Puig de la Força

Puig de la Força
Puig de la Força

Espectacular passejada pels cingles de Tavertet per fer la pujada al puig de la Força, imponent penyal penjat sobre el pantà de Sau. Des del cim s’obtenen unes vistes impressionants de tot l’entorn, destaca, per descomptat, el pantà, i molt més enllà, el Pirineu i Prepirineu.
Sembla mentida que per aquells cingles s’hi pugui passar. S’ha de posar seny i calma ja que el camí, en certs moments, s’estreny molt i passa molt i molt arran del precipici, així que un mal pas pot portar conseqüències gens desitjables. Aquest perill s’accentua al corriol que permet voltar el puig de la Força ja que la vegetació, que pot ajudar en certs moments, fa que s’hagi de caminar amb tots els sentits alerta perquè el camí és molt aeri.
Aquesta passejada ens permet, una vegada completat el recorregut, fer una visita el poble de Tavertet per contemplar les seves cases de pedra que confereixen una bellesa única a la població. A prop també hi ha Rupit, de visita també recomanada.
La passejada per sobre dels cingles, al començament del recorregut, ens aporta miradors i vistes espectaculars. La passejada per la base d’aquests cingles ens aporta adrenalina per l’espectacularitat de les balmes i els estimballs muntanya avall. El trànsit no és perillós, però com ja s’ha comentat més amunt i es repeteix a diferents cartells clavats en diversos punts del recorregut, s’ha de caminar amb tots els sentits en estat d’alerta. Això no impedeix, però, gaudir de l’experiència i del paisatge.
Faig de nou esment al recorregut per sota del puig de la Força, el més “perillós” al meu entendre. Al punt més arriscat s’ha col·locat una cadena que ajuda a superar-lo. També s’ha de parar atenció a un altre mirador al qual es puja en aquest recorregut: el morro de l’Abella. Un altre punt espectacular però molt aeri, tot i que pla i d’una amplada suficient per permetre moure’ns amb certa facilitat, malgrat les parets que cauen a plom per totes bandes.
El camí es fa sempre per pistes i senders senyalitzats o prou evidents per seguir-los sense problemes, tret del tros que s’ha de fer per enllaçar les pistes que hi ha entre el puig de la Força i el pantà de Sau. Del puig fins a la primera pista es baixa bé per sender evident, però d’aquesta pista fins a la següent, si volem estalviar-nos anar fins a l’amarrador de Sau, s’ha de baixar per un corriol, el naixement del qual està marcat amb una fita de pedres al peu de la pista, que al cap de poc es perd pels treballs d’estassada fets recentment. De tant en tant es troben fites, però no ens hem d’amoïnar ja que aquesta estassada, precisament, ha fet que es pugui passar molt bé entre la vegetació.
Un altre detall a comentar és la quantitat de miradors que trobarem. Tot just començar ens podem acostar al mirador de Tavertet. Més endavant, el trànsit per sobre del cingle de Tavertet és tot ell un altre mirador, a continuació tenim el del Castell. El mateix cim del puig de la Força n’és un altre. Finalment el del morro de l’Abella. Abans d’arribar-hi, mentre fem la pujada, o bé ja a dalt, al cap de pocs metres de sortir a la carena i haver girat en sentit al morro, es pot observar la formació rocosa anomenada l’Indi. Certament és el perfil d’un indi. És un punt en el qual el perfil del cingle forma aquesta curiosa figura. Un altre lloc interessant és la balma de les Pixarelles. No es pot entrar a dins ja que s’hi fan treballs d’excavació, però pujar a l’entrada és una altra aventura. La vista des de la tanca cap a l’exterior és molt maca.
Continuant amb el recorregut, arribem a un punt en el qual trobem un tram equipat amb escales i corda que ens ajuden a superar els 9 o 10 metres de desnivell que hem de perdre per continuar el passeig.
I finalment, l’última atracció del recorregut, la balma de les Corts o del salt del Molí Bernat. Sense salt d’aigua ja és espectacular, així que en temps de pluja ha de ser una meravella.
En fi, una última pujada, ben forta per acabar d’adobar-ho, i fi del recorregut.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
Tavertet2.416364041.993710108:55:258580
Portell Sestrat2.413661141.990761009:10:38851474
Baixant del Castell2.398874041.984267009:47:588052.687
Puig de la Força2.388940041.981097010:32:057324.641
Morro de l’Abella2.390620041.991270912:31:126638.978
Escales2.405384941.993822013:31:4569010.751
Molí-bernat2.410362941.998389014:29:2367111.796
Baixant de les Tunes2.413414041.995475014:45:3079612.418
Tavertet2.416364041.993710114:56:3485812.831

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS Garmin Montana 600

 • Toponímia: Nomenclàtor of. Catalunya
 • Punt d’inici: Tavertet
 • Itinerari senyalitzat: no
 • Tipus d’activitat:  muntanyisme
 • Fonts d’aigua:  no
 • Dificultat física: molt alta
 • Altura màxima:  894 metres
 • Pendent mitjà de pujada:   14,79%
 • Cartografia: ICGC
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny:  pistes i senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat:  1 hora 33 minuts
 • Dificultat d’orientació: moderada
 • Altura mínima:  414 metres
 • Pendent mitjà de descens:   14,78%
 • Mapa: full 74-25 e/1:25.000
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:   horari
 • Temps caminant: 4 hores 28 minuts
 • Dificultat de progressió:    alta  
 • Ascens positiu: 906 metres
 • ibpindex:  90  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 30 d’octubre de 2013, data de realització del recorregut.

El meu amic Jordi Freixas ho explica molt millor que jo, així que copio i enganxo la seva ressenya.

Aquesta excursió només és per a persones QUE NO TINGUIN POR NI VERTIGEN i un mínim d’experiència a saber rastrejar vells camins…

Sortirem de l’aparcament que és al final del poble (cara sud) i agafarem la pista forestal que marxa en direcció sud. Quan aquesta pista vol marxar a l’oest i en entrar a la cara obaga, la deixarem per pujar a sobre de la pista, on agafarem un vell camí que ens pujarà a sobre de la cinglera del pla del Castell (cara est), la resseguirem tota, gaudint de molts bons miradors. Cal molta prudència, en alguns llocs passeu ben arran del cingle.
Després de la volta als cingles de Tavertet sortirem a la pista forestal que hem deixat abans. La seguirem i passarem per sota de la casa del Castell, tot voltant el turó del Castell i resseguint el cingle fins a arribar al grau que ens permet baixar (novament molta prudència) per seguir el camí del puig de la Força que passa arran del cingle, però per sota del primer cingle.
Arribarem a un petit coll on un grau amb escalons de pedra ens permetrà baixar (davant nostre les restes de la petita muralla del puig de la Força). Creuarem el collet del puig de la Força on trobarem una cruïlla de camins. El que marxa tot baixant en direcció a l’oest és el que ens baixarà a trobar el pantà de Sau. Nosaltres agafarem el que puja uns pocs metres a trobar el camí que volta el puig de la Força.
La volta al puig de la Força, tal com diu el cartell indicatiu, és NOMÉS PER A PERSONES AGOSARADES. El seguirem tot voltant primer per la cara est. Cal molta prudència, el camí és arran del cingle i la vegetació ens fa passar en alguns trams massa just. En començar la cara sud-oest trobareu les restes de la paret que servia per emmagatzemar aigua de pluja. Pocs metres més endavant baixa una canal que permet pujar al cim de la Força (només per a persones molt preparades).
Continuarem voltant el puig de la Força, poc després trobem el pas més comprometedor i més salvatge (està equipat amb una cadena). Un cop superat, acabarem de voltar el turó fins a arribar al començament. Aquí agafarem el camí que puja entremig de les roques al cim del puig de la Força, és un mirador magnífic del pantà de Sau i de les cingleres de Santa Cília.
Baixarem i recularem uns petits metres per trobar la cruïlla. Agafarem el camí que baixa per la cara oest, ens baixarà a trobar una pista forestal que en direcció al sud-est va al club nàutic de Sau. La seguirem tot baixant uns 50 a 80 metres fins que per la cara sud i al costat veurem una fita que ens ensenya el camí que baixa (direcció sud, té fites però està una mica aperduat, van tallar alzines i van deixar-hi la brancada) a trobar una nova pista.
La seguirem en direcció al nord-oest fins al final. Aquí agafarem un camí (és ben fressat, té cintes) que ens baixarà a trobar la riera de la Balà amb la punta del pantà. Pujarem riera amunt fins a trobar la llera del sot de la Bala, que baixa amb una mica d’aigua. La seguirem en direcció a l’oest uns pocs metres per voltar la petita bassa d’aigua i agafarem el camí que puja en direcció al nord-est (és un camí dels de tota la vida, ben fressat, té senyals de pintura groga) fins a trobar la cruïlla del camí del Cingle.
Aquí el camí té senyals rodons de pintura groga. Primer anirem tot pujant (direcció nord-oest) a trobar el coll del morro de l’Abella. Una mica abans d’arribar a dalt per la cara est a la cinglera es veu la cara de l’indi. A pocs metres més amunt trobem una cruïlla. Per l’est marxa planejant un camí que porta (uns 50 metres) a unes balmes (l’última —cal pujar un metre a sobre del camí— és més gran que les primeres).
Retornarem al camí i arribarem a dalt del coll. Deixarem el camí que puja en direcció nord i va a trobar la carretera de Tavertet a sota la casa de la Perereda i anirem (direcció sud) a la punta del morro de l’Abella. Un cop haver gaudit de les seves vistes del pantà, dels cingles de Santa Cília, del salt de Tirabous i dels cingles de la cara nord del Castell retornarem a la cruïlla del camí dels Cingles.
El seguirem (direcció est, senyals rodons de pintura groga; és fressat, té alguns trams bruts i alguns de molt bruts).
En arribar a sota del cingle, no hi ha cobertura de GPS en gran part del recorregut. El camí ressegueix sempre el cingle, la major part enganxat a ell i la resta se n’aparta molt poc. Passarem per sota d’unes grans balmes. En una de les balmes, la de les Pixarades, una corda ens permet pujar-hi i arribar a dalt a l’entrada (està tancada, hi fan treballs d’excavació).
Continuarem el cingle fins a arribar a un punt on no és possible continuar més. Aquí unes escales de ferro vertical ens permetran baixar uns 9 o 10 metres per seguir el proper relleix del cingle. Anirem seguint el camí (direcció est) fins que trobarem una cruïlla de camins. El que marxa pujant al nord-oest va a trobar el pont medieval del Molí Bernat i a Tavertet. Continuarem pel que marxa tot baixant a l’est. Passarem per sota de les restes del Molí Bernat i baixarem per anar a la balma de la Cort, que està just a sota del salt del Molí Bernat.
La creuarem en direcció al sud-est i començarem la pujada tot seguint el camí que ens retornarà al punt de sortida.

Cartografia Editorial Alpina, mapa Vall de Sau.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.