Castell de Milany

Castell de Milany
Castell de Milany

Aquesta vegada hem triat la zona de Vidrà per fer l’ascensió a dos dels cims més característics de la subcomarca del Vidranès, dins la comarca d’Osona, fent una petita incursió en terres del Ripollès. Aquest recorregut ens permet ascendir als cims del castell de Milany i el puig de l’Obiol. Per a segons qui, el més alt de les serres de la contrada. Altres assignen aquest privilegi a Santa Magdalena de Cambrils. L’Institut Cartogràfic de Catalunya i l’editorial Alpina coincideixen descavalcant el primer. L’Ajuntament de Vidrà discrepa. Cap problema, tot es pot arreglar, tots els cims que pujarem són els més alts de les seves respectives serres, ja que hi ha la serra de Milany i la serra de l’Obiol. També hi ha la serra de Santa Magdalena, però aquesta no es trepitja en aquesta proposta.
Vidrà és un indret que mai cansa. Disposa d’una basta xarxa de pistes que fan les delícies dels amants de la BTT. També són molts els senders i corriols que són transitats per multitud de senderistes, tot i que sempre que hi he anat mai no m’he trobat a ningú (els dies feiners). La vegetació és d’allò més abundant i un estímul per als caminants. En algun lloc he llegit que el “Vidranès es pot considerar el reialme dels arbres de fulla caduca, com són els faig, roures, freixes, aurons, til·lers, bedolls, etc.”. Sobre això hi ha molta informació a la pàgina web de l’Ajuntament de Vidrà. Els amants de les ermites i esglésies tenen també la seva ració de llocs d’interès. I així un munt de propostes. Per descomptat que també és lloc de balmes, moltes d’elles habitades fins fa poc temps, però aquesta vegada, si hom s’hi fixa amb molta atenció, n’arribarà a veure de lluny una. No sabria dir exactament quina, si la dels Fleus o la de la Fumada.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
Collada del Barretó2.287742142.147061010:19:051.2110
Morro del Quer2.277735142.149489110:35:471.2371.448
Torrent de Milany2.292257142.156929010:56:221.2523.115
Castell de Milany2.289700942.165531011:38:261.5284.881
Collet de l’Amorriador2.300195142.162821012:00:451.4996.100
Puig de l’Obiol2.305078042.157842012:18:071.5506.842
Coll del Forn2.291695042.151686012:52:511.3078.990
Collada del Barretó2.287784042.147058013:02:021.2119.717

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Garmin Montana 600

 • Toponímia: la del mapa d’Alpina
 • Punt d’inici: collada del Barretó
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua:  no
 • Dificultat física: baixa
 • Altura màxima: 1.550 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 11,20%
 • Cartografia: Editorial Alpina 
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: pistes i senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps parat: 24 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 1.200 metres
 • Pendent mitjà de descens: 12,00%
 • Mapa: Bellmunt
 • Accessibilitat: preferible amb vehicle SUV o tot terreny
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 2 h. 18 minuts
 • Dificultat de progressió: baixa
 • Ascens positiu: 600 metres
 • ibpindex:   47  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 19 de desembre de 2012, data de realització del recorregut.

Sortim de la collada del Barretó seguint les indicacions que ens facilita el pal de senders que trobem en la cruïlla de pistes. Ens dirigim en sentit nord-oest en direcció al castell de Milany.
Seguint per pista anem caminant encarant-nos cap al morro del Quer voltant la serra de Queraubs. A l’alçada del morro del Quer la pista fa un fort revolt en sentit nord-est per transitar per pista pel mig d’una esplèndida fageda per sobre de la baga de dalt del Barretó, amb el mas de ja a la vista.
Circulant per aquesta pista, sense risc de pèrdua, arribem a trobar-nos amb la pista que bé de la collada del Barretó i del coll del Forn. A partir d’aquest punt seguim per la pista i creuem el torrent de Milany per anar en direcció al Mas de Milany. No hi arribarem, ja que uns centenars de metres abans ens desviarem per una altra pista, marcada amb senyals de direcció que menen al castell de Milany. Aquí cal fer un apunt, ja que hi ha diferents possibilitats. Es pot seguir el track facilitat o es pot seguir en direcció al mas, ja que des d’aquest surt un altre sender que, passant pel Jaçal i el pla del Castell, facilita l’ascens.
Si s’opta per seguir el track d’aquest blog, es farà una suau pujada seguint el curs d’una torrentera, normalment seca, en direcció nord fins a passar una porta de ferro feta malbé. La pista ens obliga a fer un gir a la dreta i agafar orientació sud-est per dirigir-se al clot de la Rabassa i el collet del Terrer. El normal és seguir aquesta pista i fer una pujada molt còmoda fins a la creu del Castell, però en aquesta ocasió, veient tant a la mà el cim, vam optar per fer pel dret buscant una ràpida ascensió directa al cim. Val a dir que és molt fàcil pujar d’aquesta manera, enfilant-nos de feixa en feixa seguint les traces del bestiar, però en castellà (ho sento, desconec quina frase es fa servir en català per dir el mateix) es diu que “no hay atajo sin trabajo”.
També vam complicar molt i molt la pujada al castell, ja que vam acabar per fer una grimpada. Per descomptat que tot això es pot estalviar fent les coses amb seny, però vam voler donar una mica d’aventura a la fins aleshores, molt tranquil·la caminada.
Bé, després de deixar clar que vam complicar voluntàriament la sortida, l’accés al cim es fa per camins molt i molt transitats, així que continuem amb la ressenya.
El cim del castell de Milany es pot considerar un molt bon mirador, ja que, si el dia ho permet, les vistes són extraordinàries. Tan sols diré que s’albiren molts cims, valls i, fins i tot, el mar, allà pel golf de Roses. Fetes les fotos de rigor, la caminada de tornada s’humanitza molt i molt, ja que anirem recorrent senders marcats com a PR i GR, que ens portaran al puig de l’Obiol. He llegit que aquest cim és una mica complicat de trobar. Res més lluny de la realitat. S’hi passa molt i molt a prop. Tant que es fa el cim per pura intuïció. A més a més, hi ha un text dibuixat amb retolador a un tronc amb indicacions, tan sols a dos metres del cim. Això sí, si aneu a tota hòstia segur que us passeu de llarg.
Fet el cim, que no té gaire interès, ja que està voltat d’alts faigs que impedeixen tota vista, s’ha de continuar pel GR en direcció al faig Ramader, una molt maca esplanada en la qual, si es vol fer aquesta proposta, deixarem el GR per fer servir un altre camí més “aventurer”. Per descomptat que si se segueix el GR, arribareu al mateix lloc, fent una mica més llarg, però amb el premi de gaudir de la presència del monumental faig del coll de Sant Cristòfol.
Com hem proposat, deixarem el GR i seguirem el camí que retalla distància passant per sobre de la solana de Dalt. D’ençà que hem deixat el GR hem perdut els senyals i anem per sender sense cap indicació, però evident i clar, tot i la gespa que el cobreix. Arribarà un moment en què veurem trossos de tub de plàstic (desembre de 2012) de color taronja penjats de les branques dels arbres. Seguint-los, es baixa fàcil fins a sortir a una pista. Els plàstics fan creuar la pista i seguir baixant muntanya avall. Segons el mapa d’alpina de Bellmunt 2011, aquesta pista surt al coll del Forn.
En principi aquesta és la destinació buscada. Nosaltres vam preferir seguir els tubs dels arbres i vam acabar sortint a una altra pista, ara de pòrtland. Una vegada a la pista la vam seguir en sentit de pujada, cap al sud, i vam acabar sortint al coll del Forn. D’allí cal seguir la pista en direcció a Santa Maria de Besora i s’arriba finalment al cotxe.
L’última llaçada de la pista la vam retallar fent un descens fàcil anant per un corriol que permetia fer drecera.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.