Tossal de la Moradilla

Tossal de la Moradilla
Tossal de la Moradilla

Petita caminada, un passeig millor dit, circular per visitar el turó “fortificat” de Moradilla, als afores de la població d’Alamús, i amb un gran domini visual que el fa de visita obligada en dies clars. Destaquen sobre la resta el perfil, o «sky-line», de la ciutat de Lleida, a l’oest, i els contraforts dels tres Montsecs, al nord. Aquest cim, donada la seva situació, té una silueta inconfusible que fa que tothom que circuli per l’autovia A-2 el reconegui fàcilment perquè és l’únic punt en el qual el terreny agafa pendent. També ajuda, i molt, la torre de l’antic telègraf òptic que dóna encara més esveltesa al conjunt.
El tossal està format per tres promontoris. El central és el que té el privilegi d’ostentar el vèrtex geodèsic i la torre. El de més a l’est sembla que està farcit de restes de ceràmica antiga de l’època dels ibers, o així es diu en la pàgina web catalunyamedieval.es, en un post publicat l’any 2007. També aquesta pàgina fa menció a l’altre promontori perquè en ell (la punta més a l’oest) trobarem una curiosa i interessant xarxa de construccions, búnquers i trinxeres, de l’època de la nostra guerra “incivil” en la qual, segons la pàgina abans esmentada, es va fer el rodatge de la pel·lícula “la fiel infanteria“, l’any 1959.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTemps parcialTemps acum.Alçària mDistància acum. m
Granges del Robert0.719869441.623095200:00:0000:00:001800
Tossal de la Moradilla0.709281541.619535500:50:5300:50:532382.445
Torre de la Moradilla0.709930141.619485600:03:4300:54:362382.516
Granges del Robert0.719869441.623095200:33:3301:28:091804.092

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS Garmin Montana 600

 • Toponímia: Nomenclàtor of. Catalunya
 • Punt d’inici: Granges del Robert
 • Itinerari senyalitzat: no
 • Tipus d’activitat: passeig
 • Fonts d’aigua: no
 • Dificultat física:  baixa
 • Altura màxima:  228 metres
 • Pendent mitjà de pujada:  3,86% 
 • Cartografia:  ICGC
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: Pistes
 • Tipus de recorregut:  circular
 • Temps aturat: 13 minuts
 • Dificultat d’orientació:  baixa
 • Altura mínima:  175 metres
 • Pendent mitjà de descens:  3,73%
 • Mapa: fulls 254-114 i 254-115 e/1:5.000
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit: antihorari
 • Temps caminant: 1 hora 15 minuts
 • Dificultat de progressió: baixa
 • Ascens positiu:  47 metres
 • ibpindex:  17 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 14 d’abril de 2014, data de realització del recorregut.

Comencem a caminar desfent camí en sentit nord per anar a trobar la pista que gira a l’esquerra i segueix paral·lela a la carretera L-11. Tindrem sempre molt clar el nostre objectiu així que no ens caldran waypoints ni cap mena de senyalització. Quan portem uns quants centenars de metres caminats, trobem a l’esquerra una pista que es dirigeix clarament al turó. Passarem al costat, la deixarem a la nostra esquerra, d’una gran bassa d’aigua pel rec dels camps fruiters de la zona i al cap de poc trobem un altre encreuament. Hem de girar en direcció a l’oest i seguir per la nostra dreta en direcció a una construcció que veiem en aquella direcció.
Just quan hem superat l’edifici, trobem a l’esquerra una altra pista que inicia una suau pujada. Ens incorporem i agafem ara orientació sud-est i comencem a anar en sentit contrari al que portàvem. Poc temps després trobem a la dreta un corriol precari que puja pel marge de la pista fins a una terrassa planera. Pugem a aquesta terrassa i anem el més recte possible a la torre fins que trobem un sender travesser. Ens incorporem a aquest i el seguim per la nostra dreta el millor que puguem. Aquest sender és molt precari, però se segueix prou bé.
Anirem planejant primer, entre arbusts aromàtics, i de mica en mica, girant i pujant en direcció al coll que veiem al costat de la punta rocosa. Una vegada al coll ens dirigim, pel costat que ens agradi més, a donar la volta al grup de rocs, visitant i mirant tot allò que trobem al nostre pas. Quan hem gaudit de les troballes tornem al coll i enfilem definitivament el camí del cim i vèrtex geodèsic del tossal de la Moradilla. Compte amb la sitja propera al vèrtex.
Gaudit del cim i de les vistes continuem la marxa, ara en sentit est, per iniciar el descens per un sender amb un pendent considerable que pot fer perillar la verticalitat del caminant. Fet el descens acabem sortint a pista. Ara toca seguir-la, per fer més llarg el recorregut i aprofitar una mica més el dia, en sentit sud-est, deixant a la nostra esquerra les restes d’una edificació. Just hem passat de llarg l’edifici, deixem també de banda una pista que se’n va per l’esquerra i continuem caminant per la pista principal.
Al següent trencall que trobem haurem de deixar la pista i girar a l’esquerra per dirigir-nos en sentit est, a un camp en el qual sembla que s’acaba el camí. No és del tot cert perquè si voregem aquest camp per la nostra dreta, arrapats al marge divisori de camps, acabarem trobant un pas que ens permetrà baixar a una altra pista que, ara ja sense ensurts, en portarà a trobar la sortida dels camps de conreus.
Aquesta nova pista mor plàcidament quan troba una altra, transversal, que l’agafarem i continuarem per la nostra esquerra i ens portarà definitivament a trobar de nou el cotxe i així donar per acabada la passejada d’avui.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.