Tossal del Rei

Tossal del Rei
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades3 hores 34 minutsDificultat medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 719 metresDificultat orientació2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 723 metresDificultat desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 13 km 810 metresEsforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document48
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 1.350 metresEl punt més baix es troba a 742 metres
CartografiaEditorial Piolet. Mapa els Ports sud V2

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

40.705772ºN, 0.170295ºE

El recorregut proposat fa la pujada per l’itinerari que segueix la majoria de propostes que es troben a internet i que puja al cim passant pel coll dels Tombadors. Fins a aquest coll s’hi pot anar seguint una pista molt ampla i apta per a vehicles o seguint un sender, no gaire clar al començament, que evita recórrer la pista. Al coll tombarem a l’esquerra per agafar pista fins a dalt. Durant el recorregut no trobarem gaire senyalització, així que s’haurà d’anar vigilant. Per baixar del cim continuarem encara per l’itinerari més utilitzat fins a arribar al Pinar Pla.
Aquí és a on es proposa recaragolar una mica la cosa. El normal seria continuar el descens agafant el GR7 però aquí es planteja la baixada anant a trobar el Mas del Paraire i baixar al PR V-75-2 que uneix el pantà d’Ulldecona amb Fredes. Aquest és un itinerari molt més feréstec i aventurer i, com diu un amic, cal tenir experiència a seguir vells camins. Com que aquest no és una de les meves qualitats, a partir del Mas del Paraire vaig tenir problemes per trobar el camí bo, però finalment me’n vaig sortir, així que si es ressegueix la traça no hauríeu de tenir problemes. Si pel que sigui no voleu complicar-vos la vida, el millor és tornar pel GR.

Ressenya del recorregut

He aparcat a l’entroncament del GR7 amb el PR V-16. Començo a caminar pel segon, seguint els senyals, en sentit nord-oest, com si anés a la recerca d’un transformador elèctric que es veu a la llunyania. Més o menys uns 200 metres més endavant, deixo la pista i m’enfilo per un camí que ressegueix un tanca de pedra seca, que vaig deixant a la meva dreta.
El sender fa pujada en sentit nord-est fins que trobo una bifurcació a on deixo la traça que segueix recte i giro a l’esquerra. El sender va girant a poc a poc en sentit nord-oest i em porta a un altre camí a la dreta, ja passat el tossal de Cataperdius. El camí continua en pujada amb la mateixa orientació i havent deixat primer un desviament on agafo el trencall de l’esquerra, més endavant un altre que segueixo per la dreta i un altre al qual deixo la branca que se’n va per la dreta, arribo al coll de Tombadors i la pista que era la que he deixat per agafar el sender que m’ha portat fins a aquest coll. En definitiva, que vaig fer drecera.
Travesso aquesta pista per tal de seguir, a l’altre costat, una traça que em porta a un altre entroncament. En aquesta ocasió continuo per la dreta, de pla, i deixo el trencall que per l’esquerra fa pujada. D’aquesta manera, per camí que pren orientació majorment nord-est i seguint sempre allò que podríem dir que és la pista principal, vaig guanyant desnivell fins que arribo a allò que el mapa dibuixa com a frontera entre Castelló i Terol.
No l’arribo a passar ja que canvio el sentit de la marxa al girar a la dreta, en sentit nord-est per seguir la imaginària línia fronterera i així arribar al cim del tossal dels Tres Reis, tal com l’anomena la FEEC en la llista del repte, o tossal del Rei, segons la nomenclatura oficial i el mapa de l’editorial Piolet.
Un cartell de ferro amb banderes metàl·liques prova d’assenyalar la partió dels tres territoris, que en aquest punt es donen la mà: l’Aragó, el País Valencià i Catalunya. És normal jugar a posar peus i mans de tal manera que siguem als tres racons. De vistes no, en puc parlar. El dia no em va permetre gaudir-ne.
Per continuar amb la proposta i iniciar el descens del cim vaig anar per un sender que pren orientació est. Al mapa dels Ports, de Piolet, aquest sender fa girs a dreta i esquerra, cosa que sobre el terreny no és així. El camí es troba amb un tallafoc, així que el descens és gairebé lineal. Surto a un camp que creuo en sentit sud-oest i surto a una pista, per on continuo per la dreta. Més endavant es deixa a l’esquerra de la pista el Mas del Ric de Fredes i finalment connecto de nou amb la carretera que puja de Fredes.
Continuo per aquesta infraestructura uns quants centenars de metres, en sentit sud-est, fins que arribo a trobar el GR-7. Per la dreta hi ha una cadena. Si s’agafa en sentit sud, per la dreta, es pot tornar còmodament a Fredes. Continuo recte uns pocs metres fins que trobo, per la dreta, una pista de ciment. Deixo la comoditat del GR7 i continuo per la pista de ciment, en sentit sud-est. La pista va fent girs suaus a esquerra i dreta i arribo a una cadena. La creuo i més endavant torno a trobar una pista que m’ofereix la possibilitat de connectar amb el GR per tornar a Fredes.
L’obvio i continuo en sentit nord-est per acabar enllaçant amb el PR que m’ha de portar al Mas del Paraire. A partir d’aquest punt cal anar a l’aguait perquè el camí és força perdedor (juliol de 2010), de fet vaig perdre els senyals de pintura i vaig tenir problemes per continuar el recorregut. Com vaig poder, alternant el que semblaven traces, baixant sense camí clar, fent servir una torrentera i creuant una riera, vaig aconseguir connectar amb el PR V-75.2, la continuació del qual no vaig ser capaç de trobar al Mas del Paraire.
Ja amb la tranquil·litat dels senyals, els vaig seguir per la dreta i així vaig arribar a una cascada i a un pal indicador. Continuo en direcció a Fredes seguint els senyals de pintura, que finalment em fan enllaçar amb el GR. Seguint les seves marques blanques i vermelles arribo finalment a l’aparcament.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Piolet.
Mapa els Ports sud V2.
CONCEPTE DADA
Distància 13 km 810 metres
Desnivell 719 metres
Altitut Màxima 1.350 metres
Mínima 742 metres
Temps (1) 3 hores 34 minuts
Senyalització Pals i pintura
Punt d'inici Fredes

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 2 3 3

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.