La Fita Alta

La Fita Alta

Es puja també al cim del tossal de l'Infern, per a alguns el sostre comarcal del Pla d'Urgell

La Fita Alta

Recorregut planer i còmode, gens recomanable a l’estiu o en èpoques de forta calor, per terres del Pla d’Urgell per “pujar” a dos cims singulars. L’un perquè és a la llista dels 100 cims, l’altre perquè a molts llibres, ressenyes i llistes és considerat com a sostre comarcal (altres consideren sostre comarcal del Pla d’Urgell el cim dit lo Tossal, al terme de Barbens). S’ha de dir que si no fos per aquestes singularitats, aquests cims no tindrien gens d’interès per als excursionistes de fora de les terres properes, però el cert és que una vegada ets “a dalt” entens per què ha valgut la pena el desplaçament. Si el dia és clar, les vistes són espectaculars. El fet de ser turons enmig del pla fa que els ulls s’omplin de paisatge.
Aquesta proposta potser és una mica llarga. A la pàgina web de la FEEC hi ha una ressenya de Joan Maria Vives amb una proposta molt més curta, però trobo que la facilitat del terreny permet alguna llicència. El recorregut que es proposa enllaça els cims del tossal de l’Infern, a Miralcamp, amb el cim de la Fita Alta, a Sidamon, transitant per pistes que els agricultors de la zona fan servir per acostar-se als camps de cultiu, així com els conills. És increïble la quantitat d’aquests lepòrids que es pot arribar a veure, sobretot als trossos de pista que ressegueix la séquia de la Serra. Arribarà un moment en què els marges del terreny s’enfonsaran a causa de la quantitat de llodrigueres que arriba a haver-hi.
Aquest passeig permet també contemplar com l’ésser humà aprofita tots els recursos al seu abast per treure profit de la terra. Són incomptables els camps dedicats a tota mena de cultius. Des dels camps de blat de moro, aprofitant la séquia, fins als de secà, i els camps de fruiters, així com els d’ametllers i nogueres.
El track que s’adjunta en aquesta ressenya és real. Si algú té la curiositat d’analitzar-lo, veurà que els horaris de començament i acabament no es corresponen. Això és degut al fet que em vaig descuidar d’activar el GPS. A conseqüència d’això vaig haver de recórrer dues vegades el tros de Miralcamp al tossal de l’Infern. Ja a casa vaig refer el track enganxant els punts en el seu ordre, posant els últims al començament.

Referències aproximades punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLatitud NLongitud ETempsAlçària mDistància acum. m
Miralcamp41.6058330.87712202:33:382810
Tossal de l’Infern41.5939420.87015800:00:003041.618
Séquia41.5976670.87306800:21:162852.819
Ctra. 341 (LV-2001)41.605810.8634100:40:202774.165
La Fita Alta41.6129720.84320201:30:212806.818
Aeroclub Mollerussa41.6110820.85494801:58:102818.170
Ctra. 341 (LV-2001)41.6109080.86716502:18:442619.517
Miralcamp41.6058330.87712202:33:3828110.760

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Garmin GPSMAP 60 CSX

 • Toponímia: Nomenclàtor of. Catalunya
 • Punt d’inici: Miralcamp
 • Itinerari senyalitzat: no
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua: no
 • Dificultat física: baixa
 • Altura màxima: 305 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 3,60%
 • Cartografia: ICGC 
 • Com arribar: Itinerari Google maps
 • Tipus de terreny: pistes
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 29 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 250 metres
 • Pendent mitjà de descens: 3,70%
 • Mapa: full 65-29 E/1:25.000
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 2 hores 28 minuts
 • Dificultat de progressió: baixa
 • Ascens positiu: 121 metres
 • ibpindex:   32  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 13 de juny de 2012, data de realització del recorregut.

Comencem el recorregut en sentit sud-oest en direcció a una petita rotonda i al camp de futbol, per carrer asfaltat. Deixem a la dreta el carrer dels Plans i ens dirigim al passeig de Bellavista. Hem de recórrer la totalitat d’aquest carrer amb el camp de futbol a la nostra dreta.
Després de recórrer uns 1.300 metres des de l’inici deixem la pista per la qual es transita, girem a la dreta, en sentit oest i deixem a l’esquerra una altra pista que va en sentit contrari. Poc més endavant s’abandona la pista per la qual transitem i girem a la dreta per superar una petita cuneta i accedir a un altre sender, precari, que descendeix a la cerca d’una altra pista que passa per una cota inferior. Enllacem amb aquesta darrera i ens hi incorporem per seguir-la en sentit sud-est, en clara orientació cap al tossal de l’Infern, el qual veiem just davant de la nostra posició. Al cap de 50 metres trobem un entroncament del camí. Seguim per la dreta i accedim a la plana cimera.
És difícil dir on es troba exactament el cim. No hi ha cap element que ho indiqui. Com que es tracta d’una planícia el que fem és recórrer-la tota i així és segur que passem pel punt més alt. A més, el sender pel qual hem de tornar així ho fa. La baixada cap a la pista adequada és complicada però s’acaba baixant i enllaçant amb la pista. La seguirem per la dreta, en sentit nord-est, per dirigir-nos a la cerca d’una bassa d’aigua que es veu en aquella direcció.
Tornem a trobar una nova pista. Girem a l’esquerra i prenem orientació nord. De nou trobem una altra pista. L’agafem, girant a la dreta i seguint ara en sentit nord-est. No hem de caure en la temptació de seguir per l’esquerra, ja que el canal ens tanca el pas. Cert és que aquest tan sols té una amplada d’un metre i que no porta molta aigua ni corrent, però és millor no córrer riscos.
Més endavant es deixa la pista i es gira a l’esquerra per seguir al costat del canal de la Serra. Per sobre de la nostra posició passa una àmplia pista apta per a vehicles. Més endavant se’ns presenten dues possibilitats:
Es pot escurçar el recorregut desviant-nos pel vial de la dreta que puja a la pista abans esmentada o podem seguir al costat del canal. Ambdues alternatives s’ajunten més endavant. Arribem a la carretera C-341 i la creuem per seguir al costat del canal i deixant recte una bona pista. Una vegada superades dues basses d’aigua el canal fa un fort gir a la dreta i consegüentment el camí que seguim gira en el mateix sentit i pren orientació est i de nou tornar a girar i seguir ara en sentit nord. Quan es pugui cal creuar el canal, per pas habilitat per prendre clara orientació cap al cim de la Fita Alta, ja a la vista.
Trobarem més endavant un altre encreuament de pistes en el qual prendrem la de la nostra esquerra, així arribarem a una caseta de bombament d’aigua que no s’ha de sobrepassar. Per la dreta surt un pas entre camps, perdut entre la vegetació però de fàcil trànsit, que ens porta drets de nou al canal, que ens tancarà el pas. No caigueu en la temptació de saltar-lo. A la dreta, sota una noguera que es veu prop de la posició que ocupem, hi ha un pas, ja que el canal passa a ser enterrat. Així doncs, cal dirigir-se a la noguera i creuar el canal.
Ara caminem per pista i tenim de nou el canal a l’esquerra i tenim ja a tocar el cim de la Fita Alta. Podem pujar per qualsevol dels múltiples camins que les rodades de les motos han deixat a la muntanya o podem ascendir tranquil·lament seguint la pista principal.
Per tornar cal desfer el camí realitzat per tornar a la pista. Una vegada hi som cal continuar en sentit nord-est, seguint el canal en direcció a l’aeroclub Mollerussa, el qual hem de sobrepassar. Després seguirem en direcció al circuit municipal d’autocròs i podem arribar, o no, al parc municipal de la Serra i a l’IES Agràries d’Urgell. Si seguim la proposta aquí explicada, en arribar a l’altura d’una bassa d’aigua s’ha de girar a la dreta i més endavant a l’esquerra per voltar una altra bassa i acabar enllaçant amb la pista que ve del nord-oest, i que és la que haurem de seguir si realitzem una altra opció diferent de l’aquí explicada. El cas és que en trobar aquesta nova pista l’hem de seguir, en sentit sud-est, per trobar-nos de nou amb la carretera C-341 i tornar a creuar-la. Així, seguint sempre en sentit sud-est arribarem de nou a la població de Miralcamp.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.