Cuchillejo, Valladolid

Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades1 hores 04 minutsDificultat medi natural1
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu8 metresDificultat orientació2
Orientación en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu8 metresDificultat desplaçament2
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per a mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 4 km 032 metresEsforç necessari2
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document11
Alçàries segons topografia oficial I.G.N.
El punt més alt es troba a 933 metresEl punt més baix es troba a 925 metres
CartografiaMapa topogràfic IGN col·lecció MTN 25 quadrícules número 374-III i 374-IV

A l’igual que tu, lector o lectora, m’havia informat de a quina muntanya m’anava a enfrontar. Tota la literatura escrita ressalta el mateix fet. El vèrtex geodèsic del Cuchillejo es troba en una plana enorme, enmig d’un camp de cultiu.
I és així. És l’únic fet rellevant d’aquest cim. De fet, segons les dades obtingudes amb el GPS, des del punt en el qual vaig aparcar vaig arribar a perdre 5 metres d’altura abans de fer el cim. El que passa és que sóc còmode i m’acompanyava personal no gaire acostumat a caminar per senders pedregosos i amb ferm inestable, així que tocava fer-ho facilito.
Si s’han llegit altres ressenyes s’haurà observat que el més comú és fer el cim partint de la població val·lisoletana de Castrillo de Duero. Hi ha qui utilitza la pista que és el camí de la Covachuela i també que fa servir altra pista que permet pujar també un altre cim, Robledaña, de 931 metres. D’aquesta manera s’ha de superar el desnivell que separa aquesta població, a 800 metres sobre el nivell del mar, del cim, a 933 metres. El desnivell no espanta, però sí les temperatures que es poden aconseguir. Nosaltres ens vam trobar amb un dia radiant de mitjan maig i amb 32 graus centígrads. Al sol, lògicament, ja que en la plana no hi ha un sol arbre.
Pel condicionant abans esmentat de la companyia vaig optar per prendre com a població de referència per l’aproximació al cim la vila segoviana de Cuevas de Provanco. Des d’aquesta població, una pista en prou bon estat permet que un vehicle normal, amb les degudes precaucions i a la velocitat adequada, accedeixi a la plana. En la confluència de pistes en la qual vaig aparcar poden aparcar, perfectament, dos vehicles, si els camps estan plantats. Si ja es va fer la collita… ampla és Castella. Com és lògic, existeixen altres alternatives per a deixar el vehicle ja que hi ha multitud de pistes.
Pel que fa al recorregut… sense complicacions. Pista plana íntegrament. Només l’accés al vèrtex geodèsic i la continuació del recorregut des del mateix pot presentar alguna incomoditat ja que no existeix camí i s’ha de creuar un camp de cultiu. En el nostre cas, el camp que alberga el pilar estava ja segat (maig) així que no va haver-hi problema. Pel que he llegit sembla ser que aquest camp és de lavanda i la seva olor fa fins i tot plaent la travessia, però jo no puc corroborar-lo.

Ressenya del recorregut

Comencem el passeig prenent la pista que es dirigeix en sentit sud-est entre el camp Cuchillejo, a la dreta del sentit de la marxa, i los Canalizos, a l’esquerra. A la vista tenim el vèrtex geodèsic. Quan portem ja un bon temps caminant, arribem a un encreuament de camins. La pista de la dreta és la més precària i la vegetació comença a ensenyorir-se de la traça. Prenem aquesta pista i ens dirigim ara en sentit sud-oest.
Quan sortim a un nou encreuament de pistes hem de prendre una decisió. Estem en el límit provincial de Segòvia i Valladolid. Fins ara hem caminat per terres segovianes. Si decidim seguir per la dreta, en sentit nord-oest, caminarem seguint la divisòria provincial. En el nostre cas continuem recte per la pista en sentit oest, en direcció a una torre d’alta tensió que s’albira uns metres més endavant. Quan arribem trobem que la pista que seguim fa una corba a la dreta. No arribem a passar per sota dels fils elèctrics ja que prenem ara la pista de la dreta, en sentit nord-oest. Ja no tenim pèrdua. Segons anem recorrent metres en aquesta direcció ens anem acostant més i més al vèrtex. Arriba un moment en el qual ja el tenim fixat en la nostra vista. Quan arribem a la seva alçada no resta altra que trepitjar el camp per a anar al cim. Fetes les fotografies pertinents per a immortalitzar el moment toca continuar amb el recorregut.
Per a això continuarem creuant el camp, ara en sentit nord-est, fins a sortir de nou a la pista que és el límit provincial. Ens incorporem i caminem en sentit nord-oest fins que trobem de nou un encreuament de pistes. Girem a la dreta per a prendre orientació est i deixem la que segueix recte en sentit nord-oest i que ens portaria a Castrillo de Duero.
I així arribem a tancar el rectangle.

Print Friendly and PDF Imprimeix (Del document previ que s'obtengui s'haurà d'eliminar tot allò que no interessi, sobretot les fotografies.)

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar i iniciar la caminada:

41.551521N 3.993914W

Mapa amb el recorregut

Mapa con Leaflet

En aquest enllaç hi ha la traça, per si te la vols descarregar.

Visor d'imatges

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.