així que vaig optar per perdre altura en lleuger flanqueig orientat al nord-oest per baixar a buscar la pista que uneix el port de la Ragua amb la Laguna Seca, en tot moment amb la tranquil·litat de tenir l’incòmode element sobre el meu cap i sense impedir-me l’orientació.
Així vaig arribar a la línia de pins que flanqueja tot el vessant nord-oest de la muntanya. Es travessa fàcilment malgrat l’espessor i falta de manteniment. Aquest mateix descens, potser més còmode i factible, el podia haver fet des del mateix cim, baixant en sentit sud-oest pel tallafocs de la lloma de Los Posterillos, però aquesta opció allarga uns quants quilòmetres el passeig. D’una o altra manera es connecta amb la pista que se seguirà en sentit nord-oest per arribar sense dificultat i de manera còmoda, seguint les indicacions dels diferents cartells que trobarem pel camí, al refugi del Puerto de la Ragua i a l’aparcament.
Al final, malgrat la neu i la boira, la sensació, en el meu cas, va ser la d’un fàcil i poc exigent passeig per aconseguir ascendir a la muntanya del Chullo, també conegut com Morrón de Bayárcal, el qual, malgrat els seus 2.610 metres d’altura i la seva innegable bellesa estètica, m’atreviria a qualificar de turó, com també el titllen en aquesta magnifica ressenya, en principi poètica, que vaig trobar a internet i que recomano llegir.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa topogràfic IGN.
col·lecció MTN 25. I
quadrícules nombres 1028-I i 1028-I
CONCEPTE DADA
Distància 8 km 162 metres
Desnivell 602 metres
Altitut Màxima 2.612 metres
Mínima 2.007 metres
Temps (1) 2 hores 31 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici Puerto de la Ragua

(1) sense aturades

Valoració MIDE
1 3 3 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.