Força Real

Força Real
Força Real

La Força-real és d’aquells cims que quan vas per la carretera el veus de lluny, recognoscible fàcilment per la seva silueta altiva, i penses… he de pujar-lo. No és gaire alt, només 507 metres d’altitud, però el suposes amb unes vistes superbes, i de molt bon pujar.
I és cert, es puja amb molta facilitat, tanta que fins i tot es pot pujar fins a dalt del tot amb cotxe, tot i que no és aquest el cas, ja que el que es proposa és un passeig, curt, d’uns 7 kilòmetres. I també té unes vistes -vaig tenir molta sort amb el dia perquè bufava una bona tramuntana- espectaculars.
La muntanya en si està formada per dos cims separats uns 200 metres l’un de l’altre, units per una pista perfectament arranjada. El cim més occidental alberga una ermita i el més oriental una gran antena de comunicacions, l’existència de la qual fa que al cim hi arribi una carretera, però això no enlletgeix el conjunt perquè l’indret és espectacular, sobretot vist a través d’una escultura metàl·lica que hi ha al peu de les escales de l’ermita.
Aquesta curta passejada és perfecta per fer en família i pot servir per anar aficionant els més petits, i inculcar-los els valors que se suposa que ens mouen. També es pot complementar amb l’ascensió a cims propers, com poden ser el roc de Mallorca i/o la torre del Far. Si es fa aquesta última, es pot acabar de rematar el dia aprofitant per fer un recorregut prehistòric a la vil·la de Talteüll, o fer un recorregut en el tren càtar, que té parada a la vil·la de Cases de Pena, o anar una mica més lluny, a Sigean, i visitar la seva reserva africana.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitud ELatitud NTempsAlçària mDistància acum. m
Les Quatre Chemins2.718533042.738247009:43:522400
Orri de Tachounères2.710621042.731073010:20:183161.488
Força Réal2.700207042.726922110:48:284932.631
Deixar asfalt2.695755042.728872011:01:584643.296
Le Maine2.707492042.737782011:28:193185.499
Les Quatre Chemins2.718547142.738248011:42:582406.651

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Garmin Montana 600

 • Toponímia: la de l’IGN France
 • Punt d’inici: Jaça del Mal Pas
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua: no
 • Dificultat física: moderada
 • Altura màxima:  1.344 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 9,91%   
 • Cartografia: carte IGN Top 25 Série Bleue
 • Com arribar-hi: veure a Google Maps
 • Tipus de terreny: pistes i senders
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 14 minuts
 • Dificultat d’orientació: baixa
 • Altura mínima: 209 metres
 • Pendent mitjà de descens: 10,00%
 • Mapa: 2448OT 
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:   horari
 • Temps caminant: 1 hora 43 minuts
 • Dificultat de progressió: baixa
 • Ascens positiu: 409 metres
 • ibpindex:  42 consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 6 de novembre de 2013, data de realització del recorregut.

Comencem a caminar i seguim la pista per la qual hem arribat, en sentit sud-est, en lleugera pujada. Als 380 metres deixem a la dreta la pista que segueix planera i ens desviem lleugerament a l’esquerra per seguir per la pista que sembla més malmesa. Quan portem 525 metres caminats hem de deixar-la i girar a la dreta per agafar-ne una altra, herbada, que segueix en sentit nord-oest i que de mica en mica va girant en sentit sud-oest, primer planejant i després en suau pujada.
Al cap de poc deixem la pista per agafar un corriol, senyalitzat, que per l’esquerra i en pujada ens porta a trobar una altra pista. La creuem i seguim els senyals de pintura blava fins a assolir la carena i veure el nostre destí. Deixem a l’esquerra un sender senyalitzat i seguim per la dreta fins a arribar a la pista que tenim al davant de la nostra posició.
Passem al costat d’un primer orri (cabana de pedra seca) i seguim la pista en clara direcció al cim objectiu del dia. Deixem més endavant uns trencalls a dreta i esquerra i trobem un nou orri, en aquest cas el de les Teixoneres. Continuem per la pista i arribem a la zona de pícnic de l’orri del Camí, on, de nou, trobem un orri. Una mica més endavant trobem un encreuament.
El pal que trobem ens indica que la pista ens porta a la Força-real. Jo vaig deixar la pista per anar pel sender que surt a la dreta i que també porta al cim, tot i que no està senyalitzat. Aquest sender puja més dret i obliga a superar una zona de roques en la qual no és necessari posar les mans a terra, si fos cas, només per assegurar el pas.
Així s’arriba al cim. Temps per gaudir de l’espectacle…, si el dia ho permet.
Per tornar cal dirigir-se a l’ermita. Al seu darrere surt un sender que baixa en direcció al pàrquing. No cal arribar-hi, o sí, com es vulgui. El cas és que sense arribar-hi segueix un sender, botànic que, amb cartells explicatius de la vegetació, baixa a travessar la carretera que puja/baixa del pàrquing.
La creuem i seguim per la pista de la dreta, en baixada. Més endavant deixem aquesta pista per agafar ne una altra que se’n va per la dreta, en sentit nord-est. Quan aquesta gira en sentit sud-est hem de triar entre diferents opcions. Podem seguir per la mateixa pista i fer un revolt llarg en puja i baixa, podem seguir per l’esquerra per un corriol que, segons el mapa trobarem més endavant, o podem fer el que proposo, deixar la pista per un corriol que, per l’esquerra, fa drecera i estalvia el revolt de la pista. Aquest corriol troba, de forma gairebé planera, la pista més endavant, quasi al final de la pujada.
Anirem ja sempre per pista, i deixarem tots els trencalls que trobem a l’esquerra fins que la pista es fa sender i arriba a un camp de vinyes abandonat. Aquí el sender es bifurca en dos. Deixem el de la dreta i continuem, en baixada i sentit oest, pel mig del camp de vinyes fins que enllacem amb una altra pista. Aquesta ja no l’abandonarem fins a sortir al punt en el qual hem aparcat.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.