Carlit
Carlit

Segur que un dels sectors més visitats de la Cerdanya és el de les Boullouses (Bulloses per als catalans del sud). Tant hi fa la temporada de l’any que sigui, cap de setmana o feiner, sempre trobaràs algú fent un volt per la zona. És tan alta la presència de visitants que des de fa ja molt temps, en temporada d’estiu, es regula l’accés de vehicles al sector i tan sols és possible accedir-hi a peu o en autobús (vegeu condicions d’accés a la pàgina web www.ledepartement66.fr/59-les-bouillouses.htm). També a l’hivern acostuma a estar tallat l’accés a partir del pla dels Avellans, a causa de l’acumulació de neu, ja que no es fan feines de neteja de la carretera a partir d’aquest punt.
Que són moltes les persones que visiten aquest lloc en donen fe la multitud de camins que solquen el territori, no tots senyalitzats. Dos són els principals. Per una banda el circuit, o bucle, dels 12 llacs. Fent aquest recorregut és fàcil trobar gent asseguda contemplant la tranquil·litat de les aigües lacustres i els recs que creen els seus desguassos, fins i tot estudiants fent les seves feines escolars.
L’altre camí freqüentat és el GR-10 o Pays Tour du Carlit. El dels llacs, però, és amb diferència el que acumula més concentració de visitants, ja que més enllà de l’estany de Sobirans no és tanta la gent que s’hi aventura.
Centrant-nos en el Carlit, que és el cim que ens ocupa, no puc deixar d’oferir un parell de dades que, tot i ser ja conegudes per tothom, no deixen de ser necessàries.
El Carlit, amb els seus 2.921 metres oficials, és el cim més alt de la Cerdanya, tant la del nord com la del sud, i això, per si sol, el converteix en objecte del desig dels muntanyencs. Conquerir-ne el cim és tot un trofeu per a aquest col·lectiu.
Aquesta muntanya, es miri pel cantó que es miri, sembla inaccessible, protegida per vertiginosos vessants, atarterat el ponentí i encrestats la resta, però tot és façana. Són tants els peus que hi han deixat petjada que tret de les carenes nord i sud, l’accés al cim es fa, en certa manera, còmodament, sobretot pel vessant llevantí, que de moment és el que conec.
En moltes ressenyes he llegit que cal grimpar en determinats trams. En el meu cas vam haver de fer-ho en el tram intermedi de la carena però perquè vam errar el camí. També és cert que si ens deixem guiar pels senyals de pintura vermella, molt vella, ho haurem de fer, però més que grimpar, penso que és ajudar-se de les mans per progressar. També cal dir que no sempre és bona idea seguir els senyals vermells, ja que en un parell de trams menen per llocs més difícils.
Finalment cal dir que, com sempre, hi ha diferents alternatives que permeten completar recorreguts circulars, potser molt més interessants que l’aquí ofert. Per circumstàncies que no vénen al cas explicar, nosaltres vam acabar fent un recorregut diferent del planificat originàriament.
Una alternativa consisteix a baixar del cim del Carlit pel de Baix i seguir pel puig de Sobirans i fer tota la serra fins a Castellà per baixar a l’estany del mateix nom i enllaçar amb el camí abalisat.
Una altra alternativa consisteix a tornar al punt d’inici baixant per la coma dels Forats, al sud-oest del tossal Colomer, per anar a trobar l’estany Llat i l’estany Negre, a on s’enllaça també amb el camí abalisat.
Per descomptat que els valents poden fer servir aquestes alternatives per fer el circuit d’ascens i descens, en comptes de fer servir el camí abalisat. Això queda per a gent molt preparada, penso.
Com que farem servir el circuit senyalitzat no caldran gaires explicacions. Tot i així faré una curta explicació, sense estendre’m en detalls. Tot el camí està senyalitzat amb diferents senyals, que ja aniré explicant.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
Hotel Les Bones Hores1.996468142.560081008:17:122.0870
Bifurcació camins1.984992142.564389908:42:072.1991.222
Bucle 9 llacs1.968925042.572899109:16:492.2803.220
Bucle 12 llacs1.957933042.572423009:37:332.3934.240
Estany Gelat1.940011942.570329010:19:522.6425.883
Carlit1.932142042.569838011:20:212.9516.685
Carlit occidental1.931644042.570854111:43:2729466.810
Palanca de Trevens1.963914942.576570013:02:192.3589.937
Hotel Les Bones Hores1.996439142.560166014:12:502.08713.610

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Two Nav Anima+

 • Toponímia: la del mapa de l’IGN France
 • Punt d’inici: llac de les Bouillouses
 • Itinerari senyalitzat: sí
 • Tipus d’activitat: alta muntanya
 • Fonts d’aigua:
 • Dificultat física: alta
 • Altura màxima: 2.952 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 13,20%
 • Cartografia: IGN Top 25 ET Série Bleue
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 53 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 2.085 metres
 • Pendent mitjà de descens: 12,60%
 • Mapa: 2249 ET
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 5 h. 02 minuts
 • Dificultat de progressió: moderada a alta
 • Ascens positiu: 873 metres
 • ibpindex:  115 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 20 de setembre de 2016, data de realització del recorregut.

Sortim de l’aparcament de l’hotel Les Bones Hores i agafem el sender senyalitzat amb un cartell en el qual llegim «Bucle dels 12 llacs» i «Carlit…3,30 hores». El camí està senyalitzat amb pintura groga. També trobarem enormes fites, o millor dit, muntanyes de pedres. Sembla que cada persona que passa agafa una pedra per dipositar-la.
Entrem en zona boscosa i superem un tram de grans rocs granítics. Seguint el clar sender arribem a una primera bifurcació, senyalitzada amb un pal indicador. Podem anar per un sender o per l’altre. Triem el sender que ens porta a fer el recorregut en el sentit horari. Ja comencem a veure llacs o estanys. No els enumero.
Sempre caminant per sender clar, senyalitzat i evident, baixem a creuar la palanca que ens permet salvar el desguàs de l’estany de Vallell i ens porta a un encreuament de camins. Per la dreta tenim el bucle dels 9 llacs, que no seguim.
Ja veiem clarament el nostre objectiu. Ja estem encarats al Carlit. El sender ara es dirigeix a unes terrasses que permeten superar el desnivell que ens separa de l’estany de Sobirans, que ens queda a la dreta. Uns centenars de metres més endavant el sender que seguim deixa el camí senyalitzat dels 12 llacs.
Ja no veurem senyals grocs. Ara en trobarem de blaus i uns altres de vermells, molt vells. Ja fa estona que veiem a simple vista el camí que hem de seguir. El camí es comença a dreçar i canviem l’herba per pedregar. No es camina del tot malament però cal esforçar-se. Arribem a l’estany Gelat, petitó i enclotat als peus dels cims. A partir d’aquest punt cal estar atent a les fites, moltes d’elles de grans dimensions. Aquestes ens porten pels millors llocs. També trobarem senyals de pintura vermella però penso que no sempre assenyalen el millor camí. Jo vaig trobar millor les fites. En determinats punts cal ajudar-se de les mans, però jo no ho anomenaria «grimpar».
Amb més o menys dificultat, depenent de les capacitats de cadascú, es fa el cim.
Vistes espectaculars si el temps ho permet. Sessió fotogràfica al cim, descans, xerrada amb els companys, recuperar forces i iniciar el descens.
Nosaltres canviem de plans i decidim tornar pel camí abalisat dels llacs. Per això baixem de nou a l’estany Gelat i al camí abalisat. Ara, però, seguim els senyals en sentit NE, en comptes de seguir pel camí de pujada. Així seguim els senyals per anar a trobar la palanca que permet creuar a l’abric de l’estany de Trebens i seguir el camí, ara en sentit SE, per arribar, en un llarg i continu descens, a trobar el camí ja conegut una vegada superat l’estany del Viver.
Ja no cal res més que desfer camí fins a arribar a l’aparcament.
Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.