Alt del Griu

Alt del Griu
Alt del Griu

Sembla que l’Alt de Griu no es deixa pujar per tots els seus vessants. Mirant i mirant a internet no es troben itineraris diferents del que puja pel refugi d’Ensagents. Com a molt, hi ha qui puja per les Pedrusques, en comptes de pels estanys d’Ensagents. Aquests itineraris els fan servir molts muntanyencs per fer un recorregut circular i així fer més entretinguda la caminada.
Un altre itinerari que algú ha ressenyat a internet fa servir un camí que puja de les fonts dels Orris directament al cim. Un altre ha decidit unir totes dues propostes i fer una circular, pujant per les Pedrusques i baixant per la carena nord-oest i es completa així un recorregut molt interessant. Aquesta proposta em va agradar, així que és la que explicaré, amb la diferència que la pujada la fem pel refugi i els estanys, en comptes de per l’altre camí.
També vaig llegir ressenyes d’altres muntanyencs que parlen de seguir la cresta fins al pic d’Ensagents i més enllà. Fins i tot a Wikiloc hi ha un track que enllaça el Montmalús i l’Alt de Griu. Com que és tanta la informació ja penjada i ressenyada no m’embolicaré gaire, tan sols cal recalcar, com fa tothom, que aquesta és una proposta d’alta muntanya, molt maca i agradable, sobretot el trajecte que es fa al costat del riu Ensagents i el recorregut pels diferents llacs que trobem al nostre pas, però la meteorologia és molt canviant en aquests paratges i cal anar preparat per a qualsevol canvi sobtat de les condicions ambientals. També és una muntanya que ens demanarà un gran esforç per conquerir-la, sobretot si es fa en el sentit contrari al proposat.
Per últim cal fer referència als camins., totalment senyalitzat i sense possibilitat de pèrdua fins al refugi (lliure i obert). A partir d’aquesta infraestructura anirem sense senyalització, i fins i tot gairebé sense camí. Tan sols trobarem petites fites i rastres de pas, de persones o animals, no ho sabria dir. Això fins al cim. Però no cal amoïnar-se. Jo vaig ensopegar boira i vaig pujar bé. Del cim cap a baix són figues d’un altre paner. El mapa d’Alpina 2012 dibuixa un camí. Jo no el vaig trobar i la boira no en va tenir la culpa. Penso que a partir d’aquest punt el GPS és de molta ajuda. Cert és que del que es tracta és de baixar a trobar la zona arbrada de la cota 2.376, invisible al començament i que es veu perfectament a mesura que anem perdent altura. En aquell punt el camí davalla cap al sud-est però sobre el terreny el que es veu clarament és que continua per la carena però a partir d’aquest punt la cosa es complica, ja que no trobarem cap tipus de senyal, ni fita, ni rastre. Cal decantar-se de mica en mica cap al sud-est per evitar la via ferrada dels clots de l’Aspra i baixar a les fonts dels Orris. I així, ja sense problemes i per pista, al punt final del recorregut.

Referències aproximades dels punts de pas

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum.
Els cortals d’Encamp1.617384942.534844107:18:211.9160
Pleta de Baix1.627589142.523845008:00:302.2282.096
Refugi d’Ensagents1.642039042.516887008:31:172.4043.735
Collada d’Estinyola1.643095942.524338009:13:312.6575.100
Alt de Griu1.651262942.525133009:43:242.8706.001
Desviament a clots de l’Aspre1.640575042.534667010:32:372.3657.610
Pleta dels Orris1.631768042.536521911:00:362.0398.783
Els cortals d’Encamp1.617377142.534850911:16:421.91610.070

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Garmin Montana 600

 • Toponímia:  Nomenclàtor Andorrà
 • Punt d’inici: els cortals d’Encamp
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: alta muntanya
 • Fonts: 
 • Dificultat física: moderada a alta
 • Altura màxima: 2.870 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 16,56%
 • Cartografia: Editorial Alpina
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: senders i fora camí
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 22 min.
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 1.916 metres
 • Pendent mitjà de descens: 23,03%
 • Mapa: Andorra
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  antihorari
 • Temps caminant: 3 h. 36 min.
 • Dificultat de progressió: moderada a alta 
 • Ascens positiu: 961 metres
 • ibpindex: 114 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 30 de juliol de 2014, data de realització del recorregut.

Començarem a caminar per senda en sentit sud-oest i remuntarem un petit marge que ens deixa ja a tocar dels pins. Al cap d’uns metres ja trobem el primer pal indicador que ens diu que anem en direcció al refugi d’Ensagents i de la collada dels Pessons. Fins al refugi diu que tenim 2 hores de caminada. Tot i que el camí és senyalitzat, els típics punts grocs d’Andorra triguen a aparèixer.
Caminarem en forta pujada pel mig d’un bonic bosc de pi negre i quan el camí s’aplana trobem un camp amb una tanca de pedra seca. No tenim cap altra solució que seguir la paret. No tenim més camí. Abans haurem deixat enrere un panell gran de fusta en el qual se’ns informa que transitem pel bosc del Campeà. Més endavant trobarem un altre desviament i seguirem les indicacions que menen al refugi.
Abans d’arribar-hi haurem de superar un pendent entre rocs, amb el camí molt perdedor però amb fites que ens ajuden a superar el pas. Just quan deixem les pedres i tornem a trepitjar terra i herba apareix el refugi.
Hi ha una font amb molt bona aigua.
Continuem pel camí i ens atansem a un pal indicador que veiem uns metres més enllà. Anem en la mateixa direcció que portem, en direcció a la collada dels Pessons. Sense adonar-nos-en deixem aquest camí i ens desviem a l’esquerra per iniciar l’ascens als estanys. No tenim ja senyalització, així que cal seguir les fites.
Anem superant estanys fins que arribem al superior i més gran. Suposo que si el dia és net ja es veurà el cim objectiu del dia.
Quan som a l’alçada de la llengua de terra que entra dins de l’estany haurem de girar a l’esquerra per prendre orientació nord-oest, ja encarats a la collada d’Entinyola. Una vista enrere ens regala una agradable visió dels estanys. Des de la collada hi ha qui puja al cim seguint l’aresta però algú ha deixat fites que ajuden a pujar-hi més còmodament. L’aresta sembla maca, però amb les condicions que jo la vaig trobar és millor seguir les fites. Al final, com que no acabava de fer net vaig girar a la dreta per acabar al cim, a tots dos, que estan a tocar.
Si hi aneu, espero que tingueu millor dia que jo. Gaudit el cim tornarem a la brava, muntanya avall. Ja he explicat als comentaris que segons Alpina tenim un camí que baixa. Tan sols hi ha un petit detall, el fort pendent. Cap problema sense neu o sec. Amb el primer element grampons i piolet són obligats. Moll, les relliscades són garantides. El terreny és net, tan sols ens demanarà anar esquivant les pedres del terreny. Baixarem sempre en sentit nord-oest buscant els millors passos. Així arribarem a la vegetació i a un llom herbat. Continuem igual, ara ja per traça que s’intueix prou bé, fins que es perd. Cal progressar en sentit nord-est fins que ens surt al davant una paret rocosa. Aquí cal girar a l’esquerra i anar baixant en sentit sud-oest i més endavant en sentit nord-oest.
Aquí ja hauríem d’anar sobre sender, que ens baixarà, de forma prou clara, a una mena de coll a l’oest de la paret de la via ferrada. Ara el camí es fa més evident i ens baixa a la pista, a l’altura de les fonts dels Orris, que ens tornarà de nou al punt des d’on hem començat a caminar.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.