Comaestremer

Comaestremer
Dades GPS Valoració segons M.I.D.E.
Icona DescripcióValorIcona DescripcióValor
Horari sense aturades3 hores 50 minutsSeveritat del medi natural 2
Severitat del medi natural

1. El medi no és exent de riscos
2. Hi ha més d'un factor de risc
3. Hi ha uns quants factors de risc
4. Hi ha bastants factors de risc
5. Hi ha molts factors de risc

Desnivell positiu 792 metresOrientació en l'itinerari3
Orientació en l’itinerari

1. Camins i encreuaments ben senyalitzats
2. Hi ha traça clara de camí i senyalització
3. Exigeix la identificació d'accidents geogràfics i punts cardinals
4. Exigeix tècniques d'orientació i caminar fora de traça
5. El camí és tallat per obstacles que s'han de voltar

Desnivell negatiu 792 metresDificultat en el desplaçament3
Dificultat en el desplaçament

1. Marxa per superfície llisa
2. Marxa per camins de ferradura
3. Marxa per senders esglaonats o terrenys irregulars
4. És necessari l'us de les mans per mantenir l'equilibri
5. Hi ha passos d'escalada

Distància 12 km 560 metresQuantitat d'esforç necessari3
Quantitat d'esforç necessari

1. Fins a una hora de marxa efectiva
2. D'una a tres hores de marxa efectiva
3. De tres a sis hores de marxa efectiva
4. De sis a deu hores de marxa efectiva
5. Més de deu hores de marxa efectiva

Tipus de recorregutCircularVisualitzar document72
Alçàries segons cartografia topogràfica de l'ICGC
El punt més alt es troba a 855 metresEl punt més baix es troba a 654 metres
CartografiaEditorial Alpina. Garrotxa Zona Volcànica

Localització del lloc d'inici

Localització del lloc d'inici

Coordenades (lat/long; graus decimals; WGS 84) del lloc a on vaig aparcar :

42.086248ºN, 2.683721ºE

El Comaestremer ha passat desapercebut fins fa poc pel fet de ser un cim que manca d’interès a causa de la vegetació que oculta totalment les vistes i això fa que dilueixi l’interès del muntanyencs.
També hi deu tenir a veure el fet que ubicar aquest cim a la cartografia és una mica embolicat. Per una banda, per l’ICGC aquest cim no existeix. Només fa constar el puig Sesarques, que es troba a prop. El topònim Comaestremer només es reflecteix al mapa Garrotxa, zona volcànica de l’editorial Alpina. Per acabar-ho d’arrodonir, aquest puig Sesarques Alpina el situa a on l’ICGC diu que hi ha el puig del Ric.
Ara per ara, però, el fet de ser considerat el sostre comarcal del Pla de l’Estany, en comptes del Montner, ha generat un flux creixent d’ascensions, cosa que significa que, ara sí, el col·lectiu senderista el tinguem al cap.
Degut a això de la poca visibilitat i al fet que fins ara som pocs els que hem pujat fins al punt més alt d’aquesta muntanya, els camins per accedir-hi no són encara gaire fressats, la qual cosa accentua l’interès per l’ascens.
La proposta que aquí s’ofereix implica recórrer camins que potser no són els més lògics perquè en determinats moments es fan rodejos potser poc justificats, però aquest blog va d’això, d’oferir alternatives poc comunes per així ampliar els possibles itineraris.

Ressenya del recorregut

Sortim de Sant Nicolau i ens encaminem a buscar el camí Mercader. Aquest camí està orientat en sentit oest-est i en el nostre cas el recorrerem íntegrament fins al collet de Portelles. Pel camí deixarem a la nostra dreta el camí dels Matxos, que baixa a Can Gifre, i recorrerem un bonic camí per sota dels imponents cingles de Golany.
El collet de Portelles és un important nus de camins. En sentit sud-oest surt un sender que porta al Montner, antigament, encara avui per a alguns, catalogat com a cim comarcal del Pla de l’Estany. Nosaltres deixarem totes les pistes i camins que vagin per la nostra dreta i anirem per un sender que gira en sentit nord-est per ascendir al cim de Golany. Des d’aquest cim, un antic sender, o una clara pista, ens porta a la pedra dels Tres Senyors, un altre important nus de camins. Una d’aquestes pistes, la que baixa pel nord-est, ens tornaria a dur a Sant Nicolau. Un sender mig perdut que inicia una lleugera pujada en sentit oest ens portaria més directament al cim del Comaestremer.
Fem un anar i tornar, del tot opcional, per pujar al puig Sesarques. Segons el track aconseguim arribar-hi, però ens vam haver de barallar de valent amb la vegetació, per això allò del “opcional”. tornem de nou a la pedra dels Tres Senyors. ara triem la pista que segueix en sentit sud-oest, planejant, al coll Saposa. Quan hi hem arribat observem també que és un important nus de camins. Agafem ara un sender que, senyalitzat amb fites, s’interna en zona arbrada i ens condueix a Espinassors. Continuant en sentit sud-oest, per carena i sender amb fites de pedres, arribem al Turó, cim que flanquegem per ponent. Continuem pel mateix sender i arribem a la pedra del turó Rodó i als peus del turó Rodó.
No hi pujarem ja que en aquest coll agafem el sender que, marcat amb senyals de pintura i fites de pedra, baixa en sentit est a la recerca de Can Mitjà. Aquest tram de camí és una mica perdedor a causa de la gran quantitat de vegetació que hi ha, per la qual cosa és important fixar-se bé en els senyals de pintura i en les fites.
Quan som a punt de sortir a l’esplanada de Can Mitjà deixarem per l’esquerra el sender que baixa del coll Saposa i continuarem en sentit est fins a trobar el rec de Pla de Martí. En aquest punt hem d’abandonar el clar camí pel qual anem i girar a l’esquerra per deixar a la nostra esquerra el rec de les Eures. El sender, tapat per la gran quantitat de fulles caigudes dels incomptables faigs existents en aquest punt del recorregut, està marcat amb vells senyals de pintura i escadusseres fites.
A la confluència del clot de Rigau i el clot del Pla del Faig abandonarem les aigües del primer i començarem a guanyar alçada de manera més forta per passar per les Roques Estretes, seguint ara les aigües del clot del Pla del Faig. Quan tenim a la vista la font de Martí hem de girar a la dreta, en sentit nord-est, per seguir el clot dels Castanyers.
Sempre en ascens i en sentit est arribarem a la pista que corre una mica per sobre de la carretera asfaltada que uneix Sant Nicolau amb el cim del Puig Sou. Quan hem enllaçat amb aquesta pista la seguim per la nostra esquerra, planejant, per arribar al collet de Martí. Anirem per aquesta pista fins a arribar al pla del Faig. En aquest punt, un petit cartell de fusta ens ensenya la senda que, després de superar el petit talús lateral de la pista, s’introdueix en zona boscosa i, senyalitzat amb fites de pedra i algun cartell de fusta, difícil de veure, ens condueix al cim del Comaestremer.
El cim es troba totalment envoltat de frondosa vegetació, així que de vistes no n’hi ha. Tan sols un cartell de fusta amb el nom del cim i diferents pedres que ens permeten romandre un moment asseguts ens detallen el lloc que ocupa el cim.
Per continuar amb el recorregut el desfarem fins al pla del Faig. En aquest punt ens dirigim ara a pujar al puig Sesarques. De nou desfem camí fins al pla del Faig per, definitivament, dirigir-nos, anant ara pel sender que baixa en sentit nord-oest, fent alguna llaçada, al punt d’inici d’aquest recorregut, Sant Nicolau.

Pots triar imprimir o capturar un document PDF

Mapa amb la traça i el perfil del recorregut

FITXA TÈCNICA

Mapa utilitzat
Editorial Alpina.
Garrotxa Zona Volcànica.
CONCEPTE DADA
Distància 12 km 560 metres
Desnivell 792
Altitut Màxima 855 metres
Mínima 654 metres
Temps (1) 3 hores 50 minuts
Senyalització Parcial
Punt d'inici Sant Nicolau

(1) sense aturades

Valoració MIDE
2 3 3 3

Altres informacions d'interès

Visor d'imatges

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:347591405044'.

Si ho prefereixes, pots accedir a l’àlbum fotogràfic

Vols fer un comentari?

Informació sobre protecció de dades:

  1. Responsable: Héctor Ugalde Rojo.
  2. Finalitat: respondre al teu comentari.
  3. Legitimació: el teu consentiment.
  4. Temps d’emmagatzematge: fins que el titular ho demani.
  5. Comunicació de les dades: no es comunicaran dades a ningú excepte per obligació legal.
  6. Els teus drets: Informació, Accés, Oposició, Rectificació, Oblit, Portabilitat, Limitar, No ser objecte de decisions individualitzades i Presentar una reclamació davant l’autoritat de control.
  7. Contacte: admin@reptesmuntanyencs.cat
  8. Informació addicional: Més informació a la pàgina de política de privacitat.