La Mola de Sant Llorenç del Munt

La Mola de Sant Llorenç del Munt
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades5 hores 23 minutsSeveritat del medi natural 2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu1.034 metresOrientació en l'itinerari2
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu1.053 metresDificultat en el desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 22 km 480 metresQuantitat d'esforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document109
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 1.109 metresEl punt més baix es troba a 620 metres
CartografiaEditorial Alpina. Mapa Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

41.669154ºN, 1.994237ºE

Aquest itinerari fa un recorregut gairebé integral per les serres de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i ens servirà per “esborrar” quatre cims de la llista de la FEEC i també un de la dels sostres comarcals, ja que passarem pel Montcau, la Mola de Sant Llorenç del Munt, Castellsapera i el turó de la Pola, o de Tres Creus, tal i com es reflecteix al Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya.
No trobareu cap problema a fer aquest itinerari, ja que està senyalitzat en gairebé la totalitat del recorregut. Potser l’únic tros que pot presentar problemes és el que farem servir per baixar a la Barata, però el sender per on anirem no presenta cap complicació i és molt fressat, i no dona opció a l’equivoc.
El recorregut des del Montcau fins a la Mola és bastant planer i molt senyalitzat amb fites de fusta del parc. Aquest itinerari va directe a la Mola sense agafar cap desviament, però es pot allargar passant per indrets molt interessants com poden ser la Balma dels Òbits (no requereix que ens desviem gaire del recorregut) o Santa Agnès (aquest sí que ens farà donar una volta important, en fort descens, i ens demanarà un major esforç).

Ressenya del recorregut

Començarem a caminar i anirem a buscar el coll d’Estenalles. En arribar-hi trobem a l’altra banda de la carretera una pista formigonada que puja en direcció al Montcau, el coll d’Eres i la Mola. A uns 460 metres trobarem un sender, senyalitzat, que surt per l’esquerra i que es dirigeix cap al Montcau. Seguirem els senyals metàl·lics que marquen el camí i arribarem, sense problemes importants, al cim del Montcau després d’un últim esforç per superar, pujant pel dret, el repetjó rocós que dona accés a la taula d’orientació del cim.
Baixarem al coll d’Eres seguint els senyals que anem veient. En arribar al coll d’Eres tan sols hem d’anar seguint els senyals en direcció, si no volem desviar-nos del camí, a la Mola de Sant Llorenç del Munt. El camí es troba en perfecte estat, molt senyalitzat i fressat, així que arribarem a la Mola sense problemes.
Una vegada hem gaudit del lloc i de les vistes, haurem de desfer el camí fins al Pi Tort. Aquí haurem de deixar el GR i començar un vertiginós descens, seguint la canal del Pi Tort, fins a arribar a Can Pèlags.
El camí continua recte pel costat del mas. Anirem baixant tenint la tanca del terreny a l’esquerra i sortirem a una pista més ampla. Continuarem per la pista fins que vegem que el GR es dirigeix cap a la dreta. Podem seguir-lo però uns metres més endavant es fa una mica perdedor, així que trobem millor opció anar recte per la pista. Anem per on anem, els camins tornen a ajuntar-se a la riera (eixuta) de les Arenes. Creuarem aquesta riera i acabarem sortint a la carretera BV-1221.
Anirem per asfalt, pujant per la dreta per la carretera, fins que al cap de 200 metres trobem, a l’esquerra, un sender, senyalitzat, que es dirigeix cap al camí ral. L’agafem, deixem l’asfalt i pugem per acabar sortint a una altra pista, més ampla, que ve de la Barata. Hi anem per la dreta seguint els senyals. Al cap de 1.200 metres, aproximadament, d’haver deixat l’asfalt, arribarem a un terreny pedregós on sembla que s’acabi el camí. Aquí el sender gira bruscament i sembla que ens faci recular. L’anirem seguint i arribarem a la carena del collet Estret. Aquí trobarem un totxo de formigó amb indicacions del Castellsapera i el coll de Tres Creus.
Seguirem les seves indicacions i arribarem als peus del Castellsapera. Per pujar al cim haurem de fer servir un sender que puja pel dret, marcat per una petita fita de pedres que trobarem a la dreta, abans de tornar a entrar en la vegetació. Aquest sender puja de valent a buscar la canal que dona accés al cim del Castellsapera.
Per baixar farem servir la canal que trobem a la part contrària de la que hem fet servir per pujar.
Haurem d’estar a l’aguait, ja que a mitja baixada trobarem un sender que se’n va per l’esquerra, seguint la base de la cinglera. Seguint-lo tornarem a sortir al GR i al coll de Tres Creus.
Continuarem pujant en sentit nord-est i arribarem a un dipòsit d’aigua. Hem de buscar la boca de captació d’aigua, ja que és allí a on comença el camí de pujada al turó de la Pola, o de Tres Creus. No hi ha un camí gaire definit, però no hauríem de tenir problemes per assolir el cim, ja que el tenim molt a la mà.
Anirem pel sender que surt del mateix punt geodèsic, en sentit nord-est, i acabarem sortint de nou al GR. El seguirem fins al coll del Boix. Aquí el GR ens proposa dues alternatives. Podem anar recte fent el camí una mica més costerut pel desnivell (no gaire), o continuar pel trencall de la dreta, més planer. Per l’un o l’altre acabarem a la carena de la Castanyera.
Continuant pel GR arribarem a Sant Jaume, petita ermita que veiem uns metres per sobre de la pista per la qual anem. Ens hi podem desviar i baixar per la Mata o anar pel GR. Qualsevol de les opcions acabarà per portar-nos a l’aparcament i al final del recorregut.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Alpina.
Mapa Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
CONCEPTE DADA
Distància 22 km 480 metres
Desnivell 1.034 metres
Altitut Màxima 1.109 metres
Mínima 620 metres
Temps (1) 5 hores 23 minuts
Senyalització Pintura i pals
Punt d'inici Coll d'Estenalles

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 2 2 3

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.