El Mont

El Mont és una muntanya molt freqüentada durant tot l’any, ja que compta amb molts al·licients. És un punt d’enlairament de vols d’ala delta i parapent. És un magnífic mirador amb estupendes vistes en totes direccions. S’accedeix fàcilment al cim, ja que hi ha carretera asfaltada fins dalt del tot. Al cim hi ha una església activa, una hostatgeria i un restaurant amb una magnífica terrassa. Uns centenars de metres abans del cim es poden visitar les restes de Sant Llorenç de Sous (abans Sant Llorenç del Mont), antiga abadia benedictina. Tot plegat fa que es faci difícil gaudir en solitud d’aquest paratge.
Pel que fa a l’aspecte senderista la muntanya està solcada de camins pels quatre costats amb diverses dificultats. Depenent de l’itinerari triat es poden visitar uns quants arbres monumentals, sense senyalització però fàcils de localitzar, ja que es troben a peu del camí. També es pot accedir per diferents punts d’atac al cim, gairebé tots accessibles en automòbil normal.
Típic és sortir des de Beudà, superant un fort desnivell. També es puja des de Tortellà, amb una llarga caminada. Si allò que volem és fer el cim amb una caminada moderada i baix desnivell el millor lloc per plantejar la sortida és Falgars, com es va fer en aquesta ocasió.

Referències aproximades dels punts de pas.

aturades incloses

Punt de pasLongitut ELatitut NTemps h:m:sAltura metresDistància acum. metres
Falgars2.739100042.255467010:19:317400
Puig del Far2.730787242.255775011:26:239762.812
Sant Llorenç de Saus2.715059942.254733112:23:348575.162
El Mont2.707496942.258469413:46:411.1107.238
Desviament2.709803442.258098613:53:471.0537.565
Faig Gros2.725604342.258496214:27:178409.041
La Rajoleria2.735370142.260077414:50:4175410.210
Falgars2.739079142.255434315:11:4874010.870

Fitxa tècnica

Dades obtingudes d’un track gravat amb un GPS Garmin Montana 600

 • Toponímia: la del mapa d’Alpina
 • Punt d’inici: Falgars
 • Itinerari senyalitzat: parcial
 • Tipus d’activitat: senderisme
 • Fonts d’aigua: no
 • Dificultat física: moderada
 • Altura màxima: 1.122 metres
 • Pendent mitjà de pujada: 11,90%
 • Cartografia: Editorial Alpina 
 • Com arribar-hi: itinerari Google Map
 • Tipus de terreny: senders i asfalt
 • Tipus de recorregut: circular
 • Temps aturat: 1 hora 09 minuts
 • Dificultat d’orientació: moderada
 • Altura mínima: 739 metres
 • Pendent mitjà de descens: 10,20%
 • Mapa: Alta Garrotxa
 • Accessibilitat: s’hi arriba amb vehicle normal per carretera asfaltada
 • Itinerari fet en sentit:  horari
 • Temps caminant: 3 hores 42 minuts
 • Dificultat de progressió: baixa
 • Ascens positiu: 534 metres
 • ibpindex:   60  consultar document

Ressenya del recorregut

Així ho vaig viure jo el dia 17 de novembre de 2014, data de realització del recorregut.

Comencem a caminar per la pista de terra en sentit N.O. en direcció a Falgars. Arribem en poc temps, ja que està molt a prop. Es tracta d’un grup de tres edificis a cadascú més gran. Els dos de la nostra dreta són habitats. El de l’esquerra sembla abandonat, tot i que les parets resten en bon estat encara.
No arribarem al quart edifici, que correspon a l’Anunciació, ja que girarem a l’esquerra tot just passar una tanca pel bestiar. Allà neix un vell sender, sense cap tipus de senyalització, que ens fa pujar en sentit S.O. per camí precari.
Trobem un trencall a la dreta que no seguirem i més endavant un altre a l’esquerra que ara si farem servir. És possible que el camí que continua recte, un corriol més precari, faci drecera per tal d’estalviar camí, però el recorregut que proposem és curt així que no vam fer provatures.
Així vam seguir per una pista en perfecte estat seguint un fil de tancament de camp fins que vam trobar que aquest barra el pas, tallant la pista. En aquest punt, una fita ensenya el camí a seguir per fer més curt, seguint de nou el fil de tanca, fins a enllaçar de nou amb una altra pista que passa per una cota superior.
Continuem caminant sense cap rastre de senyalització, tret de la fita anterior. Seguirem aquesta pista, molt còmoda de moment, en sentit N. Quan la pista comença a fer lleugera pujada deixem a la dreta un trencall i seguim per l’esquerra, per la pista. Continuem en pujada i deixem a l’esquerra una altra pista que gira en sentit S. Continuem pujant i tornem a deixar una altra pista per la dreta que fa baixada, ja que seguim per l’esquerra, en pujada, en sentit més al N.O. que la pista que fa baixada.
De nou més endavant deixem una mena de sender, o vella pista, és difícil saber-ho, ja que els porcs senglars tenen tot el terreny remogut, per la dreta i seguim pujant per la pista. Aquesta segueix pujant pausadament i de cop fa un fort gir a l’esquerra i deixem recte una altra pista més precària i amb el ferm herbat. Prenem doncs orientació S.E. primer i ràpid la pista gira en sentit gairebé S. sense arribar-hi.
De nou canviem d’orientació i girem fort a la dreta abandonant la pista per la qual transitem, que segueix en sentit S.O. i prenem orientació N.O. iniciant una forta pujada que ens portarà, sense descans i estrenyent les dents, al cim del puig del Far (978 metres) i a les restes del Castellot de Falgars. Visitat l’entorn i recuperats de l’esforç seguirem per un fonedís corriol mirant de trobar les fites que ens mostren el camí per atènyer el coll de la Creu. Allà trobarem que el camí es bifurca. El de la dreta, pel Turó de Rocapastora, ens faria el brou, però en el nostre cas interessa el camí de l’esquerra, que ens baixa a trobar un nou desviament.
Farem servir el trencall de la dreta que ens porta a trobar el pla Beret. Veurem moltes fites però haurem de seguir l’únic camí que no està senyalitzat, que és el que per l’esquerra inicia un descens en sentit N.E. De seguida però gira a la dreta per prendre orientació S.O. per anar seguint el vessant de la muntanya per passar per sobre del cingle de Rocapastora.
En un punt d’aquest camí veurem una espectacular vista del cim del Mont, sempre que el dia ho permeti.
Sense cap entrebanc arribem a la carretera asfaltada que puja al cim, a l’alçada de l’abadia benedictina de Salt Llorenç del Mont, actualment dita de Sous. Visita molt recomanable, de veritat.
De nou amb les forces renovades seguim camí. Es pot fer seguint tot l’asfalt fins dalt del tot però també hi ha camí senyalitzat que puja pel bosc. Ara ja tindrem tot el recorregut clar, ja que sols ens cal seguir els senyals de pintura. Tenim la possibilitat de fer drecera per pujar més de pressa al cim però no sé si val la pena.
Al cim, si el dia és clar, es pot fer una llarga estada contemplant gairebé tots els cims de la província de Girona i alguns de la de Barcelona. A l’hostatgeria es pot visitar la cambra en la qual en mossèn Cinto Verdaguer va escriure el seu poema Canigó. També, al costat de l’estàtua d’aquest, es pot gaudir d’una taula d’orientació enorme.
De nou amb les forces recuperades haurem de desfer camí fins a l’últim cartell indicatiu que vam trobar a la pujada. Ens caldrà ara deixar el camí de pujada i seguir per l’esquerra en direcció N.O. El camí comença un descens continu fent diverses llaçades per prendre definitivament orientació E.
Ara anem ja sempre seguint els senyals de pintura vermella i verda, o taronja i verda, no ho sabria dir amb certesa. Trobem en primera instància el roure de la Sort, més endavant, sempre seguint les esmentades marques i descartant altres camins, passem al costat de l’espectacular faig Gros. Seguim el descens per un bonic bosc i voltem els camps del Bac, torno a insistir en el fet que cal seguir els senyals de pintura.
Ens incorporem finalment a una pista i la seguim, passant per la Rajoleria, antic forn de terrissa, una mica amagat al costat dret de la pista, en una corba ampla de la mateixa i amb unes espectaculars vistes al mar i la plana alt empordanesa.
Seguint per aquesta pista passem també per l’aulina de les tres branques, per la font de Falgars, i per tres roures que sembla no són catalogats però que de bé segur es mereixen aquest etiquetatge.
I sense adonar-nos ja som de nou a Falgars. Ara sí que visitem l’Anunciació, passem de nou entre els edificis de Falgars i acabem per arribar al punt d’inici de la caminada.

Print Friendly and PDF Imprimeix (Del document previ que s'obtengui s'haurà d'eliminar tot allò que no interessi, sobretot les fotografies.)

Perfil

Mapa amb el recorregut

Mapa con Leaflet

En aquest enllaç tens la traça, per si la vols descarregar.

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a làlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

 1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
 2. Finalitat: respondre al teu comentari.
 3. Legitimació: el teu consentiment.
 4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
 5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
 6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
 7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
 8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.