El tossal Gros

El tossal Gros
Tossal Gros

Sortida diferent, de dos dies, a les normalment fetes fins ara, durant la qual vaig aprofitar per fer cinc cims molt propers els uns dels altres, inclosos a la llista dels 100 cims, un d’ells, a més a més, sostre comarcal de l’Alt Camp. Els cims en qüestió varen ser el Tossal Gros, la Cogulla, el Picorandan, la Punta de les Airasses un dia, i la Punta de la Barrina l’endemà, després d’haver fet nit al refugi de la Mussara, obert tot l’any (informació a la data de realització d’aquests recorreguts), molt ben situat, molt correcte i net, i el millor de tot, molt econòmic (Nati, 629750484). Tinc clar que aquesta no sembla la millor manera de fer muntanya, ja que t’atipes de pujar cims i potser no es gaudirà de la natura però ho vaig fer així, ja que venint de les comarques gironines, després de fer una bona colla de quilòmetres i deixar uns quants cèntims a l’autopista, penso que s’ha d’aprofitar el temps.
Un altre aspecte que pot semblar estrany és el fet d’haver pujat els cims de forma individual, quan el més natural és enllaçar cims tan propers. També jo m’ho vaig plantejar així amb diverses opcions, però finalment em vaig decidir per fer-los separats i així donar als interessats altres opcions i punts de vista.
Bé, explicat tot això toca centrar-se en aquest cim del Tossal Gros.
Cim limítrof de les comarques de la Conca de Barberà i l’Alt Camp, amb una fisonomia molt particular que el fa visible des de diferents indrets. La seva forma de barret de bruixot i el fet de trobar-se al mig de les planes de Valls i de Montblanc el fan fàcilment localitzable. Es tracta d’una muntanya de fàcil accés. Tant és així que podrem accedir en cotxe fins al coll de la Coloma, tant des del costat de llevant com des del de ponent. Aquest cim és a l’extrem sud-oest de la serra d’en Jordà i és un excel·lent mirador des del qual podem copsar un ampli horitzó.
No explicaré el recorregut, ja que això ho faig a l’apartat de la ressenya, però sí que faré cinc cèntims del que ens trobarem pel camí.
Primer de tot cal dir que no tindrem cap dificultat per seguir aquest itinerari, ja que el trobarem perfectament senyalitzat, sobretot amb pals indicadors de diferents tipus, majorment del consell comarcal. La major part del recorregut es fa per pistes amples en perfecte estat i la resta, per camins i corriols molt fressats.
De vegetació arbrada no en trobarem gaire, tret del tram final del recorregut, així que si fa sol, el sentirem de valent. Tampoc trobarem aigua en tot el recorregut, així que cal proveir-se’n.
No crec que sigui normal i que li hagi passat a gaire gent, o sí. El cas és que jo vaig tenir la sort (beneficis d’anar sol a la muntanya) de contemplar, durant una bona estona, una marta o una fagina (era lluny i la veia d’esquena, i no vaig poder distingir-la bé).

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitud NLongitud ETempsAlçària mDistància acum. m
Prenafeta41.3772751.22715300:00:005030
el camí de Cabra41.3806121.23429200:14:41623898
Bifurcació a l’Era del Caterí41.3846071.24218400:26:116211.849
Coll de la Coloma41.3788671.24641400:49:237693.455
Cim del Tossal Gros41.3752971.2393901:12:218644.310
Coll de Prenafeta41.3726771.23393701:31:236745.231
Prenafeta41.377361.22718401:46:395036.218

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Two Nav Sportiva

 • Toponímia: la del mapa de Piolet
 • Punt d’inici: Prenafeta
 • Itinerari senyalitzat: sí
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua:  no
 • Dificultat física: baixa
 • Altura màxima: 864 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 11,90%
 • Cartografia: Editorial Piolet 
 • Com arribar-hi: itinerari Google maps
 • Tipus de terreny: pistes 
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 12 minuts
 • Dificultat d’orientació: nul·la
 • Altura mínima: 502 metres
 • Pendent mitjà de descens: 17,00%
 • Mapa: Serra de Miramar
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 1 h. 35 minuts
 • Dificultat de progressió: baixa
 • Ascens positiu: 395 metres
 • ibpindex:  47 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 14 de juny de 2011, data de realització del recorregut.

Ens trobem al final de la carretera TV2421, just abans d’arribar al carrer Lilla.
Sortim en direcció est en cerca d’aquest carrer. En poc més de 100 metres arribem a un pal indicador i seguim en direcció al coll de l’Era del Caterí. Caminem ara pel camí de Cabra. Seguim caminant per aquesta pista i deixem a l’esquerra el camí de la font de la Pleta.
No triguem gaire a trobar un altre pal indicador. De fet trobarem un total de tres pals pel camí. En tots seguirem les indicacions que menen cap al coll de l’Era del Caterí. No serà fins al quart que canviarem de destí. Quan portem uns 2.310 metres des de l’inici de la caminada, segons mesures del GPS, així que farem cas d’aquesta dada amb totes les reserves, trobem un altre encreuament amb un altre pal indicador. En aquesta ocasió continuarem en direcció al coll de la Coloma. Un bon passeig ens porta a trobar un altre desviament, com tots fins ara, amb un pal indicador.
Per la dreta es pot fer el cim però seguim en sentit sud-est en direcció a les Santes Creus i Figuerola del Camp. No triguem gaire a canviar de direcció. Tornem a un encreuament al qual tornem a trobar indicada la direcció a seguir per anar al coll de la Coloma i finalment arribem a aquest coll. Ara ja trobem la carena i de nou un pal indicador. Girem a la dreta per seguir les indicacions cap al cim. Seguim per la carena en sentit sud-oest i trobem per la nostra dreta el sender que puja de l’encreuament abans esmentat i el deixem, ja que seguim per la carena en cerca del cim, ja molt pròxim. Ens calen uns 250 metres per a coronar-lo.
Un cop haver gaudit del magnífic cim i recuperades les forces, toca emprendre la baixada.
Per això iniciem un fort descens per la carena, amb la mateixa orientació, una mica més a l’oest podem dir, en direcció al coll de Prenafeta. En tan sols uns 530 metres enllacem amb una pista, la qual deixem al cap de poc, ja que prenem el trencall que per la dreta, en un fort revolt, deixa el coll de Prenafeta i es dirigeix a Prenafeta Vella.
Per no canviar la tònica que hem trobat fins ara, un nou encreuament senyalitzat ens mostra el camí a seguir per anar en cerca del castell de Prenafeta i a Prenafeta Vella. En un nou encreuament toca ara deixar per la dreta el desviament al castell i continuem recte, en baixada, en direcció a la població de Prenafeta. Al cap de poc enllacem amb una altra pista que seguim en cerca d’un nou pal indicador, sempre en direcció a Prenafeta.
Uns pocs centenars de metres ens separen del camí de Figuerola i del camí de Cabra. Quan enllacem amb aquest últim ja som a terreny conegut, així que desfent camí, tornem al punt d’inici d’aquest recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.