Puig de la Talaia

Puig de la Talaia
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hora 22 minutsDificultat medi natural2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 321 metresDificultat orientació2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 323 metresDificultat desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 4 km 860 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document45
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 879 metresEl punt més baix es troba a 623 metres
CartografiaMapa cartogràfic ICGC fulls 272-128 i 272-129 escala 1:5.000

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.328875ºN, 1.456702ºE

Preciós recorregut per aquesta muntanya que té l’al·licient, a més de figurar en la llista dels 100 cims, de ser el sostre comarcal del Baix Penedès. També és normal compartir aquesta ascensió amb la del puig de la Cova, en el mateix recorregut, però en el nostre cas, encara que també vam pujar als dos cims, vam preferir fer-lo en rutes diferents per així poder fer dues traces diferenciades. Com a referència, he de dir que el recorregut està realitzat seguint el sentit horari i que vam començar a caminar sortint uns metres més amunt de l’àrea recreativa del Montmell, que és un bon lloc per deixar aparcat el cotxe i en el qual després es pot fer un bon descans.
Per fer l’aproximació fins a l’àrea no diré que és necessari disposar d’un vehicle 4×4, ja que la pista es troba en suficient bon estat, però si s’és d’aquells que cuiden molt el seu vehicle és millor que busquin un company que en tingui, o es busqui una altra alternativa per sortir.
Si es fa el recorregut de la forma proposada no tindrem problemes per arribar al cim perquè trobarem pals indicadors fins a arribar-hi. El descens el farem seguint també les indicacions que ens duien en direcció al coll d’Arca. Quan vam ser al cim, el pal que marcava la direcció a seguir estava a terra, però no hi ha problema d’orientació.
Part del recorregut de descens es va fer sense camí, potser per alguna decisió mal pressa o per la inexistència d’aquestes infraestructures. La traça que portàvem ens va fer caminar entre baixa vegetació però en descàrrec de qui va publicar-lo, i també nostre, suposo que els camins van desaparèixer tapats per la vegetació que ha crescut lliurement després de l’incendi que aquest vessant va patir.
Una vegada vam tornar a trobar camí obert, la tornada al cotxe va ser molt agradable i instructiva perquè es van trobant diferents cartells explicatius de la vegetació de l’entorn. De fet, ja al començament vaig veure que el sender estava senyalitzat com a “Ruta de la Natura”. Molt interessant i útil.

Ressenya del recorregut

Iniciem la caminada anant a trobar el pal de direccions que hi ha per sobre de la pista i anem a la recerca de l’ermita de Sant Miquel, deixem així la pista de la dreta, que serà per on tornarem.
No portem gaire temps caminant que ja trobem un altre pal indicador. Aquesta vegada ja tenim indicat el nom del cim al qual volem pujar així que seguim la direcció de la bandera que hi mena.
No portem ni 500 metres caminats que ja arribem a l’ermita de Sant Miquel. Per tal de continuar amb la proposta, cal que anem a trobar el sender que continua per la paret sud-est de l’edifici. El sender, amb orientació nord-est, ens porta cap a la creu del cap de la Serra, que ja veiem uns metres
per sobre de la nostra posició. Uns pocs metres més endavant trobem un altre pal indicador.
La nostra proposta es desvia, del tot opcional, a visitar el castell de Montmell. Fotografiat el lloc i havent gaudit de la contrada, cal tornar de nou al coll previ a la pujada a la creu. La passem de llarg i continuem pel sender de carena, en sentit nord-est. Sembla que tenim ja a tocar el cim, però la cota que veiem al davant no és la que anem cercant. El cim encara no es veu. Allò que tenim al davant és el sector de l’esquena del Mular. Més o menys ens cal recórrer uns 1.100 metres des de la creu fins al cim.
Finalment hi arribem.
La tornada la plantegem continuant pel mateix sender pel qual hem arribat i que es dibuixa per darrere del pal que sustenta la bustia del llibre de piulades. Aquest sender comença clar i fa baixada a la recerca d’un petit coll. Més endavant hi ha un punt que a nosaltres ens va fer dubtar. Hi ha un desviament a la dreta, que segur que és bo, però no ho vam veure clar, tot i la petita fita que el senyalitzava, donada la seva precarietat i la gran vegetació que el cobria. També feia molta influència un pal indicador que es veia uns metres més endavant. Per arrodonir-ho, la traça que portàvem al GPS tampoc reflectia aquest sender. Per tot plegat, vam anar a la cerca del pal indicador.
Tampoc aquesta no va ser una bona decisió perquè al final, el sender es va perdre, o no el vam saber seguir. Com vam poder, fent un flanqueig sense camí, vam arribar al pal indicador. Vam seguir les seves indicacions i vam anar en direcció sud-est, a la recerca del coll d’Arca. No vam arribar a aquest perquè una petita fita de pedra al costat del camí ens va fer parar atenció en un pal indicador que hi ha al sud-est del punt en el qual ens trobem. Com que el terreny permet fer un flanqueig sense gaires complicacions a causa d’un recent incendi, deixem el camí que continua a la recerca del coll i anem a trobar el pal indicador.
Dos-cents metres ens separen del camí evident. Seguim la traça per la dreta per agafar el trencall que fa una forta baixada i deixem així el sender que es dirigeix a Can Magí. Més endavant arribem a un punt en el qual sembla hi ha una bifurcació. El tall que segueix recte sembla tallat per una filera de pedres així que seguim per la dreta. Anem trobant pel camí una sèrie de cartells informatius que formen part de la “Ruta de la Natura”. D’aquesta manera, entretinguts llegint aquesta informació, arribem al punt final del recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Mapa cartogràfic ICGC.
fulls 272-128 i 272-129 e/1:5.000
CONCEPTE DADA
Distància 4 km 860 metres
Desnivell 321 metres
Altitut Màxima 879 metres
Mínima 623 metres
Temps (1) 1 hora 22 minuts
Senyalització Pintura i pals
Punt d'inici Sant Miquel

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 2 2 2

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.