Montolier de Perellós

Aquesta vegada ha tocat anar al nord de la Catalunya del Nord. El Montolier de Perellós, com el denominem en aquesta banda dels Pirineus, d’acord a la tradició fonètica local i també a la Gran enciclopèdia catalana o Montoliu de Perellós, denominació que dóna per bona la Gran geografia comarcal de Catalunya (GGCC), és la fita més septentrional dels països catalans, per als que pensem que el nostre territori nacional abasta des del Rosselló fins al Montsià.
Potser aquesta singularitat, afegida al fet que es tracta d’un cim de la llista del repte dels 100 cims de la FEEC, sigui l’únic al·licient que animi el lector o lectora a fer un desplaçament tan llarg per a conquerir aquest modest cim de poc més de 700 metres, concretament 707, d’altitud, prou interessant si tenim en compte que es troba a uns 12 km de la costa mediterrània, i domina tota la plana rossellonenca, amb la seva capital Perpinyà ben visible en tota la seva extensió i amb un ampli ventall de cims a l’horitzó.
Es fa difícil, a priori, trobar altres aspectes que ens ajudin a prendre la decisió de desplaçar-nos tan al nord per fer muntanya. Si hom busca informació a Internet, li costarà trobar cap text que lloï aspectes d’aquest paratge. La serra de Corberes, si més no la part catalana d’aquesta, és plena de carst, terra aspra i sovint ventada, fet que ha ocasionat que els vells terrenys antigament dedicats a la ramaderia hagin esdevingut avui en dia grans extensions de vinya. Per acabar-ho d’adobar, el cim vesteix un gran radar meteorològic en forma de bola blanca, visible des de ben lluny… Tot plegat sembla confabular-se en contra d’aquest cim.
Però com sempre acostuma a passar, la realitat ens fa adonar que no són bons els judicis previs. Com tot en aquesta vida, cada cosa té el seu encant, i aquest cim no és diferent. Animo el lector o lectora que es desplaci a aquesta terra i descobreixi els seus encants. Segur que, com també em va passar a mi, acabarà gratament sorprès.
Als encants paisatgístics es poden afegir els múltiples avencs (dit caumes a la zona), el llogaret de Périllos, molt degradat, desert i d’aspecte sinistre (tan aïllat que no disposa d’enllaç a les xarxes d’electricitat ni d’aigua corrent [Viquipèdia]), el castell d’Òpol, amb tota la seva història, etc., etc.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitut NLongitut ETemps h:m:sAltura metresDistància acum. Km
Inici42.8986172.84576900:00:003650
Coma dels Conills42.9052852.83906800:12:57433.71.194
Serra de la Gran Cremada42.9125362.83766600:42:28605.33.205
Montolier de Perellós42.9185362.86525301:17:07713.96.074
Inici drecera42.9133422.85224401:40:12669.28.101
Chapele de Santa Bàrbara42.9001342.85091402:12:05313.510.095
Final42.8985932.84580102:24:59353.410.815

Fitxa tècnica

Dades obtingudes de l’anàlisi Ibpindex d’una traça gravada amb un GPS Garmin MAP 60 CSX

  • Toponímia: la de l’IGN France
  • Punt d’inici: Perellós
  • Itinerari senyalitzat: no
  • Tipus d’activitat: muntanyisme
  • Fonts d’aigua:  no
  • Dificultat física:  baixa
  • Altura màxima: 715 metres
  • Pendent mitjà de pujada: 7,53%
  • Cartografia: IGN France
  • Com arribar-hi: itinerari Google Maps
  • Tipus de terreny: pistes i sense camí
  • Tipus de recorregut: circular
  • Temps aturat: 5 minuts
  • Dificultat d’orientació: baixa
  • Altura mínima: 305 metres
  • Pendent mitjà de descens: 13,68%
  • Mapa: 2547 OT
  • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
  • Itinerari fet en sentit:  horari
  • Temps caminant: 2 hores 20 minuts
  • Dificultat de progressió: baixada sense camí
  • Ascens positiu: 483 metres
  • ibpindex: 54 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 1 de febrer de 2010, data de realització del recorregut.

Pujarem per la pista en direcció oest, amb la població de Périllos a la nostra esquerra, i farem un revolt a la dreta que farà que el poble ens quedi a l’esquena. Poca estona després deixarem a la nostra dreta una pista que a nosaltres ens va semblar que no tenia sortida, ja que la traça es perdia al camp al qual donava accés, però després, a casa, escrivint aquesta entrada, vaig descobrir a Internet una altra ressenya que la fa servir, ja que puja també a la carena i a la pista que dóna accés al radar, passant entre el camp de l’Espinet i el cortal Gratella, tot i que desconec si es fa per camí o sense (als mapes topogràfics de França, tant digitals com en paper, no hi surt).
Nosaltres deixem aquesta alternativa i seguim per la pista, que és la que ens pujarà fins al cim. Passarem una tanca que barra el pas als vehicles, a l’altura del camp de l’Espinet, i anirem guanyant alçada amb decisió. Passarem per la Coma dels Conills i arribarem a la carena de la serra de la Gran Cremada.
La pista gira cap a la dreta i superem l’indret anomenat els Tres Quillons per arribar finalment al radar meteorològic de Montolier de Perellós.
Per fer la baixada, si no volem fer-la pel mateix camí que hem fet per pujar, podem tornar als Tres Quillons i buscar la millor manera de baixar, sense camí i pel dret, a trobar la carretera d’accés a Perellós. El terreny ho permet perquè és mancat de vegetació i el terra és molt pedregós. També hi ajuda el fet de tenir, gairebé sempre, a la vista les restes de Périllos. Així doncs, mirarem de trobar el millor terreny entre la Coma del Ferro i l’Artigua del Nicolau i sortirem a la carretera a l’alçada de la Chapelle de Santa Bàrbara.
Ja a la carretera girarem a l’Oest per tornar al cotxe.

Print Friendly and PDF Imprimeix (Del document previ que s'obtengui s'haurà d'eliminar tot allò que no interessi, sobretot les fotografies.)

Perfil

Mapa amb el recorregut

En aquest enllaç hi ha la traça, per si te la vols descarregar.

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies