Puigsou

Puigsou
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades4 hores 37 minutsSeveritat del medi natural 2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 833 metresOrientació en l'itinerari3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 833 metresDificultat en el desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 12 km 300 metresQuantitat d'esforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document81
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 975 metresEl punt més baix es troba a 411 metres
CartografiaEditorial Alpina. Garrotxa Zona Volcànica

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

42.069175ºN, 2.659112ºE

El recorregut proposat no és el més habitual per accedir al cim del Puigsou, cim comarcal del Gironès, però part del recorregut ha sigut recuperat i marcat com a sender de petit recorregut, a més a més, transita per llocs molt poc freqüentats i amb més ombra que a l’altre vessant de la muntanya.
En principi aquest recorregut fa la pujada al turó d’Espinassors però podeu estalviar-vos la pujada, si voleu, ja que el cim no té gaire interès paisatgístic, tot i que sortint al cingle s’obtenen bones vistes dels voltants.

Ressenya del recorregut

Començarem a caminar pujant per la carretera asfaltada, en sentit nord-est durant uns 150 metres. Abans d’arribar a un revolt de la carretera a mà esquerra veiem una pista a la nostra dreta que s’endinsa, en pujada, en el bosc. Agafem aquesta pista. Al cap de poc temps trobem que la pista fa un revolt a l’esquerra i hem de deixar l’altra pista que segueix recte.
Així arribem al Portalló, mas enrunat i abandonat. Hem recorregut uns 550 metres des del començament. Hem de voltar el mas per la nostra esquerra i trobarem un sender que surt per aquest costat del camp. Continuarem pujant i passarem per l’indret anomenat Llosa Llarga. El terreny per on transitem evidencia aquest topònim.
Així arribem al coll Saposa. Aquí hem de triar si pugem o no al turó d’Espinassors. Si decidim pujar-hi hem d’anar en sentit sud per anar a trobar una pista amb el pas barrat amb un cable de metall. En sortir del revolt a la dreta que fa la pista hem d’anar molt amb compte per mirar de trobar un corriol, molt amagat entre la vegetació, marcat amb una petita fita de pedres a la nostra esquerra.
Seguirem aquest corriol mirant de no perdre mai de vista les fites que de tant en tant marquen la direcció a seguir per arribar al cim. Val a dir que aquest camí és molt precari i perdedor, així que el millor és no perdre les fites.

(nota d’actualització: Avui en dia aquest sender es troba totalment senyalitzat amb pintura blava)


Fet el cim, desfarem les nostres passes per tornar de nou al coll Saposa. Per continuar hem de fer cas de les indicacions que trobem al coll. Si continuéssim recte en sentit nord aniríem a trobar la pista que ens portaria cap a Olot o Banyoles. Nosaltres hem d’agafar la pista que fa baixada, a la nostra dreta, en sentit sud-est, passar pel clot dels Aures i anar a sortir a un encreuament de camins.
Creuarem el rec del pla de Martí i vorejarem l’antic veïnat de Rocacorba, avui en dia està en procés de recuperació algun mas. Pujarem per la pista fins a sortir al pla Martí. Just quan hem sortit de l’arbrat veiem les torres de comunicacions de l’estació de Telefónica. Aquí hem de deixar la pista i girar a la dreta passant pel prat, i anar a trobar la torreta elèctrica que veiem a la nostra dreta.
A una pedra que hi ha a la vora trobarem les marques de PR que segueixen el camí dels Morts. Seguirem aquest camí fins a sortir a la carretera asfaltada que puja del pla de Martí i que ens portarà fins al cim.
Aquesta carretera no arriba ben bé fins al punt geodèsic, ja que es troba dins de les instal·lacions de TV, però sí que podem accedir-hi si agafem el tallafocs que surt al peu de l’última torreta elèctrica que trobem abans d’arribar al final de la carretera.
Abans d’arribar al punt a on el tallafocs fa baixada hem d’anar a la dreta i pujar entre la vegetació per trobar la tanca de les instal·lacions. Seguint aquest tancat arribarem a l’alçada del punt geodèsic i de la caseta de guaita.
Per baixar desfarem el camí fins a sortir a la carretera. Baixarem i, al primer revolt que trobem a la dreta, veurem una caseta metàl·lica amb una tanca. Deixarem la carretera en aquest punt i agafarem un corriol que baixa dret a Rocacorba.
Quan hem sortit de nou a la pista veiem una altra pista que baixa pel costat oest del santuari i un sender, senyalitzat, que marxa per la dreta en sentit nord-oest. Anem per aquest sender anomenat camí de l’Escaleta. Deixarem a la nostra dreta la font del Rector. Passarem al costat de la cova de Rocacorba, al peu del camí, i arribarem a la roca Barret, curiosa pedra amb aquesta forma.
Sortirem de nou al veïnat de Rocacorba i anirem a retrobar el rec del pla de Martí. Ara passarem de llarg el sender que hem fet servir per baixar del coll Saposa i caminarem uns quants metres més al sud-oest per anar a trobar el sender senyalitzat que ens ha de portar de nou a Granollers de Rocacorba pel turó Rodó.
A partir d’aquí hem d’afinar l’olfacte i mirar de no perdre els senyals de pintura de PR i blaves que anirem trobant. Després dels últims fenòmens meteorològics és possible que el camí no es trobi en les millors condicions.

(nota d’actualització: Avui en dia aquest sender es troba totalment senyalitzat amb pintura blava)


Una vegada hem passat pel coll sota el turó Rodó ja no trobarem entrebancs remarcables en la resta del recorregut. Anirem baixant per un sender recentment recuperat, netejat i fressat i sortirem a Can Gelats. D’aquí, i ja per pista, arribarem al lloc a on hem deixat el cotxe.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Alpina.
Garrotxa Zona Volcànica.
CONCEPTE DADA
Distància 12 km 300 metres
Desnivell 833 metres
Altitut Màxima 975 metres
Mínima 411 metres
Temps (1) 4 hores 37 minuts
Senyalització Pintura i cartells
Punt d'inici Granollers de Rocacorba

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 3 3 3

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.